perjantai 16. lokakuuta 2015

Tuhti luomupunkku Australiasta

Gemstone Petit Verdot 2012


Gemtree Wines on perheomisteinen luomuviinin tuottaja Etelä-Australiasta. Viinitila sai alkunsa, kun Paul ja Jill Buttery ostivat vuonna 1980 ensimmäisen 38 eekkerin viinitarhansa McLaren Valen alueelta. Nykyisin perheyritys omistaa 328 eekkeriä viinitarhoja McLaren Valen viinialueen keskeisiltä paikoilta. 

Vuonna 2011 Gemtree sai luomusertifioinnin ja yritys keskittyykin koko ajan enemmän luomuviinien valmistukseen. Kaikki tuottajan tarhat ovat biodynaamisia ja sertifioituja luomutarhoja, joilla ei käytetä kemikaaleja tai muita haitallisia aineita. Tämän lisäksi muun muassa rikkakasveista hankkiudutaan eroon luonnollisesti, nimittäin lampaat saavat laiduntaa tarhoilla vapaasti köynnösten lomassa. Gemtreen filosofia on "growing better wine - naturally". 

Tuottaja ei tästä viinistä sivuillaan kerro, mutta viini on puhdas Petit Verdot -lajikeviini. Ilmeisesti viiniä on kypsytetty myös tammessa jonkin aikaa. 

Väriltään viini on kirkas, syvän punainen ja taittuu kevyesti purppuran sävyihin.

Tuoksu on voimakas ja alkuun hieman sulkeutunut, tumman sävytteinen ja maanläheinen. Siinä on runsaasti mausteisuutta, taustalla kirsikoita ja aavistus parfyymisia piirteitä. Kun viini saa lasissa ilmaa, tuoksu aukeaa vähitellen ja on hyvinkin tasapainoinen. Siitä voi erottaa myös eukalyptusta ja tammisen vaniljaisia piirteitä.

Maku jatkuu tuoksun tapaan tummana ja maanläheisenä. Siinä on jo tuoksussa vastaan tulleiden aromien lisäksi luumua, nahkaa ja häivähdyksiä orvokeista, joskin suun kuivattavat tanniinit tuntuvat peittävän lähes kaiken muun alleen. Kun viini on jonkun tovin lasissa, paahteisen tammiset ja vaniljaiset aromit nousevat esiin, minkä lisäksi jonkin kitkerän vihreän kasvin vartta tuntuu taustalla. Suutuntumaltaan viini on erittäin täyteläinen. Voimakkaat, suorastaan maskuliiniset tanniinit ovat pehmeät ja kuivattavat kitalaen välittömästi. Pitkä loppu on eukalyptuksinen, kevyen mokkainen ja tamminen, mutta varsin lämmin.

Kokonaisuus on todella tuhti ja erittäin täyteläinen. Rypäleelle tyypillinen runsas tanniinisuus kuivattaa suun ja hallitsee makumaailmaa, tanniinit suorastaan huutaavat kaverikseen veristä pihviä. Viinin saadessa ilmaa, aromit, maut ja tanniinit pääsevät tasapainoon, mutta viini kaipaa silti ruokaa rinnalleen. Viini kannattaa dekantoida ja nauttia vaikkapa grillatun tai paistetun, punertavaksi jätetyn lihan kanssa. Ainakaan tähän suuhun viini ei sellaisenaan oikein uponnut. Hintaluokassaan viini on mielenkiintoinen ja erottuu edukseen Australialle tyypillisistä, hilloisista Shiraz -viineistä, kannattaa kokeilla. 

Kotona ei tällä kertaa kunnon lihaa löytynyt, joten kokeilin Grana Padana juustoa. Se onnistuikin kesyttämään viiniä, jonka makumaailma pehmeni ja siitä pystyi erottamaan selvemmin hedelmäisiä piirteitä, kuten luumua, tummia kirsikoita ja kirpsakoita vihreitä yrttejä. Tanniinisuuskin tuntui pehmeämmältä ja jotenkin vihreämmältä. 

Kouluarvosana: 8+

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Gemtree Wines
Alue: Australia, Etelä-Australia, McLaren Vale
Rypäleet: Petit Verdot (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,93e 15.9.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti