sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Kyykkyviini, joka aiheutti ryntäyksen Alkoihin osa 2

Quinta das Setencostas 2011

Tämä viiniarvio on jatkoa edelliseen arviooni liittyen, jossa kerroin vertailleeni saman viinin kahta eri vuosikertaa. Kyseessä on siis edullinen viini, joiden vuosikerroissa on harvoin merkittäviä eroja. Tässä viinissä vuosikertojen välillä kuitenkin on selvästi eroa. Tämän viinin kohdalla eroihin voi tietenkin vaikuttaa viinin ikä, toisin kuin moniin edullisiin ja nuorempana myyntiin tulevien viinien kohdalla. 

Ensimmäinen viini oli vuosikertaa 2010 ja nyt vuorossa on Alkon hyllyssä tällä hetkellä löytyvä vuosikerta 2011. Tuottaja Casa Santos Lima on onnistunut pitämään kiinni viiniensä laadusta ja erot näiden kahden vuosikerran välillä ovat loppujen lopuksi pieniä. Niitä ei välttämättä edes ajattelisi, jos avaisi yhden pullon, mutta rinnakkain kaksi eri vuosikertaa eroavat kuitenkin toisistaan. En kerro sen enempää tuottajasta tai viinin valmistuksesta, joten jos olet kiinnostunut, vilkaise ensimmäine osa jutusta tästä.

Vuosikerran 2011 viini on väriltään syvän purppuranpunainen ja taittuu violetin sävyihin. 

Viinin tuoksu on tumman sävytteinen, mustan multainen ja kypsän hedelmäinen. Siinä on luumuja, mehevää marjahilloisuutta ja kuivattuja taateleita. Taustalla on myös hienostunutta paahteisuutta. 

Maku seurailee tuoksua tumman sävytteisenä ja kypsän hedelmäisenä. Siinä on tuoksun tapaan kypsiä luumuja ja mehevää marjaisuutta, kuten karhunvatukoita. Myös tuoksun mustan multaiset ja paahteiset vivahteet ovat läsnä, minkä lisäksi viinissä on mausteisia ja tammisia piirteitä. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja runsaat, suuta kuivattavat, mutta pehmeät tanniinit antavat viinille hyvän rungon. Hyvä, kypsän hedelmäinen hapokkuus. Viipyilevä jälkimaku on mehevän marjainen, mustikkainen ja mausteinen. 

Viini on laadukkaasti valmistettu ja tasapainoinen kokonaisuus. Maku on moniulotteinen ja vivahteikas aina pitkään viipyilevään ja miellyttävään jälkivaikutelmaan. Viini on alle kympin viinien parasta antia ja toimisi hyvin roseeksi jätettyjen liharuokien, kuten grillipihvin tai paistien kanssa. 

Vuosikerrat 2010 ja 2011 eroavat jonkin verran toisistaan ja uudempi viini ei yllä aivan vanhemman tasolle. Molemmat viinit ovat laadukkaita, mutta 2010 on kehittyneempi ja pehmeämäpi. Tuottaja ilmoittaa viinin kestävän 4-5 vuotta vuosikerrasta ja vuoden 2011 viini voisi kehittyä vielä vuoden, pari varastoimalla. Molemmat viinit myös ovat hintaluokkansa parasta antia, mutta erona on se, että vanhempi vuosikerta pärjää monille kaksi kertaa kalliimmillekin viineille ja toimii myös nautiskelujuomana.

Periaatteessa voisin ostaa varastoon pari pulloa vuosikertaa 2011 ja katsoa myöhemmin, kehittyisikö viini vuosikerran 2010 tasolle. Eri asia sitten, säilyisikö viini niin pitkälle. 

Kouluarvosana: 8,5

Jotai pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Casa Santos Lima, DOC Alenquer
Alue: Portugali, Alenquer
Rypäleet: Castelão (50%), Camarate (30%), Tinta Miúda (10%), Preto Martinho (10%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 29.7.2015

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti