maanantai 5. lokakuuta 2015

Olutarvio

Fuller's London Porter


Olen kirjoitellut viinien ohessa muutaman olutarvion lähinnä Ale -oluista, joten nyt olisi sitten vuorossa hieman toisenlainen olut, eli portteri. Portterin synnystä löytyy googlettamalla useita tarinoita, joten en ala niitä tässä kertaamaan.

Portterit ovat yleensä tummia pintahiivaoluita, mutta niitä voidaan valmistaa myös pohjahiivalla. Niiden valmistuksessa käytetään paahdettua mallasta tai ohraa, joskus molempia. Portterin tunnistaa usein tummanruskeasta, lähes mustasta väristä ja runsaista paahteisista, jopa poltetuista aromeista sekä etenkin suklaan ja kahvin vivahteista.

Fullersin portteri on lasissa punertavan tummanruskeaa, lähes mustaa. Olutta peittää erittäin tiheä ja pienikuplainen beige vaahto, joka laskee melko nopeasti ohueksi kerrokseksi juoman pinnalle. Vaahtokerros kestää kuitenkin kohtuullisen pitkään jättäen lasiin lopulta runsaasti pitsiä. 

Tuoksu on portterille tyypillisesti paahteisen maltainen, suklainen ja kahvinen. Siinä on myös kuivaa, puumaista aromia ja lämmetessään myös hieman mämmiä.

Maku on niin ikään paahteisen maltainen ja siitäkin löytyy kahvia ja reippaasti tummaa suklaata. Taustalla on myös lakritsia ja ruisleipää. Suutuntumaltaan olut on täyteläisen pehmeä ja tasapainoinen. Kohtuullisen voimakas humalointi puraisee kevyesti ja jatkuu hieman katkerana  aina pitkään, espressoiseen ja aavistuksen puiseen jälkimakuun.

Elikkäs, olut on lasissa houkottulevan näköinen ja pysyy sellaisena pitkään. Paahteiset aromit ovat hyvässä tasapainossa muiden aromien ja humaloinnin kanssa. Tämä on malliesimerkki portterista ilman mitään puutteita tai häiritseviä tekijöitä. Systembolagetin hinta on loistava Alkoon verrattuna ja mikä parasta, edes tölkistä ei ole jäänyt mitäään metallisia sivumakuja tai muuta. Jos pidät tummista oluista, kokeile ehdottomasti tätä.

Kouluarvosana: 9-

Jotain pientä infoa:

Panimo: Fuller's, Lontoo, Englanti
Oluttyyppi: Porter
Maltaat: Brown, Crystal ja Chocolate
Humalat: Fuggles
Alkoholi: 5,4 %
Pullo: 0,50 l tölkki
Hinta: 21,90 SEK (n. 2,37e) Systembolaget 7/2015 (Alko 3,99e 0,5l plo)

Samalta panimolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti