lauantai 19. syyskuuta 2015

Mehevän hilloinen Grenache Kaliforniasta

Castoro Cellars Reserve Whale Rock Grenache 2013


Castoro Cellars viiniliikkeen perustivat aviopari Niels ja Bimmer Udsen vuonna 1983 Paso Roblesiin, Kaliforniaan. Paso Robles on yksi Kalifornian suurimpia viinialueita. 

Viiniliike keskittyyy viljelemään viiniä kestävällä tavalla ja kiinnittää huomiota myös ympäristöasioihin. Talolla on 750 eekkeriä viinitarhoja, joista 350 on luomusertifioituja. Lisäksi talo keskittyy siirtämään loputkin tarhansa luonnonmukaiseen viljelyyn. Viineihin käytetään lähes yksinomaan omilta tarhoilta tulevia rypäleitä, mutta pieniä määriä ostetaan myös ulkopuolisilta viljelijöiltä. 

Tähän viiniin rypäleet tulevat Whale Rock viinitarhalta, joka on saanut nimensä alueelta runsaasti löytyneistä valaiden fossiileista. Viini on valmistettu Grenache -lajikkeesta ja sitä on kypsytetty yksitoista kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä. Tämän lisäksi tuottaja ilmoittaa viininvalmistuksesta vain sadonkorjuu päivän syyskuulta 2013 ja että pullotus tapahtui tammikuun lopussa vuonna 2015. 

Viini on väriltään kirkas, läpinäkyvän purppuranpunainen ja puhdas.

Runsas ja vivahteikas tuoksu on mausteinen, kypsän marjainen ja mehevän marjahilloinen. Siinä on myös kukkaisia, luumuisia sekä tammisia vivahteita.

Maku seurailee tuoksun aromeita varsin moniulotteisena. Siinä on kirjava paletti kypsiä mansikoita, vadelmia ja luumuja sekä yrttejä, mausteita ja pippuria. Taustalla on myös häivähdys kookosta ja kuivattuja hedelmiä. Keskitäyteläinen ja keskitanniininen suutuntuma on aavistuksen makeahko. Tanniinit ovat alkuun aavistuksen terävät, mutta pehmenevät lasissa ja yhdessä hedelmäisen hapokkuuden kanssa luovat hyvää vastapainoa viinin makeille sävyille. Viini jättää keskipitkän, mehevän ja kypsän marjaisen, aavistuksen tammisen ja mausteisen jälkivaikutelman.

Viinistä löytyy aromeita ja vivahteita vaikka muille jakaa. Se on tulvillaan erilaisia tuoksuja ja makuja. Kohtuullisen selkeälinjainen esitys on kuitenkin turhan makeahkon oloinen, mitä mehevän hilloiset ja kypsän marjaiset maut korostavat entisestään. Tuottajan motto "Dam Fine Wine" ei mielestänu kuvaa tätä viiniä kovin osuvasti. Viini on laatuun nähden pahasti ylihinnoiteltu, muuten kelpo juotavaa vaikkapa grillatun possun kanssa. 

Kouluarvosana: 7,5

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Castoro Cellars
Alue: Yhdysvallat, California, Central Coast, San Luis Obispo, Paso Robles
Rypäleet: Grenache (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 119 SEK (n. 12,87e) Systembolaget 17.7.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti