maanantai 16. marraskuuta 2015

Hieno Sauvignon Blanc jenkkilästä

District 7 Sauvignon Blanc 2012

Talvi tekee tuloaan ja maata peittää jo ohut valkoinen lumiharso. Tähän vuodenaikaan sopisi ehkä paremmin hyvä punaviini, mutta muitakaan viinityyppejä ei kannata unohtaa. Tällä kertaa lasiini päätyikin Alkon valikoimista loppukesällä kadonnut kalifornialainen Sauvignon Blanc. 

District 7 brändi on osa suurempaa, perheomisteista Scheid Vineyards yhtiötä. Al Scheid osti vuonna 1972 ensimmäisen kiinteistönsä Monterey Countysta, Kaliforniasta, jolloin alueen viinintuotanto oli vasta alkutekijöissään. Ensimmäiset 15 vuotta tämä kommandiittiyhtiö tunnettiin nimellä Monterey Farming Corporation. Yhtiö viljeli viiniä ja myi koko tuotantonsa suurille viinitaloille. 

Muutoksen tuulet alkoivat, kun Al Scheidin vanhin poika, Scott tuli mukaan kuvioihin vuonna 1986. Pari vuotta myöhemmin tunnettu ja asiantunteva viinintekijä, Kurt Gollnick liittyi mukaan ja muutama vuosi myöhemmin myös Scheidin tytär Heidi. Tästä alkoi "neljän jengin" kova työskentely, joka kukki hedelmää. 1990-luvun alussa tämä nelikko onnistui ostamaan ulos kaikki ulkopuoliset kumppaninsa. Tämän jälkeen alkoi kaikkien viinitarhojen saneeraus ja uusien viinitarhojen hankkiminen. 

Nykyään, yli 40 vuotta perustamisensa jälkeen Scheid Vineyards omistaa kymmenen viinitarhaa Montereyn kunnan alueella ja viinitarhat kattavat 1700 hehtaarin alueen. Yhtiöllä on nykyään suuri viinintuotantolaitos massatuotantoa varten ja pienempi viinitalo pienemmälle tuotannolle. Suurin osa yhtiön tuotannosta myydään muille tuottajille näiden toivomusten mukaan valmistettuna. 

Monterey Countyn alueen kasvukausi on pitkä ja alueella on monenlaisia mikroilmastoja. Alueen pohjoisosissa Monterey Bayn merelinen ilmasto viilentää päiviä ja aamupäivän sumut haihtuvat vasta puolenpäivän aikaan. Täällä viihtyvät viileän ilmaston lajikkeet, kuten Chardonnay ja Pinot Noir. Auringon ystävät, kuten Sauvignon Blanc ja Cabernet Sauvignon taas viihtyvät Montereyn eteläosissa.  Meren läheisyys viilentää ilmaa myös täällä pitkälle iltapäivään, mutta köynökset saavat nauttia enemmän aunringon valosta. 

District 7 Sauvignon Blanc viiniin käytettävät rypäleet valikoidaan kahdelta eri tarhalta, joiden olosuhteet poikkeavat toisistaan. Pohjoisemmassa sijaitsevalla tarhalla ilmasto on tuulisempaa ja viileämpää, joten rypäleissä korostuvat ruohoiset ja yrttiset piirteet. Toinen tarha sijaitsee noin 30 kilometriä etelämpänä, jossa köynökset nauttivat enemmän auringonvalosta ja lämmöstä. Lämpimässä kasvavat rypäleet ovat hedelmäisempiä. Käyminen tapahtuu hitaasti ruostumattomissa terästankeissa viileässä lämpötilassa, joissa viiniä myös kypsytetään. 

Viini on väriltään kirkas, vaaleankeltainen ja hennosti vihertävä.

Runsas arominen tuoksu tarjoaa sitrushedelmiä, mustaherukoita, karviaismarjoja ja raparperiä. Taustalla on myös yrttisiä ja kevyen kukkaisia piirteitä sekä melonia.

Maku seurailee tuoksua runsaan vivahteikkaana, mutta raikkaana. Siinä on tuoksun tapaan runsaasti hedelmäisyyttä, kuten sitruksia, mustaherukoita, karviaista ja raparperiä sekä passion hedelmiä ja mineraalisuutta. Taustalta löytyy tuoksun tapaan yrttiset, kukkaiset piirteet ja melonien sävyt. Suutuntumaltaan viini on kuiva ja hapokas. Sitrusmainen, eloisa hapokkuus tuo viinille hyvän ryhdin. Viini jättää veden kielelle nostattavan, sitrusmaisen ja hennon mineraalisen jälkivaikutelman. 

Kuten alko ilmoitti, viini on vivahteikas ja ryhdikäs. Viini on laadukas ja tyylikäs jenkkiviini, jossa kaikki osaset ovat hyvässä tasapainossa. Viini on hinnaltaan edullinen ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, jos siihen jossain satut törmäämään. Lisäksi viini toi hienon lisän alkon melko suppeaan amerikkalaisten valkoviinien valikoimaan, joka käsittää vain 28 nimikettä. Tämä kuulostaa melko vähäiseltä, ainakin jos sitä vertaa länsinaapurimme Systembolagetin valikoimaan, jossa amerikkalaisia valkoviinejä on listattuna 167 nimikettä. Onneksi Haaparannalle ei ole kauhean pitkä matka. 

Kouluarvosana: 8,5

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Scheid Vineyards / District 7, Monterey
Alue: Yhdysvallat, California, Central Coast, Monterey
Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,33e Alko 14.4.2015 (Poistunut Alkon valikoimasta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti