keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Montecillo Gran Reserva 2006

Bodegas Montecillo Gran Reserva 2006


Koleat ja syksyiset ilmat jatkuvat, joten kesäiset rosee-, valko- ja kuohuviinit saavat vanheta kaapissa vielä toistaiseksi. Mikä lämmittäisi enemmän viileänä iltana, kuin kunnon riojalainen. Siispä kaapin perältä piti kaivaa esiin pullo Montecillon Gran Reservaa. Viini on minulle jo vanha tuttu, sillä vuosikertoja 2003 ja 2005 on tullut maisteltua useasti aikaisemminkin. Katsotaan miten tämä vuosikerta pärjää.

Tuottaja Bodegas Montecillo on Riojan kolmanneksi vanhin viinitalo, sillä Celestinos Navajas perusti viinitalon jo vuonna 1874. Talo on valmistanut erinomaisia, kansainvälisestikin palkittuja, viinejä jo yli 130 vuotta. Bodegas Montecillo symboloi laatua ja johdonmukaisuutta, jota sen viinit myös edustavat.

Montecillo Gran Reserva valmistetaan ainoastaan parhaista ja poikkeuksellisista vuosikerroista. Viini valmistetaan Tempranillo-rypäleistä, jotka poimitaan vain vanhimmilta tarhoilta. Viini käy valvotuissa olosuhteissa  24 asteen lämpötilassa kuorimassan kanssa ja malolaktinen käyminen tapahtuu maanalaisissa säiliöissä. Käymisen jälkeen viini suodatetaan ja sitä kypsytetään ranskalaisissa tammitynnyreissä vähintään 24 kuukautta, jonka jälkeen viini pullotetaan ja se saa kypsyä vielä pulloissa vähintään 36 kuukautta ennen julkaisua. Viini on pitkäikäinen ja sitä voidaan varastoida jopa kymmenen vuotta pullotuksesta. 

Viini tarvitsee ilmaa, joten se olisi hyvä dekantoida, mutta itse en tällä kertaa jaksanut sitä tehdä. 

Lasiin kaadettaessa väri on kehittyneen tiilenpunainen ja kirkas. Viini vaikuttaa olevan kunnossa.

Tuoksu on alkuun hieman sulkeutunut, mutta viinin saadessa ilmaa se alkaa pikkuhiljaa avautumaan. Se on kypsän hedelmäinen, siinä on kuivattua luumua, mausteita ja hentoa nahkaisuutta sekä häivähdys tervaa ja kevyttä tammisuutta.

Kehittynyt maku seurailee tuoksun aromeita kypsän hedelmäisenä. Suutuntumaltana viini on keskitäyteläinen ja vähätanniininen. Viini jättää hienostuneen tammisen ja hennon tervaisen pitkähkön lämmittävän jälkivaikutelman. Juuri sitä, mitä tähän koleaan iltaan kaipasinkin.

Hyvin kehittynyt viini edustaa klassista Riojalaista tyyliä ja on harmoninen ja laadukkaan oloinen. Se alkaa olemaan parhaassa iässään, mutta kestää vielä hyvin varastointia. Tämä on yksi henkilökohtaisia suosikkejani Riojan punaviineistä. 

Kouluarvosana: 9

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Montecillo, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja
Rypäleet: Tempranillo (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 19,13e Heathrow Airport Tax Free, Lontoo 22.8.2014 (Löytyy Alkon tilausvalikoimasta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti