maanantai 24. elokuuta 2015

New Yorkin klassikkopanimon IPA

Brooklyn Brewery East India Pale Ale


Panimotaito kulkeutui New Yorkin Brooklynin kaupunginosaan jo 1800-luvulla saksalaisten mukana ja heidän ansiostaan alueesta muodostui yksi Yhdysvaltojen panimokeskittymistä. Vielä 100 vuotta sitten Brooklynissa oli 48 panimoa, jotka kuitenkin lopettivat toimintansa 1900-luvun aikana. 

Steve Hindy pani olutta kotonaan, toimiessaan Lähi-Idässä uutistoimiston kirjeenvaihtajana. Palattuaan Yhdysvaltoihin, hän päätti jättää päivätyönsä ja perustaa Brooklyn Breweryn vuonna 1987. Yhtiökumppaniksi ryhtyi hänen alakerrassaan asunut pankkiiri Tom Potter. Heidän tavoitteenaan oli tuoda oluen valmistus takaisin New Yorkiin. Panimon ensimmäinen tuote oli Brooklyn Lager ja ensimmäisten oluiden jakelu lähialueen baareihin alkoi vuonna 1988. Vuonna 1990 Brooklyn palkkasi Garrett Oliverin panimomestarikseen ja siitä asti panimon oluet ovat niittäneet kansainvälistä mainetta ja kunniaa.

Inspiraatio East India Pale Ale -oluen kehittämiseen lähti alkuperäisistä IPA-oluista, joita on valmistettu jo 1800-luvun alussa Englannissa maan siirtomaajoukoille. Perinteiset englantilaiset oluet pilaantuivat pitkän merimatkan aikana, joten brittiläinen panimomestari George Hodgson ratkaisi ongelman kehittämällä katkeramman ja alkoholipitoisuudeltaan vahvemman oluen, joka kesti hyvin koko pitkän merimatkan. 

Brooklyn East India Pale Ale valmistetaan brittiläisestä Pale Ale -maltaasta. Humalina käytetään niin ikään brittiläisiä East Kent Golding- ja Northdown -humalia, mutta myös amerikkalaisia Centennial- ja Willamette -humalia. Perinteinen kuivahumalointi antaa oluelle sitrusmaisen ja raikkaan aromin. 

Olut on lasissa kirkasta ja väriltään vaalean kuparinruskeaa. Sitä peittää kermanvärinen melko kuohkea vaahto, joka katoaa nopeasti jättäen lasin reunoille ja oluen pinnalle ohuen vaahtopitsin. 

Raikkaassa tuoksussa on karamellisia maltaita, sekä jenkkihumalien tuomaa pihkaisuutta ja brittihumalien hedelmäisyyttä. Siinä on myös kukkaisuutta ja sitruksia. 

Maku seuraa tuoksua karamellisten ja kevyen toffeisten maltaiden kohdatessa miellyttävästi humalien tuomat pihkaiset, hedelmäiset, sitruksiset ja kukkaiset aromit. Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen ja humalointi puraisee heti alkuun voimakkaasti pihkaisena ja kukkaisena, asettuen kuitenkin nopeasti. Hiilihappoisuutta oluesta löytyy sopivasti. Jälkimaussa humala tuntuu hieman katkerana ja sitruksisena.

Kokonaisuutena kelpo IPA. Se on hieman kevyemmin humaloitu, kuin saman tyylin oluet yleensä, mutta se ei ainakaan tämän kohdalla ole mitenkään huono asia. Olut näyttää lasissa hyvältä ja tuoksu on raikas ja miellyttävä. Keskitäyteläinen maku on tuoksun tapaan raikas ja tasapainoinen, eikä tästä kyllä pahaa sanottavaa löydy. Ostin tämän oluen Haaparannan Systembolagetista, jossa hinta on hieman Alkoa halvempi, muttei tätä ole suomalaisessa viinakaupassakaan hinnalla pilattu. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen IPA.

Kouluarvosana: 8+

Jotain pientä infoa:

Panimo: Brooklyn Brewery, Brooklyn, New York, Yhdysvallat
Oluttyyppi: Ale, India Pale Ale
Maltaat: British Pale Ale
Humalat: Centennial, East Kent Golding, Northdown ja Willamette
Alkoholia: 6,9 %
Pullo: 0,355 l
Hinta: noin 2,65e (24,50 SEK) Systembolaget heinäkuu 2015 (Alko 3,31e)

Samalta panimolta:
Brooklyn Brewery Lager 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti