keskiviikko 5. elokuuta 2015

Kesäiset roseeviinit osa 2 - Itävaltalaista luomuviiniä

Biokult Organic Zweigelt Rosé 2014


Tulihan se kesä vielä sittenkin. Aamuvuoro takana ja mittarissa +25 astetta, joten lasillinen kylmää roseeviiniä vaikuttaa varsin hyvältä vaihtoehdolta rauhoittua töiden jälkeen. 

Biokult on itävaltalaisten luomuviljelijöiden perustama osuuskunta, joka pyrkii tuottamaan laadukkaita ja puhtaita viinejä, joista voi aistia myös niiden alkuperän. Osuuskunnan jäsenet ovat sertifioituja luomuviljelijöitä ja pyrkivät säilyttämään luonnon monimuotoisuuden ja elinvoiman viinitarhoillaan. Tuottajien luonnonmukaisilla viinitarhoilla kasvaakin köynnösten välissä runsaasti viherkasvillisuutta, sillä ne tarjoavat hyvän elinympäristön hyödyllisille pieneliöille ja hiivasienille. Luonnonmukainen ajatusmaailma viinitarhoilta jatkuu myös valmistuksen osalla, sillä kaikki kemikaalit ja puhdistusaineet on korvattu perusteellisella hygienialla. Osuuskunnan osaaminen ja modernit valmistustavat ovat avainasemassa viinien valmistuksessa.

Viini valmistetaan itävaltalaisesta Zweigelt-lajikkeesta ja rypäleet kasvoivat luonnonmukaisilla tarhoilla Burgenlandin alueella. Zweigel-lajike syntyi, kun itävaltalainen Fritz Zweigelt risteytti St. Laurent- ja Blaufränkisch-lajikkeet vuonna 1922. Se on Itävallan eniten viljelty punaviinilajike ja sitä viljellään myös Unkarissa sekä jonkin verran Kanadassa, Belgiassa ja Puolassa. 

Rypäleet kerätään ja puristetaan, minkä jälkeen seuraa lyhyt maseroituminen, eli rypäleiden kuoret saavat olla kosketuksissa viinin kanssa lyhyen aikaa. Tämä on yleisimpiä tapoja valmistaa roseeviiniä, sillä maserointi antaa viinille hyvän värisävyn. Rypälemehu käytetään viiniksi luonnonmukaisilla villihiivoilla, jotka tuovat viiniin ainutlaatuisen luonteen. Käymisen jälkeen viini saa ikääntyä seitsemän kuukautta terässäiliöissä ennen pullotusta. 

Viini on väriltään kirkas roseenpunainen, siinä on graavilohen punaisia sävyjä ja valoa vasten katsoessa lasin reunoista erottaa hieman violettia. Viini vaikuttaa myös varsin hapokkaalta.

Varsin houkutteleva tuoksu on roseelle tyypillisesti punaisen marjainen. Siinä on kirsikoita, punaherukoita ja mansikoita sekä tuoreita yrttejä.

Tuoksun punaisen marjainen aromimaailma jatkuu myös maun puolella. Siinä on tuoksun aromien lisäksi vadelmahilloa ja karpaloita, kypsiä punaisia omenoita, yrttejä ja hentoa mausteisuutta sekä kevyttä mineraalisuutta. Viini on suutuntumaltaan lähellä kuivaa ja marjaisa hapokkuus tuo siihen sekä raikkautta että ryhtiä. Viini jättää mansikkamehumaisen, ruusuisen ja kevyen mausteisen jälkimaun. 

Riedel Vinum Sauvignon Blanc lasi
 toi viinin hyvät puolet Iittalan Essence-sarjan
 valkoviinilasia paremmin esiin.
Biokul Organic Zweigelt Rosée on varsin onnistunut ja tasapainoinen kokonaisuus. Se on kesäinen ja raikas, mikä mielestäni on oleellinen osa roseeviineissä. Suosittelen maistamaan tätä ainakin kerran ja pieni pullohan on vain plussaa, juuri sopivan kokoinen ja kevyt mukaan otettavaksi piknikille tai ihan muuten vain. Viini on sellaisenaan miellyttävä seurustelujuoma, mutta toimii varmasti myös vaalean lihan tai runsaiden salaattien kyytipoikana.

Ja vielä vähän asiaa viinilaseista. Viikko sitten ostin Oulun Kodin ykkösestä Riedelin Vinum-sarjan Sauvignon Blanc lasit parilla kympillä poistohintaan. Sitä enne kaapistani löytyi vain Iittalan Essence-sarjaa ja yhdet kohtuullisen hyvät Bordeaux-lasit. Päätin sitten kokeilla Vinum- ja Essence lasien eroja roseeviinin kohdalla ja täytyy sanoa että ainakin tämä rosee toimi huomattavasti paremmin Riedelin lasista. Tuoksusta sai paljon enemmän irti ja viini tuntui huomattavasti tasapainoisemmalta. Essence-sarjan valkoviinilasissa viini tuntui lähinnä liian hapokkaalta. 

Kouluarvosana: 8+

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Biokult, Österreichister Qualitätswein
Alue: Itävalta, Burgenland
Rypäleet: Zweigelt
Pullo: 0,375 l
Hinta: 5,99e Alko 6.6.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti