torstai 13. elokuuta 2015

Viiniä savustetun lohen kanssa

Pfaff Pinot Gris 2013


Cave des Vignerons de Pfaffenheimin osuuskunta perustettiin vuonna 1957, jolloin mukana oli yli 50 viljelijää. Keskellä Alsacea, hieman alueen pääkaupungista Colmarista etelään sijaitseva yritys on yksi Alsacen vanhimmista ja suurimmista tuottajaosuuskunnista ja sitä pidetäänkin uranuurtajana laatuviineihin panostaneiden osuuskuntien joukossa. Tuottaja pyrkiikin tarjoamaan laadukkailla viineillään vastinetta kuluttajien rahoille. 

Viini on valmistettu Pinot Gris-lajikkeesta ja rypäleet kasvoivat kalkkikivisessä ja savisessa maaperässä. Tuottaja korjaa rypäleet aina käsin ja ne puristetaan erittäin moderneilla puristimilla, jotta laadukkaimmat rypälemehut saadaan talteen. Käyminen tapahtuu kontrolloidussa lämpötilassa, minkä jälkeen viini saa levätä sakan kanssa nelisen kuukautta ja ikääntyä vielä sammioissa viisi kuukautta ennen pullotusta.

Viini on väriltään vaalean oljenkeltainen ja kevyesti kultaan taittuva.

Makean hedelmäinen, kuitenkin raikas tuoksu, jossa on ananasta ja makeita sitruksia Siinä on myös hennon mausteisia ja kukkaisiakin piirteitä, etenkin ruusun terälehtiä ja parfyymiä.

Maku on vivahteikas ja kypsän hedelmäinen. Se seurailee tuoksun aromeita melko pitkälti ja siinä on lisäksi hunajamelonia, kevyttä yrttisyyttä ja hentoa rusinaisuutta sekä hunajaisia piirteitä. Viinissä on selvästi jäännössokeria ja se onkin suutuntumaltaan puolikuiva. Eloisa hapokkuus tuo siihen mukavasti tasapainoa. Viini jättää valkoviiniksi pitkän, varsin hedelmäisen ja öljyisen jälkivaikutelman.

Yleisesti viini on varsin houkutteleva ja tasapainoinen kokonaisuus, eikä sitä ole hinnallakaan pilattu. Itse aloitin valkoviineihin tutustumisen juuri Alsacen viineillä, sillä ne ovat usein varsin helposti lähestyttäviä. Jäännössokerinsa ansiosta se toimisi erinomaisesti aasialaisten, hieman tulisempien aterioiden kanssa, miksei myös sitruunan tai etikan tuomaa hapokkuuttu sisältävän ruoan parina. 

Sain vanhemmiltani mukaan savustettua lohta, joten päätin kokeilla viinin kanssa varsin arkista savulohipastaa. Yksinkertaisesti savulohta, pastaa, avokadoa, sipulia ja kirsikkatomaattia ja hieman mausteita sekaan. Viinin maku tuntui aavistuksen hunajaisemmalta ja pehmeämmältä ja se sai ruuan tuntumaan raikkaammalta ja näin kevyemmältä. Melko toimiva yhdistelmä. 

Ja pitihän savulohta kokeilla viinin kanssa vielä hieman perinteisemmälläkin tavalla. Siispä savustettua lohta, uusia perunoita ja sipuli-voikastiketta. Pelkästään savustetulle lohelle viini ei ollut ehkä paras vaihtoehto, mutta uusien perunoiden kanssa pirskahtelevan raikas ja miellyttävän hedelmäinen yhdistelmä. Viinin hapokkuus myös leikkasi hyvin kalan ja kastikkeen rasvaisuutta. Varsin kelpo yhdistelmä tämäkin, mutta viini toimisi paremmin paistetun tai grillatun lohen kanssa.

Kouluarvosana: 8

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: La Cave des Vignerons de Pfaffenheim, AC Alsace
Alue: Ranska, Alsace, Pfaffenheim
Rypäleet: Pinot Gris
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,99e Alko 13.7.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti