perjantai 7. elokuuta 2015

Kesäiset roseeviinit osa 3 - Vuorossa Portugali

JP Azeitão Rosé


En kerennyt kuvia räpsiä,
joten lainaus Alkon sivuilta. 
Vihdoin perjantai ja edessä miniloma Helsinkiin. Pakkaamisen lomassa maistui lasillinen roseeviiniä, vaikka kelit tuovat vaihteeksi mieleen enemmän syksyn kuin kesän. Perjantaipulloksi pääsi tällä kertaa edullinen rosee yhdeltä Portugalin suurimmalta viinituottajalta.

Bacalhôa Vinhos de Portugal perustettiin vuonna 1922, tosin eri nimellä. Nykyään talolla on käytössään yli 1200 hehtaaria viinitarhoja Portugalin eri viinialueilla ja se onkin yksi Portugalin suurimmista viinintuottajista. Talon monipuolisesta valikoimasta löytyy korkealaatuisia ja moniulotteisia, varsin maineikkaita viinejä. 

Lissabonin eteläpuolella sijaitsevan Setúbalin viinialueen maaperä on kalkkikivistä savea ja aluetta ympäröivät kaksi jokea tuovat kosteaa ilmastoa alueelle. Atlantin ja Setúbalin väliin sijoittuvat Arrabida-vuoret suojaavat aluetta Atlantin merituulilta ja haitalliselta suolavedeltä. Alue soveltuu hyvin viininviljelylle. 

Rypäleet korjattiin koneellisesti ja puristettiin hellävaraisesti molemmat lajikkeet erillään. Tämän jälkeen puristettu rypälemehu ja kuoret saivat käydä yhdessä, eli maseroitua lyhyen ajan. Maseroitumisen jälkeen lajikkeet kylmäkäytettiin viiniksi kolmen kuukauden ajan, edelleen lajikkeet erillään. Kylmäkäyminen säilyttää viinin hedelmäiset ja raikkaat aromit. Ja sitten asiaan, eli viiniin kimppuun. 

Väriltään viini on jostain vaalean lohenpunaisen ja persikan väliltä.

Hento tuoksu on hedelmäinen ja pitää sisällään makeita marjoja, metsämansikoita ja persikkaisia vivahteita. 

Maku kulkee melko suoraan tuoksun jalanjäljissä. Siinä on tuoksun aromien lisäksi mineraalisuutta, persikan kiveä ja sitrusmaisia häivähdyksiä. Suutuntumaltaan viini on kuiva ja pirteän hapokas. Jälkimaku on lyhyehkö, mineraalinen ja sitruunainen. Jättää viini sentään veden kielelle nostattavan jälkivaikutelman. 

JP Azeitão Rosé aiheutti lievän pettymyksen, viini ei oikein halua asettua kielelle ja tuntuu tasapainottomalta. Viini soveltuu mukaan piknikille ja pahvimukista naamariin. Eihän tätä ole hinnalla pilattu, mutta en ostaisi uudelleen. Ei paras aloitus minilomalle, ehkä Helsingillä on tarjota jotain parempaa. 

Kouluarvosana: 7-

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Bacalhôa Vinhos de Portugal, Vinho Regional Península De Setúbal
Alue: Portugali, Península de Setúbal
Rypäleet: Syrah, Moscatel Roxo
Pullo: 0,75 l
Hinta: 7,91e Alko 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti