sunnuntai 2. elokuuta 2015

Lauantai ja Rioja

Campo Viejo Reserva 2010


Lauantai iltana maisteltavaksi pääsi vanhan tutun uusi vuosikerta, eli Campo Viejon Reserva 2010. Tämä vuosikerta on ilmeisesti saapunut vain vähän aikaa sitten alkon hyllyille, sillä alkon sivuilla esitellään edelleen vuosikertaa 2009.

Bodegas Campo Viejon perustivat kaksi riojalaista viininviljelijää, Beristain ja Ortigüela vuonna 1959 ja talo sijaitsee Koillis-Espanjan Logronossa. Alusta lähtien talo on tuottanut laatuviinejä ja pyrkinyt säilyttämään uniikin tyylinsä matkallaan Riojan lippulaivaksi. Talon menestys alkoi 1970-luvulla ja ensimmäisen suuremman tunnustuksen talo sai vuonna 1978, Campo Viejo Gran Reservan voittaessa kultaa Vinexpossa. Nykyään Bodegas Campo Viejo onkin Riojan markkinajohtaja ja myydyin riojalainen viinimerkki Espanjassa ja kuuluu myös kansainvälisesti tunnetuimpiin Riojalaisiin. 

Tuottaja vaalii perinteitä ja pyrkiikin tuomaan parhaat Rioja-viinien valmistustaidot tälle vuosituhannelle laadukkaiden viinien valmistamiseksi. Vuonna 2000 tuottaja aloitti uuden, ympäristöystävällisemmän tuotantolaitoksen rakentamisen, jota oli alusta asti suunnittelemassa myös talon pääviinintekijä Elena Adell. Tämä viinintuotantolaitos on integroitu saumattomasti ympäristöön ja sijaitsee viinitarhojen läheisyydessä. Bodegas Campo Viejo onkin yksi Euroopan moderneimpia viinitaloja ja tuottaa viinejä ympäristöystävällisesti pyrkimyksenään ympäristönsä rikkauden ja kauneuden säilyttäminen tuleville sukupolville. Tuottaja sai vuonna 1995 ISO 9000-laatusertifikaatin ja vuonna 2011 pienen hiilijalanjälkensä ansiosta AENOR-sertifikaatin ensimmäisenä espanjalaisena viinitalona. 

Viini valmistetaan Tempranillo, Graciano ja Mazuelo rypäleistä. Viinin käyminen tapahtuu terästankeissa kontrolloidussa lämpötilassa noin 28 asteessa ja kuorimassat saavat olla kosketuksissa viinin kanssa 20 päivän ajan. Puolet viinistä kypsytetään amerikkalaisissa ja puolet ranskalaisissa tammitynnyreissä 18 kuukauden ajan, minkä jälkeen viini saa kehittyä vielä pullossa 18 kuukautta ennen myyntiin laskua.

Viini on väriltään varsin kehittynyt, syvän rubiininpunainen. 

Maanläheinen tuoksu puolestaan on runsas ja kehittynyt. Siinä on makeita mausteita, tummia marjoja ja kypsiä hedelmiä. Tammitynnyrit tuovat tuoksuun hienosti paahteista tammisuutta ja vaniljaisuutta.

Myös viinin makumaailma on kehittynyt ja siinä on myös maanläheisiä vivahteita. Maussa toistuvat tuoksun tumman marjaiset, paahteisen tammiset ja vaniljaiset aromit. Siinä on myös kypsää hedelmäisyyttä ja nahkaa, hapankirsikoita sekä häivähdys tupakkaa. Melko täyteläinen suutuntuma on miellyttävä ja kypsät tanniinit yhdessä hedelmäisen hapokkuuden kanssa tuovat viinille hyvin runkoa. Jälkimaku on pitkä ja lämmittävä, taatelinen ja nahkainen. 

Yleisesti viini on harmoninen ja edustaa perinteistä riojalaista tyyliä. Sen hienostuneet maanläheiset ja tammikypsytyksen tuomat paahteiset aromit ovat erinomaisessa tasapainossa tanniinien ja hapokkuuden kanssa. Hienostunut ja pehmeä viini sopii erinomaisesti seurusteluun, mutta myös koville juustoille ja punaiselle lihalle. Viini on hintaluokkansa parhaimmistoa ja voin lämmöllä suositella tätä viiniä kaikille jotka etsivät hieman tuhdimpaa punaviiniä 10-20 euron hintaluokasta. 

Viinin kanssa nautin kuusi kuukautta kypsytettyä manchego juustoa. Pitempään kypsytetty juusto olisi varmasti ollut parempi vaihtoehto, mutta lähikaupan juustovalikoimat Bodegas Campo Viejonyt ovat mitä ovat. Lautaselle pääsi myös viikunahilloa, saksanpähkinää ja patonkia sekä koristeeksi tuoretta viikunaa. Manchegon kanssa viini tuntuu pehmeämmältä ja hedelmäisemmältä ja korostaa juuston aromeja mukavasti, yhdistelmä on hyvä. Viikunahillo ja juusto toimivat keskenään erittäin hyvin, mutta saivat viinin latistumaan hieman. Saksanpähkinä ja manchego maistuvat sekä keskenään että viinin kanssa. Viini tuntui aavistuksen hapokkaammalta, mutta manchegon ja pähkinän aromit tulivat paremmin esiin. Ja aivan kokeilu mielessä, myös koristeita piti maistella ja ei. Tuore viikuna ja tuhti punaviini eivät sovi yhteen ainakaan tässä suussa.


Kouluarvosana: 8,5

Pientä infoa viinistä:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Campo Viejo, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja
Rypäleet: Tempranillo (85%), Graciano (10%) ja Mazuelo (5%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,49e Alko 29.7.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti