tiistai 10. marraskuuta 2015

Moselin laakson edullinen Riesling

Königsmosel Riesling 2013

Tällä kertaa vuorossa on Suomen markkinoilla jo yli 30 vuoden ajan myynnissä ollut saksalainen valkoviini, Königsmosel Riesling. Viini kasvattaa tasaista tahtia suosiotaan, ainakin maahantuojan mukaan. Nimi Königsmosel viittaa sekä Moselin viinialueeseen, että yhteen Riesling rypäleen lempinimeen "The King of Grapes", eli rypäleiden kuningas.

Moselin alue on tunntettu laadukkaista Riesling viineistään ja alueen viininviljelyn historia yltää muinaisten roomalaisten aikoihin saakka. Monille alue tuo mieleen vain edulliset, puolimakeat valkoviinit, kuten Königsmosel Rieslingin, mutta alueella valmistetaan myös Saksan kalleimmat viinit sekä laadukkaita kuivia valkoviinejä.

Moselin laaksoa halkovaa Mosel-jokea ja sen sivuhaaroja Saaria ja Ruweria reunustavat viinitarhat jyrkillä joen penkereillä. Itseasiassa yli puolet Moselin alueen viinitarhoista sijaitsee jyrkillä liuskekivisillä rinteillä, joiden kaltevuus on vähintään 30 astetta. Jyrkimmät näistä rinteistä ovat kaltevuudeltaan jopa 70 astetta. 

Ja nyt täytyy tunnustaa, etten löytänyt tuottajan omia nettisivuja, joten keräsin jotain tietoa tuottajasta sieltä täältä. Saksan Mosellin alueella sijaitseva Ewald Theodor Drathen viinitalo on perustettu vuonna 1927 ja perustaja Ewald oli sekä saksalainen poliitikko, että viininvalmistaja. Tuottajan viininvalmistuksesta ja viineistä en sen sijään tietoa löytänyt. 

Königsmosel Riesling viini on valmistettu Moselin tunnetuimmasta lajikkeesta, eli Rieslingistä, minkä lisäksi viiniin on käytetty pieni määrä Rivaner -lajiketta, eli toisin sanoen Müller-Thurgau rypälettä. 

Viini on väriltään vaaleankeltainen ja varsin vihertävä.

Tuoksu on makeahko ja siinä on runsaasti kypsiä hedelmiä. Erityisesti sitruksiset, omenaiset ja persikkaiset aromit ovat esillä, minkä lisäksi tuoksu antaa myös kukkaisia aromeja.

Maku jatkuu tuoksun tapaan makeahkona ja kypsän hedelmäisenä, melko yllätyksettömänä. Siinä on makeita omenaisia, kypsän sitruksisia ja päärynäisiä vivahteita sekä säilykepersikoita. Myös tuoksun kukkaisuus on selkeästi läsnä, minkä lisäksi viinissä on hieman mineraalisuutta. Kypsän ja makean hedelmäiset sävyt tuovat suutuntumaan makeutta, joka saa hieman vastapainoa hedelmäisestä hapokkuudesta. Viinin makeus asettuu asettuu jonnekin puolimakean tienoille. Viini jättää lyhyehkön, hedelmäisen jälkimaun. 

Viini on todella helposti lähestyttävä, mikä varmaankin osittain selittää sen suosiota. Kelpo viini, joskin yllätyksetön sellainen. Viinin melko vähäinen hapokkuus ei tuo viinille tarpeeksi runkoa, joten ruokien kanssa en sitä lähtisi yhdistämään. Sen sijaan hyvin viilennettynä seurustelukäyttöön oikein mukava ja sopii taatusti monen ei viininystävänkin suuhun. Viini on hinnoiteltu hieman yläkanttiin mutta mutkatonta ja arkista viiniä etsivälle varmasti hintansa arvoinen.

Kouluarvosana: 7,5

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Ewald Theodor Drathen, Qualitätswein Mosel
Alue: Saksa, Mosel
Rypäleet: Riesling, Rivaner (Müller-Thurgau)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 27.10.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti