torstai 8. lokakuuta 2015

Paistettu siikafilee ja Sauvignon Blanc osa 2

Villa Maria Private Bin Organic Marlborough Sauvignon Blanc 2014


Viime viikonloppuna tuli tosiaan maisteltua kahta erilaista Sauvignon Blanc -viiniä paistetun siian kanssa. Ensimmäinen viini oli Thandi Sauvignon Blanc 2014, eli reilun kaupan viini Etelä-Afrikasta ja jos et vielä ole lukenut aiempaa, pääset vilkaisemaan sen tästä. Nyt olisi vuorossa uusiseelantilainen luomuviini Villa Marialta. 

Villa Maria on yksi Uuden-Seelannin arvostetuimmista ja tunnetuimmista viinintuottajista. Se on ollut maansa palkituin viinintuottaja viimeisten 30 vuoden ajan ja niin talo, kuin sen viinitkin ovat keränneet lukuisia palkintoja ja tunnustuksia. Hieman enemmän tuottajan tarinasta kerroin aikaisemmin, joten jos olet kiinnostunut, pääset vilkaisemaan myös Private Bin Pinot Noir -viinin arvion tästä

Private Bin Sauvignon Blanc -viiniin käytetyt rypäleet kasvoivat Marlboroughin alueella, Wairaun ja Awateren laaksojen luomutarhoilla. Wairaun laakson ilmasto on lämpimämpi ja rypäleet tuovat viiniin runsautta ja trooppista hedelmäisyyttä, kun taas viileämmän Awateren laakson rypäleistä viini saa hyvän hapokkuuden ja jopa pistävän yrttisiä aromeja. 

Väriltään viini on puhdas sitruunankeltainen ja kirkas.

Ryhdikkäässä ja vivahteikkaassa tuoksussa mustaherukat ja mustaherukan lehdet hallitsevat aromimaailmaa. Taustalla on myös yrttisiä vivahteita ja vasta leikattua ruohoa sekä raparperiä, karviaista ja sitrusta. 

Mustaherukkaisuus tuntuu voimakkaasti myös suussa, minkä lisäksi viinissä on runsaasti rypäleelle tyypillisiä makuja, kuten yrttejä, nokkosta, vastaleikattua ruohoa ja karviaismarjaa. Maku on tuoksua vivahteikkaampi  ja mukavan mineraalinen ja sitruksinen, erityisesti limettinen. Siinä on myös hedelmäisyyttä, kuten raparperiä ja passion hedelmää. Viini on suutuntumaltaan kuiva ja erittäin runsas sekä napakka, sitrusmainen hapokkuus antaa viinille tukevan rungon kuivattaen suuta ja nostaen veden kielelle, herukkaisen ja mineraalisen, hyvin pysyvän jälkimaun päätteeksi. 

Kokonaisuus on hieman hallitsevasta herukkaisuudesta huolimatta erinomainen ja tasapainoinen. Sitrusmaisen ja runsaan hapokkuuden ansiosta viini on ryhdikäs ja pärjää monenlaisten ruokien kanssa ja toimii hyvin myös aperitiivinä. Hintaa puolikkaalle pullolle tulee 8 euroa, mikä kohtaa hyvin laadun kanssa. Suosittelen!

Ja miten viini sitten pärjäsi ruoan kanssa? Eli paistettua siikaa, perunapyreetä ja beurre monté kastiketta. Ensimmäisen viinin tapaan, myös Villa Marian hapokkuus leikkasi hyvin kastikkeen rasvaisuutta, minkä lisäksi viini tuntui hedelmäisemmältä ja herukkaisuus hillitymmältä. Tästä huolimatta viini säilyttää hyvin luonteensa kirpsakoiden herukkaisten ja sitruksisien aromien tukiessa hyvin ruoan makuja. Yhdistelmä on mukavan täyteläinen ja kermaisen pehmeä, mutta samaan aikaan raikas. Erittäin toimiva ruoan ja viinin yhdistelmä.


Miten viinit sitten erosivat toisistaan?

Jo ulkonäöllisesti Thandi oli väriltään vaaleampaa ja Villa Maria hapokkaampaa. Villa Marian tuoksu oli ryhdikkäämpi, aromikkaampi ja jopa hieman pistävä. Thandi puolestaan hedelmäisempi ja helpompi. Myös suutuntumaltaan ja maultaan viinit olivat eri maailmoista, Thandi sellaisenaan helpommin lähestyttävä ja kevyempi, kun Villa Maria puolestaan aromaattisempi ja hapokkaampi. Molemmat ovat kelpo viinejä, mutta itse pidin kuitenkin enenmmän Villa Marian luonteesta. Myös hinta on molemmissa kohdallaan. Villa Marian hieman korkeammalla hinnalla saa vivahteikkaamman kokonaisuuden.

Ruoan kanssa molemmat viinit toimivat myös moitteettomasti. Molempien hapokkuus riitti leikkaamaan voipohjaisen kastikkeen rasvaisuuden tuntua ja vaikutelmat olivat muutenkin tasapainoisia. Se kumpi sopi paremmin ruoan kanssa on makuasia, jossa itse kallistun jo toisen kerran Villa Marian suuntaan sen aromaatisuuden vuoksi. Eli Uusi-Seelanti vei ja Etelä-Afrikka tuli perässä hyvänä kakkosena. 

Kouluarvosana: 8,5

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Villa Maria Estate
Alue: Uusi-Seelanti, Marlborough, Wairau Valley & Awatere Valley
Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
Pullo: 0,375 l

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti