keskiviikko 19. elokuuta 2015

Kesäinen valkoviini Argentiinasta

Amalaya Blanco Dulce de Corte 2014


Silloin tällöin tulee etsittyä puolimakeita valkoviinejä Alkon hyllyiltä ja lähes kaikki Alkon puolimakeat uutuusvalkkarit pääsevätkin ostoslistalle. Tämä johtuu pitkälti siitä, että parempi puoliskoni ei juo kuin puolimakeita ja makeita valkoviinejä. Sama pätee myös kuohuviinien kohdalla, joten saan nauttia kotioloissa kuivemmat viinit itsekseni, kuten myös kaikki punaviinit. Tähän puolimakeaan argentiinalaiseen tutustuin heinäkuun aikana ja nyt siis hieman tuottajasta ja itse viinistä. 

Luoteis-Argentiinassa, Saltan maakunnassa sijaitseva Amalaya on yksi Hess Family Estates- yrityksen viinitaloista, joita yrityksellä on Argentiinassa, Kaliforniassa ja Etelä-Afrikassa. Vuonna 1997 yrityksen omistaja Donald Hess etsi Saltan alueelta, Calchaqúin laaksosta ihanteellista viininviljelyyn sopivaa maata, lähtökohtanaan löytää vettä karulta alueelta. Viinin nimi amalaya tarkoittaa alueen alkuperäiskielellä "toivoa ihmeestä". Eräs paikallinen veden poraaja oli hokenut "Amalaya, amalaya..", sillä ei uskonut alueelta löytyvän vettä.

Calchaquín laakso on yksi maailman korkeimmalla sijaitsevista viinialueista. Amalayan tarhat ovat 1800 metrin korkeudessa ja alueen korkeimmalla sijaitseva tarha 3000 metrin korkeudessa. Alueen ilmasto on kuiva, vuotuisen sademäärän ollessa vain 120-180mm ja lämpötilat puolestaan liikkuvat yleensä 18-33 asteen välillä. Maaperältään alue on köyhää, pääasiassa hiekkaista ja kivistä, mutta löytyypä alueelta myös liete- ja savipitoisia sekä mineraalisiakin alueita. Viinitarhoilla on kastelujärjestelmät vähäisen sademäärän ja ilmankosteuden takia.

Moderni viinitalo on varsin tunnettu Cafayaten alueella Saltassa. Amalayalla on tällä hetkellä 100 hehtaaria tarhoja Las Mercedesin ja San Isidron alueilla, mutta lähivuosina viljelyala nousee vielä saman verran lisää. Tuottajan viinit ovat osoitus siitä, että köyhä maaperä ja erittäin vähäsateinen ilmasto ei estä tasapainoisten, täyteläisten ja mausteisten viinien valmistusta. Kaikki Amalaya -viinit ovat lajikesekoitteita.

Blanco Dulce de Corte valmistetaan torrontés ja riesling -rypäleistä, joista ensinnä mainuttua viiniin käytetään 85 prosenttia. Rypäleet käyvät terästankeissa kuuden kuukauden ajan, minkä jälkeen viini saa kypsyä vielä kolme kuukautta pulloissa. 

Viini on väriltään vihertävän vaaleankeltainen ja nuori.

Hedelmäisessä tuoksussa on tuoretta ananasta ja päärynöitä sekä hieman kypsemmän sävyistä sitrusta ja hentoa rusinaisuutta. Siinä on myös makeaa mausteisuutta ja parfyymisia vivahteita.

Maku on puolimakea ja seurailee tuoksun hedelmäisiä ja makean mausteisia aromeja. Lisäksi siinä on vihreää omenaa ja kukkaisuutta. Rusinaisuus on maussa läsnä enemmän, kuin tuoksussa. Viinin suutuntuma saa hieman ryhtiä rieslingin tuomasta hapokkuudesta, mutta on melko pehmeä. Lyhyehkö jälkimaku on kypsän hedelmäinen ja hennon parfyyminen.

Yleisesti viini on helposti lähestyttävä ja miellyttävän hedelmäinen. Torrontés antaa viinille raikkaan hedelmäisiä ja makean mausteisia, parfyymisiakin piirteitä, jonka vastapainoksi riesling puolestaan hieman hapokkuutta. Mitään suuria yllätyksiä viini ei valitettavasti pysty tarjoamaan, mutta on hintansa arvoinen seurusteluviini. Jos pidät puolimakeista ja pehmeistä valkoviineistä, suosittelen kokeilemaan tätä. 

Kouluarvosana: 8-

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Amalaya
Alue: Argentiina, Salta, Valle Calchaquí
Rypäleet: Torrontés (85%), Riesling (15%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 8,98e Alko 9.6.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti