keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Edullinen chileläinen massaviini vai jotain enemmän?

Santa Helena Reserva Carmenère 2014

Vuonna 1942 perustettu Santa Helenan viinitalo sijaitsee Colchaguan laaksossa Chilessä. Santa Helena on yksi laakson suurimmista viinitaloista ja tilan ympärille levittäytyykin noin 90 hehtaarin viinitarhat. Tämän lisäksi talolla on tarhoja eri puolilla Colchaguan laaksoa. Talon viinit edustavat modernia chileläistä viinityyliä ja laajasta valikoimasta löytyy vaihtoehtoja moneen makuun. 

Santa Helena kuuluu myös kymmenen viedyimmän chileläisen viinimerkin joukkoon, sillä talon viinejä myydään viidellä mantereella ja yli 60 markkina-alueella. Santa Helena on myös ensimmäisiä chileläisiä viinimerkkejä Suomen markkinoilla ja liikkuu edelleen hyvin monopolimme hyllyiltä. 

Viña San Pedro osti Santa Helenan viinitalon vuonna 1982 ja nykyisin talo kuuluu suureen VSPT viiniliikkeeseen, johon kuuluvat San Pedron ja Santa Helenan viinitalojen lisäksi Casa Rivas, Leyda, Misiones de Rengo, Tarapacá ja Viña Mar Chilessä sekä La Celia ja Tamarí Argentiinassa. 

Santa Helena Reserva Carmenère viiniin käytettävät rypäleet kasvavat Colchaguan laakson tarhoilla, joilla ne saavat kypsyä hitaasti täyteläisiksi ja aromikkaiksi. Rypäleet korjataan käsin, minkä jälkeen ne saavat olla kolme päivää terästankeissa alhaisessa lämpötilassa, minkä jälkeen seuraa käyminen 25 asteen lämpötilassa. 50 prosenttia viinistä kypsyi ranskalaisessa tammessa kuuden kuukauden ajan.

Viini on väriltään nuori ja syvän tummanpunainen. Väri taittuu lasin reunoja kohti purppuran sävyihin. 

Tuoksu on mehevä ja tumman hedelmäinen, etenkin luumuinen ja mustaherukkainen. Taustalla on myös paahteisia ja mausteisia vivahteita sekä hieman valkopippuria.

Pehmeä ja lämmin, tumman hedelmäinen ja marjainen makumaailma valtaa suun. Mehevät ja kypsät karhunvatukkaiset, mustaherukkaiset ja luumuiset maut saavat seuraa kevyen tammisista, paahteisista ja runsaan mausteisista piirteistä. Taustalta löytyy myös paprikaa ja kevyt valkopippurisuus, joka tulee hieman pistävänä esiin. Täyteläinen suutuntuma saa ryhtiä pehmeistä tanniineista ja hedelmäisestä hapokkuudesta. Viini jättää keskipitkän, mausteisen ja tumman sävytteinen varsin mehevän jälkivaikutelman.

Viini on mehevä ja siitä löytyy makua. Sen runsaan hedelmäiset ja marjaiset aromit sekä mausteiset ja tammisiet vivahteet ovat hyvässä tasapainossa, kuten myös tanniinit ja hapokkuus. Jotain jää silti puuttumaan, jotain erityistä, mikä erottaisi viinin muista Chilen massaviineistä. Tämä ei ole huono viini, mutta hieman yksinkertainen ja mutkaton esitys. Alle kympin viinien joukosta löytyy todellisia helmiä, joihin tämä ei kuulu. Tästä huolimatta hintansa arvoinen. 

Kouluarvosana: 8-

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Viña Santa Helena
Alue: Chile, Valle Central, Rapel Valley, Colchagua Valley
Rypäleet: Carmenère (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 8,99e Alko 20.10.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti