tiistai 22. syyskuuta 2015

Täyteläinen Merlot ja lampaan ulkofilee

Beringer Founder's Estate Merlot 2012


Beringerin viinitalon omistaa nykyisin Treasury Wine Estates -yhtymä. Talon perustivat saksalaiset veljekset Jacob ja Frederick Beringer vuonna 1876. He ostivat 215 eekkeriä maata St. Helenan alueelta Napan laaksosta, Kaliforniasta, missä Beringerin viinitalo sijaitsee vielä tänäkin päivänä.

Vuonna 2001 Beringer vietti 125-vuotispäiviään, mikä teki siitä vanhimman yhtäjaksoisesti toimineen viinitalon Napan laaksossa. Beringer toimi jopa Yhdysvaltain kieltolain aikaan vuosina 1920-1933, sillä liittovaltio salli silloin viininvalmistuksen kirkon käyttöön. 

Beringer on kerännyt runsaasti tunnustusta viineillään. Vuonna 1990 Wine Spectator valitsi Beringerin Cabernet Sauvignon 1986 -viinin ja vuonna 1996 Beringer Chardonnay 1994 -viinin vuoden parhaaksi viiniksi. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun valkoviini sai tämän palkinnon, minkä lisäksi Beringeristä tuli ensimmäinen ja ainoa tuottaja, jolta sekä puna- että valkoviini on saanut himoitun #1 Wine of the Year -tittelin. 

Talon viininvalmistusfilosofian mukaan ympäristöstä, eläimistä ja ihmisistä on pidettävä huolta, sillä ne kaikki yhdessä mahdollistavat hienojen viinien valmistuksen. Beringer on viljellyt viiniä jo pitkään ympäristöä säästävästi kaikilla omistamillaan ja vuokraamillaan tarhoilla. Tämän lisäksi talo tarjoaa myös ulkopuolisille viljelijöilleen tarvittavat avut ympäristöä säästävään viljelyyn. Ympäristöä säästävän viljelyn talo valitsi, koska se mahdollistaa paremman tuloksen viinitarhoilla sekä optimaalisen rypäleiden ja viinin laadun.

Beringer Founder's Estate -viinit ovat laadukkaita, kohtuuhintaisia ja sopivat erilaisiin tilanteisiin. Founder's Estate Merlot -viiniin käytettävät rypäleet tulevat Kalifornian keskiosissa ja pohjoisrannikolla sijaitsevilta tarhoilta. Viiniin käytetään lisäksi pieniä määriä Syrah- ja Petite Syrah -lajikkeita makujen monimuotoisuuden ja syvyyden lisäämiseksi. Puolet viinistä kypsytetään ranskalaisissa, amerikkalaisissa ja unkarilaisissa tammitynnyreissä.

Lasissa viini on syvän rubiininpunainen, värin hiipuessa reunoja kohti aavistuksen pinkin ja oranssin sävyihin. 

Tumman sävytteinen ja maanläheinen tuoksu. Siinä on karhunvatukoita ja luumua sekä paahteisia, vaniljaisia ja mausteisia vivahteita. Taustalla myös mustaa multaa. 

Maku seurailee tuoksun tummia aromeita melko tarkasti. Siinä tuntuu tummien hedelmien lisäksi mustaa multaa, yrttejä ja paahteisuutta. Taustalla on häivähdyksiä kahvista ja nahkaisuudesta. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja kehittyneet, pehmeät tanniinit tuovat sille pyöreyttä. Hyvä hapokkuus. Viini jättää paahteisen ja kypsän hedelmäisen jälkivaikutelman, jossa on myös aavistus kahvin ja mullan vivahteita. 

Hyvin laadukkaan oloinen jenkkiviini, jossa hinta kulkee käsi kädessä laadun kanssa. Viini erottuu positiivisesti saman hintaluokan Merlot -viineistä ja on yksi Alkon parhaimpia Kalifornialaisia hintaluokassaan. 

Viinin kanssa maistelin yrteillä ja valkosipulilla maustettua lampaan ulkofilettä, punaviinikastiketta ja perunamuusia. Viini tuntui ruoan kanssa mehevältä, pehmeältä ja hedelmäiseltä. Se pärjäsi hyvin runsaamman ruoan kanssa. Yhdistelmä oli oikein miellyttävä ja tasapainoinen.

Kouluarvosana: 8+

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Beringer Vineyards
Alue: Yhdysvallat, California
Rypäleet: Merlot
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,99e Alko 16.3.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti