perjantai 13. marraskuuta 2015

Perjantaipulloksi Valpolicellaa

Zenato Valpolicella Superiore 2013

Perjantai 13. päivä, mikä voisi sopia paremmin pimeään iltaan kuin hyvä viini. Zenaton Valpolicella Superiore on hieman täyteläisempi ja tuhdimpi, kuin perus Valpolicellat yleensä, joten mielestäni se sopii hyvin tähän vuoden aikaan joko sellaisenaan tai hyvän ruoan kanssa. 

Zenato on perheomisteinen viiniliike, jonka Sergio Zenato perusti vuonna 1960. Zenaton viinitalo sijaitsee Veneton maakunnassa, noin 25 kilometriä Veronasta länteen, San Benedetto di Luganassa. Tuottajan tärkeimmät viinit ovat Luganan alkuperäislajikkeesta, Trebbiano di Luganasta valmistetut valkoviinit sekä läheisen Valpolicellan alueen kuuluisat punaiset, Amarone ja Ripasso. Zenatolla on yhteensä 70 hehtaaria viinitarhoja Luganan ja Valpolicellan parhailla alueilla. 

Tuottajan viininvalmistusfilosofia perustuu alueen rikkaaseen historiaan ja kulttuurin sekä ennen kaikkea perinteiden kunnioittamiseen. Tämän lisäksi myös jatkuva uudistuminen ja laadun kehittäminen kuuluvat talon tavoitteisiin. Zenaton viinit ovat keränneet mainetta ja arvostusta kansaivälisesti. 

Zenaton klassinen Valpolicella Superiore viini valmistetaan Corvina, Rondinella ja Sangiovese lajikkeista. Rypäleet korjataan käsin ja ennen puristamista rangat erotellaan joukosta. Viini käy ruostumattomissa terästankeissa ja kuorimassa poistetaan vasta käymisen jälkeen. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään 50 ja 75 hehtolitran tammitynnyreissä vähintään 12 kuukauden ajan. 

Upean punainen, syvä, lähes läpinäkymätön väri taittuu reunoista tiilen sävyihin. 

Tuoksu on kypsän hedelmäinen, kirsikkahilloinen ja hienostuneen nahkainen. Taustalla on tammea ja mausteisuutta.

Maku on tuoksun tapaan kypsän hedelmäinen, siinä on kirsikoita, kirsikkahilloa ja hapankirsikoita sekä kypsiä viikunoita. Hienostunut nahkaisuus ja makeahko tamminen mausteisuus sekä kevyen yrttiset vivahteet kohtaavat hienosti. Suutuntumaltaan melko täyteläinen viini saa kypsän hedelmäisestä hapokkuudesta ja silkkisen pehmeistä, suuta kuivattavista tanniineista hyvän rungon. Viini jättää melko lyhyen, kypsän hedelmäisen, monipuolisen kirsikkaisen ja yrttisen jälkivaikutelman, joka nostaa veden kielelle. 

Viini on hienostunut ja laadukkaan oloinen, pehmeä ja lämmittävä. Valpolicellaksi melko täyteläinen viini on tarjoaa tasapainoisen ja harmonisen aromi- ja makumaailman. Ainoa miinus tässä viinissä on lyhyen puoleinen jälkimaku. Alkon valikoiman perus Valpolicellojen  parasta antia ja myöskin hintansa arvoinen. 

Perjantaihan on usein pizzaperjantai, niin myös tälläkin kertaa. Yksinkertaine pizza, pohjan päälle vain tomaattikastiketta ja mozzarellaraastetta ja uuniin. Tämän jälkeen päälle reippaasti italialaista, ilmakuivattua prosciutto kinkkua ja rucolaa. Tämän pizzan ja viinin liitto on lähellä täydellistä, jos rucolan jättää pois pizzan päältä. Viini ja kinkku sopivat hyvin yhteen, mutta hieman kitkerä rucola saa myös viinin tuntumaan kitkerältä. Ensi kerralla täytyy kokeilla hieman kevyempää viiniä tai jättää rucola pois. 

Kouluarvosana: 8,5

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Zenato, DOC Valpolicella Superiore
Alue: Italia, Veneto, Valpolicella
Rypäleet: Corvina Veronese (80%), Rondinela (10%), Sangiovese (10%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,99e Alko 16.10.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti