keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Rhônen klassinen rypälesekoitus australialaiseen tyyliin

Hewitson Miss Harry 2012

Ausralialainen Dean Hewitson on kokenut viinintekijä jota inspiroivat erityisesti ranskalaiset Rhônen alueen viinit ja niiden tyylikkyys. Tällä kertaa lasissa on siis australialainen näkemys Etelä-Rhônen Châteauneuf-du-Papen alueen kuuluisaksi tekemästä GSM-rypälesekoitteesta.

Dean Hewitson aloitti uransa vuonna 1986 suoritettuaan tutkinnon australialaisessa Roseworthy Agricultural Collegessa. Tämän jälkeen hän työskenteli Australian johtavilla viinitiloilla ja kiertteli Ranskassa työskennellen ja vieraillen viinitiloilla. Dean keräsi tietämystä vanhan maailman viininvalmistus tekniikoista ja oppi hienojen viinitarhojen arvon. Ranskan jälkeen Dean kierteli myös Yhdysvaltojen länsirannikkoa vieraillen ja työskennellen useilla alueilla. Maailmalla Dean ihastui erityisesti Rhônen alueen viineihin. 

Hewitson perusti oman viinitalonsa vuonna 1998. Dean käyttää viineihinsä mieluiten mahdollisimman vanhojen köynösten rypäleitä, sillä vahemmat köynökset tuottavat laadukkaampia rypäleitä, joskin pienempää satoa. Tästä syystä talo osti alkuaikoinaan rypäleitä paikallisilta viljelijöiltä, eikä juurikaan haalinut omia viinitarhoja. Nykyään Hewitsonilla on 6,5 hehtaaria omia viinitarhoja Barossan laaksossa ja 6 hehtaaria  Adelaiden kukkuloilla, minkä lisäksi rypäleitä ostetaan edelleen paikallisilta viljelijöiltä. Vanhimmat köynökset, joiden rypäleitä Hewitson käyttää, ovat peräisin vuodelta 1853 ja monet niistä ajalta ennen viinikirvan tuhoja. 

Hewitsonin viineissä yhdistyvät vanhan maailman perinteet ja uuden maailman puhdas hedelmäisyys. Hewitson haluaa talon viinien ilmaisevan köynösten kasvupaikkaa ja sen maaperää sekä kasvukauden vaihteluita. Monet talon viineistä valmistetaan yhdeltä tarhalta kerätyistä rypäleistä. Talon punaviinejä kypsytetään pääasiassa ranskalaisissa tammitynnyreissä, viinistä riippuen joko uusissa tai vanhoissa. Liiallista tammen käyttöä pyritään kuitenkin välttämään, jotta viinien tyyli säilyy hienostuneena.

Miss Harry on nimetty Dean Hewitsonin tyttären, Harriet Hewitsonin mukaan. Viiniin käytetyt rypälelajikkeet ovat historiallisesti Rhônen laakson kasvatteja. Rypäleet kasvoivat Barossan laaksossa vanhoissa köynöksissä. Osa Grenache, Mourvèdre ja Shiraz köynöksistä ovat yli sata vuotiaita, jo 1800-luvun loppu puolella istutettuja. Viiniin käytetään pieni osa myös nuorempien Carignan ja Cinsault köynösten rypäleitä.

Puristetun rypälemehun sekaan lisättiin myös kokonaisia kypsiä rypäleterttuja käymisen ajaksi. Niitä oli mehun seassa noin 15 prosenttia koko määrästä. Käymisen jälkeen viiniä kypsytettiin vuoden verran ranskalaisissa barrique- tammitynnyreissä sakan kanssa.

Viini on väriltään melko läpinäkyvän, mutta samaan aikaan syvän punainen ja taittuu reunoja kohti kevyesti tiilen sävyihin.

Mehevä tuoksu on tumman marjainen ja kypsä. Siinä on kirsikkaisia ja mausteisia vivahteita. Tammiset ja paahteiset sävyt jäävät hieman taustalle. Myös alkoholin terävyys tuntuu hieman.

Maku seurailee tuoksua mehevänä ja runsaan mausteisena. Siinä on pippuria, tummia marjoja ja hedelmiä, kuten kirsikoita ja karhunvatukoita sekä vadelmahilloa. Myös tuoksun kevyt paahteisuus ja tammiset vivahteet tuntuvat kielen päällä. Keskitäyteläinen ja keskitanniininen viini saa suutuntumaansa ryhtiä pehmeiden tanniinien lisäksi pirteästä hapokkuudesta. Viipyilevä jälkivaikutelma on marjahilloinen ja yrttinen.

Kokonaisuutena harmoninen ja laadukas, hyvin tasapainoinen ja miellyttävä viini, muttei mielestäni vastaa siltikään kaikkiin saamiinsa kehuihin, sillä jotain jää puuttumaan. Ison plussan viini saa silti persoonallisuudestaan. Hieno esitys Etelä-Rhônen klassisesta rypälesekoitteesta ja vanhan maailman viinityylistä australialaiseen tyyliin sävytettynä. Viini on hintansa arvoinen ja luotettava yleisviini grillattujen liharuokien kyytipojaksi.

Viini pääsi kyytipojaksi naudan ulkofileepihville. Pihvin lisäksi lautasella oli valkosipulivoita, herkkusienikastiketta ja uunilohkoperunoita. Liha kesytti hyvin viinin tanniinit latistamatta viiniä. Viini tuntui sen sijaan pehmeämmältä ja kypsemmän hedelmäiseltä. Kaikkien annosten osien kanssa viini ei ollut paras valinta, mutta toimi kuitenkin kaiken kaikkiaan mukavasti. Kuten aikaisemmin todettu, hyvä yleisviini liharuokien pariksi.

Kouluarvosana: 8,5

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Hewitson
Alue: Australia, Etelä-Australia, Barossa Valley
Rypäleet: Grenache, Shiraz, Mourvèdre, Cinsault, Carignan (Mazuelo)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,98e Alko 12.11.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti