perjantai 28. elokuuta 2015

Italialainen helmi Trebbiano di Lugana

Lugana San Benedetto 2013


Perheomisteisen Zenaton viiniliikkeen perusti Sergio Zenato vuonna 1960. Zenatolla on 70 hehtaaria viinitarhoja Veneton maakunnassa Luganan ja Valpolicella Classicon parhailla alueille. Tuottajan tärkeimpiä tuotteita ovat Valpolicellan alueen punaiset Amarone ja Ripasso sekä Luganan alueen alkuperäislajikkeesta Trebbiano di Luganasta valmistettu valkoviini. 

Sergio Zenato näki vuonna 1960 Luganan alueen alkuperäislajikkeessa Trebbiano di Luganassa piilevän potentiaalin. Hän päätti keskittyä lajikkeen viljelyyn, kun kukaan muu ei vielä oikeastaan uskonut sen mahdollisuuksiin. Luganan alue sijaitsee Garda-järven etelä puolella ja Zenato viljelee alueen viinitarhoillaan pelkästään Trebbiano di Luganaa yli 40 hehtaarin alueella.

Yksi Zenaton alueella valmistamista viineistä on Lugana San Benedetto DOC. Viinin käytettävät rypäleet kerätään ainoastaan Trebbiano di Luganan alkuperäisiltä kasvualueilta. Rypäleet puristetaan hellävaraisesti ja viini käy terästankeissa kontrolloidussa 18-20 asteen lämötilassa.

Puhdas, vaaleankeltainen väri taittuu kullan sävyihin. 

Hedelmäinen ja raikas tuoksu on hienostuneen mausteinen. Siinä on vihreitä omenoita, ananasta ja sitruksia sekä aavistus päärynää. Ananas tuo tuoksuun eksoottisen vivahteen.

Maku seurailee tuoksua hedelmäisenä ja hienon mausteisena. Vihreät omenat, ananas, päärynä  ja sitrukset, erityisesti greippi ovat vahvasti läsnä maussa. Lisäksi siinä on mausteisuuden seurana yrttisiä ja mineraalisia vivahteita. Suutuntumaltaan viini on kuiva ja melko täyteläinen. Kevyehkö, mutta eloisa sitrusmainen hapokkuus luo kokonaisuuteen tasapainoa. Viini jättää veden kielelle nostattavan, keskipitkän jälkivaikutelman, jossa esiintyy etenkin yrttisiä ja sitruksisia vivahteita. 

Kokonaisuus on tasapainoinen ja laadukkaan oloinen. Hienostunut valkoviini, joka on ehdottomasti hintansa arvoinen ja sopii niin aperitiiviksi, kuin merenelävien kanssa nautittavaksi. 

Kouluarvosana: 8+

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Zenato, DOC Lugana
Alue: Italia, Veneto, Lugana
Rypäleet: Trebbiano di Lugana (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,99e 16.1.2015

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti