perjantai 20. marraskuuta 2015

Hunter Valleyn Semillon

Margan Semillon 2014


Tällä kertaa aukesi pullo Hunter Valleyn Semillonia. Alueen Semillon viinit ovat nuorena usein raa'an omaisia ja vaativat useamman vuoden kypsyttelyä kehittyääkseen täyteen loistoonsa. Tämä viini on kuitenkin vielä nuori, mutta jostain syystä sitä oli pakko testata.

Andrew Margan perusti vaimonsa Lisan kanssa viinitilan Hunter Valleyhin, Broke Fordwichin alueelle vuonna 1997. Andrew kiinnostui viinin viljelystä jo nuorena, sillä hänen isänsä Franck istutti perheen ensimmäiset köynöksensä Hunter Valleyhin jo 1960-luvulla. 

Andrew työskenteli 20 vuoden ajan tunnetun australialaisen viinintekijän, Murray Tyrrelin alaisuudessa ja keräsi kokemusta ja taitoa. Tämän lisäksi Andrew työskenteli kuutena vuotena Ranskassa ja yhtenä Moldovassa, Unkarissa ja Uudessa-Seelannissa. Kun kokemusta karttui, Andrew ja Lisa halusivat oman tuotemerkin ja perustivat oman viinitilansa.

Marganin ensimmäiset viinit valmistuivat vuonna 1997, vuosikerran jäädessä varsin pieneksi, sillä viiniä valmistui tuolloin vain 3000 laatikkoa. Tänä päivänä viiniä valmistuu 35 000 laatikkoa vuodessa. Talo on kasvanut vajaan parinkymmenen vuoden aikana ja sillä on nykyisin Hunter Valleyn alueella yli 320 eekkeriä viinitarhoja. Suurin osa näistä tarhoista on Lindemansin ja Saxonvalen 1960-luvulla istuttamia. Tarhat ovat maaperältään vulkaanisia ja tunnetaan Broke Frodwichin alueella nimellä "Fordwich Sill". Näiden tarhojen vanhojen köynösten rypäleet antavat Marganin viineille oman tyylinsä. Kaikki talon viineihin käytettävät rypäleet kasvavat talon omilla tarhoilla ja ilmeisesti talon kaikki viinit blendejä myöten valmistetaan yhdeltä tarhalta kerätyistä rypäleistä.

Margan Semillon viiniin käytettävät rypäleet kasvavat yli 40 vuotiaissa köynöksissä yhden tarhan alueelta. Nämä köynökset kasvavat ylempänä mainitussa, vulkaanisessa "Fordwich Sill" maaperässä. Rypäleet poimitaan käsin aavistuksen raakoina ja niistä saatu mehu käy viiniksi viileässä lämpötilassa terästankeissa. Tammea viinin valmistuksessa ei Hunter Valleyn perinteiseen tyyliin käytetä. Ja sitten itse asiaan, mitä nuori Hunter Valleyn Semillon tarjoaa.

Viini on ulkoasultaan puhdas ja erittäin vaalea keltainen väri vihertää melko voimakkaasti.

Raikas tuoksu on melko neutraalin puoleinen, mutta siitä löytyy hedelmäisyyttä ja hieman jotain pistävää. Erityisesti omenaiset, persikkaiset ja keltaluumuiset piirteet, sekä sitrusmaiset, sitruunan kuoriset vivahteet tulevat esiin. Taustalla on myös hieman yrttejä.

Maku jatkuu niin ikään raikkaana ja hieman terävänä. Tuoksun hedelmäiset aromit, omenaiset, persikkaiset, keltaluumuiset ja sitruksiset piirteet toistuvat maussa, minkä lisäksi siinä on hieman ananasta ja limen kuorta sekä runsaasti mineraalisuutta. Taustalla on myös yrttisiä ja mausteisia vivahteita sekä hieman petroolisuutta. Suutuntumaltaan viini on kuiva ja tuntuva sitrusmainen hapokkuus kuivattaa suun ja saa veden nousemaan kielelle. Lyhyessä jälkimaussa on hieman mausteita ja hedelmiä sekä suolaheinää.

Viini on vielä nuori ja terävän oloinen, eikä mikään kovin antoisa elämys. Laatuisekseen viini on kallis, eikä sitä kannata ostaa saman tien juotavaksi, sillä edullisemmin löytyy parempiakin vaihtoehtoja. Jos sinulla on mahdollisuus kellaroida viiniä useamman vuoden ajan ja antaa sen kehittyä rauhassa, rahalle saa varmasti hyvän vastineen. Itse mietin, ostaisinko pullon tai pari varastoon, kun ensiviikolla Haaparannalla käyn ja Systembolagetissa vierailen.

Kouluarvosana: 7+

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Margan
Alue: Australia, New South Wales, Hunter Valley, Broke Fordwich
Rypäleet: Semillon (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 119 SEK (n. 12,87e) Systembolaget 17.7.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti