keskiviikko 26. elokuuta 2015

Uuden-Seelannin Pinot Noir

Villa Maria Private Bin Marlborough Pinot Noir 2013


Toukokuussa Lontoon reissulta tarttui mukaan pullo uusiseelantilaista Pinot Noiria. Viini on yksi tuottajan kahdeksasta erilaisesta Pinot Noir -viinistä. Avasin pullon lämmittämään viileää iltaa kesäkuussa.

George Fistonich perusti Villa Marian 21-vuotiaana vuonna 1961. Hän vuokrasi isältään viisi eekkeriä maata Mangeresta, Aucklandista. Ensimmäinen sato korjattiin seuraavana vuonna ja hän tuotti ensimmäisen viininsä nimellä Villa Maria. Läpi vuosikymmenen Villa Maria oli yhden miehen yritys, kunnes Fistonich palkkasi ensimmäiset työntekijänsä 1970-luvun alussa, minkä jälkeen alkoi yrityksen nopea laajeneminen. 

Villa Maria pyrki alusta asti tuottamaan mahdollisimman korkealaatuisia, intensiivisiä ja luonteikkaita viinejä, mikä ei ollut talon alku aikoina mitenkään yleistä Uudessa-Seelannissa. 1980-luvulla talo alkoi yllyttämään viininviljelijöitä keskittymään sadon määrän sijasta sen laatuun.

Nykyään Villa Maria on yksi Uuden-Seelannin tunnetuimpia ja arvostetuimpia viinitaloja ja sekä määrällä, että laadulla mitattuna maan johtava viinintuottaja. Villa Maria on viininvalmistusmenetelmien pioneeri ja kokeileva edelläkävijä sekä palkittu suunnannäyttäjä kestävän kehityksen alalla. Talolla on viinitarhoja Aucklandissa, Gisbornessa ja Hawkes Bayssa Pohjoissaarella sekä Marlboroughissa Eteläsaarella ja sen viinejä viedään yli 50 maahan. 

Villa Maria on ollut viimeisten 30 vuoden ajan Uuden-Seelannin palkituin viinintuottaja ja talo on palkittu viinikilpailuissa useammin, kuin yksikään toinen uusiseelantilainen tuottaja. Villa Maria on  muun muassa valittu maailman 50 parhaan viinintuottajan joukkoon, talon Private Bin Sauvignon Blanc on maailman palkituin Sauvignon Blanc -viini ja Cellar Selection Pinot Noir valittiin ensimmäisenä uusiseelantilaisena maailman parhaaksi Pinot Noiriksi. 

Myös yrityksen edelleen omistava ja sitä johtava sir George Fistonich on saanut ansaitsemaansa tunnustusta. Hän sai kansainyhteisön ritarin arvonimen saavutuksistaan viinialalla vuonna 2009 ensimmäisenä Uudessa-Seelannissa. Lisäksi häntä arvostetaan maailman laajuisesti yritteliäänä visionäärinä ja Erns & Young valitsi hänet vuoden yrittäjäksi ja UK Wine International Magazine listasi hänet viinialan 50 merkittävimmän henkilön joukkoon vuonna 2005. 

Private Bin Marlborough Pinot Noir valmistetaan nimensä mukaan Pinot Noir -lajikkeesta. Viiniin käytetyt rypäleet valikoitiin Awatere ja Wairau Valleyn viinitarhoilta Marlboroughista. Tuottaja pyrkii pitämään satomääränsä alhaisina harventamalla viiniköynnöksistä rypäleitä ja lehtiä, varmistaakseen rypäleiden tasaisen kasvamisen ja valmiin viinin kypsän maun. Alue on Uuden-Seelannin aurinkoisinta ja kaikki tarhat, joilta rypäleitä kerättiin, ovat erilaisia ja tuovat oman ainutlaatuisen sävynsä viiniin. 

Rypäleitä kerättiin käsin ja koneellisesti. Viini sai maseroitua kuorimassan kanssa viileässä ennen käymistä, jotta kaikki rypäleiden hedelmäiset aromit saatiin talteen. Viini kävi luonnonhiivoilla ja viljellyillä hiivoilla. Käymisen aikana lämpötilan annettiin nousta 32 asteeseen. Käymisen jälkeen viini siirrettiin ranskalaisiin tammitynnyreihin kypsymään kymmeneksi kuukaudeksi, minkä aikana se kävi läpi malolaktisen käymisen. Ennen pullotusta viini sekoitettiin ja suodatettiin. 

Viini on väriltään läpikuultavan rubiininpunainen ja puhdas.

Tuoksu on raikas ja hienostunut. Siinä on rypäleelle tyypillisiä punaisen marjaisia aromeja, kuten kypsiä kirsikoita, makeita vadelmia ja kirpeitä herukoita sekä villiyrttejä. Taustalla on tammikypsytyksen tuomaa paahteista tammea. 

Maku seurailee tuoksun jalanjälkiä. Siinä toistuvat tuoksun kypsä kirsikkaisuus, makeat vadelmat ja kirpeät herukat, minkä lisäksi siinä on mansikoita ja kypsiä luumuja. Myös villiyrttit ja paahteinen tammisuus on läsnä maussa, minkä lisäksi siinä on tammen tuomia mausteita. Suutuntumaltaan viini on keskitäyteläinen ja hedelmäinen hapokkuus miellyttävän tasapainoista, tanniinit ovat melko vähäiset ja huomaamattomat. Keskipitkä jälkimaku on kypsän marjainen ja paahteisen tamminen. 

Tuottajan viineille tyypillisesti erittäin laadukas ja luonteikas viini. Keskitäyteläinen ja raikas, miellyttävän hedelmäinen ja marjainen, hienostuneen tamminen, erittäin tyylikäs kokonaisuus. Happorakenteeltaan erittäin hyvä ja tasapainoinen. Yksi parhaimmista, ellei paras maistamani Pinot Noir. Pullo oli tarjouksessa pikkukaupassa Lontoossa ja ostin sen hotellilla nautittavaksi. Hotellilla sitten huomasin että pullosta veloitettiin normaali hinta, mikä harmitti silloin. Pullo jäi reissulla kuitenkin avaamatta ja kotona sen avatessani hintakaan ei enää harmittanut. 15 euron hintaan viini on edullinen ostos, joten suosittelen ostamaan pullon, jos siihen jossakin törmäät.

Kouluarvosana: 9-

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Villa Maria Estate
Aluea: Uusi-Seelanti, Marlborough
Rypäleet: Pinot Noir (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: noin 15,67e (£10,99) Co-Operative Group, Lontoo

Samalta tuottajalta:
Villa Maria Private Bin Hawkes Bay Organic Merlot 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti