maanantai 17. elokuuta 2015

Ensitreffit makean Tokajin kanssa

Patricius Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2003



Olen melko kokematon jälkiruokaviinien suhteen ja maistamani makeat viinit voi laskea laskea yhden käden sormilla. Tutustuin tähän viiniin viime keväänä ja se onkin ensimmäinen maistamani Tokaji. Viini tarttui mukaan Budapestin lentokentältä itse asiassa vahingossa ja säilyi lähes vuoden avaamattomana. Luulin ottaneeni hyllystä noin 15 euron Tokaji pullon ja vasta myöhemmin huomasin virheeni. Tai miten sen nyt ottaa, olihan tämä ihan mukava tuttavuus. 

Tokajin alue sijaitsee Koillis-Unkarissa ja Slovakiassa, mutta se yhdistettiin pitkään vain Unkariin. Slovakian Tokaji-viini sai oikeuden käyttää nimitystä vasta vuonna 2004, koska on osa historiallista Tokajia. Alueen tunnetuimmat, eli makeat jalohomeisista rypäleistä valmistetut viinit ovat arvostettuja jälkiruokaviinejä. Viinin makeus ilmoitetaan puttonyoseilla, joita on 3-6. Karkeasti puolikuiva on "3 puttonyos" ja siinä on sokeria 75-90 grammaa litraa kohden ja erittäin makea "6 puttonyos", jossa sokeria on litraa kohden puolestaan 150-180 grammaa.

Patricius on tunnettu viinitalo Tokajissa ja sen omistavat Dezsö Kékessy ja hänen tyttärensä Katinka, joka myös johtaa taloa. Heidän sukunsa on valmistanut viinejä Tokajin alueella 1700-luvulta lähtien. Patricius pyrkii valmistamaan ensiluokkaisia Tokajin viinejä ja panostaakin korkeaan laatuun koko tuotantoketjun ajan. Talo käyttää viininvalmistuksessa vain parhaiden Grand Cru-palstojen rypäleitä, jotka korjataan aina käsin. 

Vuosikerta 2003 valmistettiin Furmint- ja Hárslevelü-rypäleistä, jotka korjattiin loka-marraskuussa 2003. Viinin käyminen kesti vuorokauden, minkä jälkeen viiniä kypsytettiin kolme vuotta 220 litran tammitynnyreissä ja se pullotettiin elokuussa 2007. Tuottajan mukaan vuosikerta 2003 on erinomainen ja ikääntymispotentiaalia sillä on 20-30 vuotta vuosikerrasta. Minun kaapissani se säilyi alle vuoden.

Lasissa viini on vaalean kullanruskeaa ja kirkasta. Se on melko paksua ja hieman öljyistä.

Tuoksultaan viini on makea ja varsin vivahteikas. Siinä on kypsiä hedelmiä, kuten sitruksia, ananasta ja aprikoosia sekä kuivattuja hedelmiä, etenkin rusinoita sekä makeaa hunajaisuutta. 

Runsas maku on tuoksun tapaan moniulotteinen. Siinä on jo tuoksussakin vastaan tulleita kypsiä hedelmiä, päällimmäisenä aprikoosia, sitruksia ja ananasta sekä kuivattuja hedelmiä, kuten rusinoita ja aprikoosia. Viini on runsaan hunajainen ja siinä on myös hieman makeaa mausteisuutta. Suutuntumaltaan viini on makea, mutta hyvän hapokkuutensa ansiosta tasapainoinen, eikä mitenkään päin imelä. Pitkähkö jälkimaku on vivahteikas ja kypsän hedelmäinen.

Ensitreffit makean Tokajin kanssa sujuivat siis mukavasti laadukkaan viinin ansiosta, vaikka ennakkoluulojakin oli. Kun sokeria on 147 gramma litraa kohden, ensimmäinen mieleen tuli, kuinka imelää tämä viini olisi, mutta sitähän se ei ollut hyvän hapokkuutensa ansiosta. Viini nautittiin jälkiruoan korvikkeena, mihin tarkoitukseen se sopikin mainiosti. Tämän viinin kohdalla jäi harmittamaan ainoastaan se, etten maistellut sen kanssa jotain jälkiruokaa tai kaikessa yksinkertaisuudessaan vaikka sinihomejuustoa, sillä viini olisi toiminut varmasti myös siinä tarkoituksessa. Viinin hintahan oli suolainen, mutta se vastaa myös erinomaisen viinin laatua, suosittelen.


Kouluarvosana: 9-

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Patricius Winery, Tokaji
Alue: Unkari, Tokaj-Hegyalja
Rypäleet: Furmint (70%) ja Hárslevelü (30%)
Pullo: 0,50 l
Hinta: noin 26 euroa Budapestin lentokentän tax free 22.6.2014 (Ollut myös alkon valikoimissa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti