keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Alkon hyllyiltä jo kadonnut Tokaji

Oremus Mandolás Tokaji Dry 2011


Kansainvälisesti mainetta keränneet Tokajin viinit herättivät espanjalaisen Bodegas Vega Sicilian omistavan Alvarezin perheeen mielenkiinnon Tokajin alueeseen. Vuonna 1993 perhe osti Unkarin valtion yksityistämän tilan. Tarkan tutkimustyön ja suurten investointien jälkeen tilan toiminnot modernisoitiin tavoitteena alueen hienoin Tokaj-viini. Näin syntyi Tokaj-Oremuksen viinitalo. 

Koillis-Unkarissa ja Slovakiassa sijaitseva Tokajin viinialue tunnetaan erityisesti jalohomeisista rypäleistä valmistetuista makeista jälkiruokaviineistä, mutta alueella valmistetaan myös paljon kuivia valkoviinejä. Tokaji yhdistettiin pitkään vain Unkariin ja Slovakia sai oikeiden käyttää nimitystä vasta vuonna 2004, koska Slovakian Tokaji oli osa historiallista Tokajia.

Oremus Mandolás viini edustaa noin 40 prosenttia koko Tokaj-Oremuksen viinintuotannosta. Viini valmistetaan Furmint -lajikkeesta ja viiniin käytetyt rypäleet kasvoivat Tokajin laatuviinialueella, Mandolás -nimisen tarhan rinteillä. Viini kävi uusissa unkarilaisissa tammitynnyreissä 8-12 päivän ajan 18 asteen lämpötilassa. Tämän jälkeen viini kypsyi samoissa tynnyreissä sakan päällä seitsemän kuukautta. 

Viini on väriltään kirkas, vaaleankeltainen ja taittuu hienosti kullan sävyihin. Viini vaikuttaa lasissa hieman öljyiseltä. 

Kehittyneessä, mutta raikkaassa tuoksussa on hedelmiä, kuten omenaa, päärynää ja sitruksia sekä häivähdys ananasta. Taustalla on persikan kiveä, kuivattua aprikoosia ja pieni vivahde parfyymista kukkaisuutta. Lisäksi tuoksussa on reilusti mausteita, häivähdys viherpippuria ja paahteista tammisuutta. 

Maku seurailee tuoksun aromeja varsin moniulotteisena. Runsaasti tuoretta hedelmäisyyttä, kuten omenaa, päärynää, persikan kiveä ja sitruksia, erityisesti limeä. Taustalla on myös hieman kuivattua aprikoosia ja ananasta. Lisäksi makumaailmassa on runsaasti mausteita, hieman tulista pippurisuutta ja yrttisiä vivahteita sekä jo tuoksussa vastaan tullutta tammista paahteisuutta. Suutuntumaltaan viini on kuiva ja aavistuksen öljyinen. Hedelmäinen hapokkuus tuo viinille niin keveyttä kuin runkoakin. Viini jättää paahteisen tammisen, mausteisen ja hennon limettisen jälkivaikutelman. 

Kokonaisuus on laadukas ja tarjoaa hienosti kehittyneen moniulotteisen aromi- ja makupaletin. Hedelmäiset ja mausteiset vivahteet saavat hyvän rungon hapokkuudesta, joka samalla raikastaa tammikypsytyksen tuomia vivahteita. Viinissä on hieman tulisuutta, mutta se on hyvin osana kokonaisuutta häiritsemättä liikaa. Viinin hintahan oli alkossa alkujaan 17 euroa, mihin hintaan se olisi ollut ihan hyvä, mutta 12 euron alehintaan se oli ehdottomasti hintaluokkansa parhaita viinejä.


Viinin kanssa maistelin kanasalaattia ja pari meni kyllä oikein hyvässä sovussa alas. Tästä huolimatta viini olisi kaivannut hieman runsaampaa ruokaa kaverikseen. Onneksi minulla on toinen pullo varastossa, joten ensi kerralla voisin kokeilla viiniä jonkun vertaisensa ruoan kanssa. 

Kouluarvosana: 9-

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Tokaj-Oremus, PDO Tokaj
Alue: Unkari, Tokaji
Rypäleet: Furmint (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,99e Alkon alemyynnit 15.8.2015 (alunperin 16,98e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti