torstai 26. marraskuuta 2015

GSM

E. Guigal Côtes du Rhône Rouge 2011

Edellinen viiniarvioni kertoi australialaisen Hewitsonin, Rhônen alueen viinien inspiroiman tuottajan Miss Harry -viini. Miss Harry on mielenkiintoinen näkemys Rhônen klassisesta GSM-rypälesekoitteesta uuden maailman tyyliin. Nyt vuorossa on Miss Harryn kanssa samaan aikaan nautittu perustason Côtes du Rhône, joka niin ikään on klassinen GSM-rypälesekoitus. 

Etienne Guigal perusti omaa nimeään kantavan viinitalonsa, Domaine Etienne Guigalin vuonna 1946, pieneen Ampuis'n kylään, Côte-Rôtien appellaation kehtoon. Etienne aloitti uransa jo 14-vuotiaana, saapuessaan Côte-Rôtieen sadonkorjuuseen. Ennen oman talonsa perustamista hän työskenteli 20 vuoden ajan Vidal-Fleuryn viinitalossa, jonka perustamiseen ja kehittämiseen hän myös osallistui. 

Etienne Guigal menetti yllättäen näkönsä vuonna 1961 ja hänen poikansa, Marcel siirtyi isänsä rinnalle talon johtoon vain 17-vuotiaana. Nykyisin talon viinintekijänä häärii kolmannen sukupolven edustaja, Marcelin poika, Philippe. Talo keskittyy valmistamaan tasokkaita viinejä koko Rhônen laakson alueella ja kuuluukin nykyään Rhônen merkittävimpien tuottajien joukkoon. Talo omistaa lukuisia viinitiloja, joista osa toimii täysin itsenäisesti ja osa Guigalin talon alaisuudessa. Guigal tuottaakin näin ollen noin kolmasosan koko appellaation viineistä. Viinitarhoja Guigalilla on myös koko Rhônen alueella ja talo omistaa muun muassa Côte-Rôtien kuuluisat palstat, La Moulinen, La Turquen, La Landonnen ja Château d'Ampuis'n. 

Historiallinen Château Ampuis on rakennettu 1100-luvulla ja liittyy suoraan Côte-Rôtien appellaation nimitykseen. Se toimii nykyisin Guigalin talon päämajana, vaikka talon toimistot ja kellarit sijaitsevat edelleen vanhassa Ampuis'n kylässä. Vuodesta 2004 talolla on ollut myös oma tynnyrintekijä, joka toimii myös Château Ampuis'ssa. Tämä kokoaa kaikki talon käyttämät tynnyrit käsityönä, keskimäärin 18 tynnyrin viikkovauhtia, jotta talon vuotuinen 800 tynnyrin tarve täyttyy. 

Côte-Rôtien perinteiset menetelmät antavat Guigalin viineille ainutlaatuisen tyylin. Talo kypsyttää kaikkia punaviinejään tammessa, mutta talon tyyliin tammi ei saa hallita viiniä. Talon parhaita viinejä voidaan kypsyttää tammessa jopa neljän vuoden ajan ennen pullotusta. Viinit kehittyvät päivä toisensa jälkeen puhtaammiksi, ilmeikkäämmiksi ja täyteläisemmiksi tynnyreissä. 

Rhônen alueen perustason luokitus, Côtes du Rhône annetaan lähes kaikille viineille, joilla ei ole parempaa luokitusta. Guigalin Côtes du Rhône viiniin käytettävät rypäleet kerätään keskimäärin 35-vuotiaista köynöksistä, jotka kasvavat kalkkikivisessä ja lietteisessä savimaassa Etelä-Rhônen alueella. Alueen ilmasto on välimerellistä. Viinin käyminen tapahtuu kontrolloidussa lämpötilassa ja maseroituminen kuorien kanssa kestää pitkään. Ennen pullotusta viiniä kypsytetään 18 kuukauden ajan tammisammioissa. 

Kaunis ja kehittynyt, syvän punainen väri taittuu tiilen sävyihin. 

Tuoksun aromeista ensimmäisenä nenään eksyvät kypsät hedelmäiset ja marjaiset vivahteet. Lisäksi siinä on luumuja, mausteita ja tammea. Taustalla on myös hieman tallisia ja paahteisia sävyjä. 

Maku jatkuu kypsän hedelmäisenä ja marjaisena, luumuisena ja puolukkaisena. Tammi on selkeästi läsnä alkuun hieman dominoiden, mutta viinin saadessa ilmaa, myös maku tasapainottuu. Perässä seuraa myös paahteisia ja mausteisia sekä kevyen nahkaisia vivahteita. Suutuntumaltaan viini on lämmin ja täyteläinen. Tuntuvat, pehmeät tanniinit tuovat yhdessä kypsän hedelmäisen hapokkuuden kanssa viinille hyvän rungon. Viini jättää todella pitkään viipyilevän, mehevän marjaisen ja marjahilloisen, karpaloisen ja kevyen tammisen jälkivaikutelman. 

Viini on laadukas perustason Côtes du Rhône, ilman mitään ylimääräistä hienostelua. Täyteläinen ja mukavan tasapainoinen viini, joka saa hyvän rungon pyöreistä tanniineista. Hyvä yleisviini melko laajalle kategorialle erilaisia ruokia, joten hyvä jemma pullo yllättäviä tilanteita varten. Hinta vastaa erittäin hyvin laatua. 

Lautasella oli siis naudan ulkofileepihvi kera valkosipulivoin, herkkusienikastikkeen ja uunilohkoperunoiden. Medium kypsä pihvi pehmentää entisestään pehmeitä tanniineja ja viini toimii etenkin lihan kanssa erinomaisesti ja yhdistelmä on samettisen pehmeä. Herkkusienikastikkeen kanssa viini tuntuu suorastaan päällekäyvältä, mutta kokonaisuus on silti varsin toimiva. Viini pärjää ruoan kanssa hyvin ja samoin ruoka viinin, ei paha yhdistelmä. 

Kouluarvosana: 8,5

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: E. Guigal, AOC Côtes du Rhône
Alue: Ranska, Rhône, Etelä-Rhône
Rypäleet: Syrah (60%), Grenache (35%), Mourvèdre (5%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,99e Alko 16.10.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti