tiistai 15. syyskuuta 2015

Ainutlaatuinen tarina miehestä, joka rakastaa samppanjaa

Bruno Paillard Première Cuvée Brut NV


Bruno Paillard syntyi vuonna 1953 Champagnen maakunnassa. Perheensä jalanjälkiä seuraten hän ryhtyi parikymppisenä työskentelemään alueella välittäjänä, keräten samalla vahvan ja laajan tietämyksen samppanjasta. Kuusi vuotta myöhemmin Brunoon iski ylitsepääsemätön halu luoda  oma, erilainen samppanja.

Tammikuussa 1981 27-vuotias Bruno oli yksin unelmansa kanssa, ilman rahaa tai viinitarhaa. Rahoittaakseen yrityksensä alkupääoman, hän myi vanhan Jaguarinsa, josta oli tullut keräilykappale. Häntä pidettiin järjettömänä alueella, jolla ei oltu nähty uutta viinitaloa vuosisataan, mutta mikään ei voinut pysäyttää tätä nuorta miestä toteuttamasta unelmaansa. 

Bruno loi ensimmäisen samppanjansa vuokratussa kellarissa. Hän valitsi tarkasti parhaimmat rypäleet alueen itsenäisiltä viljelijöiltä ja kolmen vuoden työskentelyn jälkeen hänen onnistui luoda oma samppanjatyylinsä. 1980-luvun loppupuolella Bruno Paillardin persoonalliset samppanjat keräsivät tunnustusta englantilaiselta lehdistöltä alueen parhaina viineinä. Myös viinikriitikko Hugh Johnson luonnehti taloa vuonna 1988 seuraavasti "pieni, mutta arvovaltainen, nuori samppanjatalo ja erittäin pehmeät vuosikerralliset ja vuosikerrattomat viinit".

Paillardin nykyinen viinitalo suunniteltiin vuonna 1990 ja Paillard osti ensimmäisen viinitarhansa, kolme hehtaaria Ogerin allueen kauniista Grand Cru Côte de Blancista vuonna 1994. Nykyisin talolla on 32 hehtaaria viinitarhoja, joista 12 hehtaaria on Grand Cru -luokiteltuja. Omien tarhojen köynökset tuottavat puolet talon koko tuotannon tarpeesta ja toinen puoli ostetaan edelleen samoilta itsenäisiltä viljelijöiltä, kuin 1980-luvun alussa. 

Alice, yksi Paillardin neljästä lapsesta, päätti jatkaa perheyritystä ja on nykyään yrityksen osakas ja johtaa sitä isänsä kanssa. Talon tuotanto on 4-5 miljoonaa pulloa vuodesssa, joista vientiin menee 75 prosenttia. Paillard on vuodesta 1983, ensimmäisenä Champagnen alueen tuottajana, ilmoittanut joka ikisen pullonsa etiketissä päivämäärän, jona pullo uudelleen korkitettiin. Minun pulloni taisi olla maaliskuussa 2013 uudelleen korkitettu. 

Brut Première Cuvée edustaa talon tuotannosta noin 60 prosenttia. Viini valmistetaan Pinot Noir-, Chardonnay- ja Pinot Meunier -rypäleistä, jotka tulevat yli 30 kylän alueelta. Viiniin sekoitetaan vuodesta riippuen 20-50 prosenttia talon reserve-viinejä. Huonoina vuosina tuotannon ollessa pienempää, näitä viinejä sekoitetaan uuteen viiniin enemmän ja parempina vuosina vähemmän. Lisäksi sokerin, eli dosagen lisäys pyritään pitämään minimissään kaikissa talon viineissä, jotta viinin puhtaat maut säilyvät. Tämän lisäksi viinejä kypsytetään pidempään, mitä Champagnen alueen lait määräävät. Ennen uudelleen korkitusta pullot saavat kypsyä yli kolme vuotta kellarissa ja sen jälkeen vielä kolmesta neljään kuukautta lisää. 

Viini on väriltään puhdas, vaaleankeltainen taittuen kullan sävyihin. Pitkäkestoiset kuplat ovat erittäin pienet ja nousevat lasin pinnalle runsaina. 

Tuoksu on kypsän hedelmäinen ja hienostuneen paahteinen. Siinä on myös raikkaita sitruksia, kuten limeä ja sitruunaa sekä hentoja vivahteita kuivatuista hedelmistä. 

Maku seurailee tuoksun kypsän hedelmäisiä ja paahteisia sekä sitruksisia aromeita. Lisäksi siinä on mineraalisuutta, paahtoleipää, pähkinöitä ja manteleita sekä hentoa päärynäisyyttä. Erittäin kuiva suutuntuma on melko täyteläinen ja runsas pehmeä hapokkuus tuo viinille hyvän rungon. Viini jättää pitkän, puhtaan hedelmäisen ja tyylikkään paahteisen jälkivaikutelman. 

Viini on tyylikäs ja erittäin laadukas paketti, joka antaa hyvän kuvan Bruno Paillardin talon tyylistä. Première Cuvée Brut sopii erityisten hetkien juhlistamiseen loistavasti, mutta miksei  myös ruokajuomanakin. Viini on ehdottomasti hintaluokkansa parasta antia Alkon valikoimissa ja hyvä vaihtoehto suurempien talojen vakiosamppanjoille.

Kokeilin viinin kanssa siianmätiä, smetanaa ja sipulia kera paahtoleivän. Vaikka mädin seuraan suositellaankin useimmiten puoli kuivaa kuohuvaa, toimi Première Cuvée Brut mielestäni oikein hyvin. Viinin hedelmäiset, sitruksiset ja paahteiset aromit eivät jyränneet herkkää mätiä. Yhdistelmänä ihan toimiva.

Kouluarvosana: 9,5

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bruno Paillard, AC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Montagne de Reims, Reims
Rypäleet: Pinot Noir (45%), Chardonnay (33%) ja Pinot Meunier (22%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 46,90e Alko tammikuu 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti