torstai 12. marraskuuta 2015

Saksalainen hefeweizen

Franziskaner Hefe-Weissbier

Tällä kertaa lasissa oli viinin sijaan saksalaista vehnäolutta. Usein raikkaat ja helposti juotavat vehnäoluet sopivat etenkin kesän helteillä janonsammuttajiksi, mutta taipuvat myös monenlaisten ruokien pariin. Vehnäoluet voivat olla vaaleita tai tummia, kirkkaita tai sameita, tyylistä riippuen. 

Nyt maistelussa oli siis Franziskaner Hefe-Weissbier, eli perinteinen saksalainen samea hefeweizen vehnäolut. Hefeweizenit valmistetaan mallastetusta vehnästä ja niissä voidaan käyttää myös ohraa. Tämän tyylin oluet ovat usein maultaan hieman makean hedelmäisiä ja hieman kirpeitä. 

Franziskanerilla on pitkä historia, sillä Münchenissä sijaitseva panimo perustettiin jo vuonna 1363. Nimi Franziskaner tulee Franciscan luostarista, jota vastapäätä panimo alunperin sijaitsi. 

Nykyisin panimo tunnetaan nimellä Spaten-Franziskaner-Bräu. Franziskaner yhdistyi vuonna 1922 toisen müncheniläisen pitkän historian omaavan, vuonna 1397 perustetun Spaten panimon kanssa. Vuonna 1997 Spaten-Franziskaner yhdistyi vielä kolmannen müncheniläisen panimon, Löwenbräun kanssa. Vuodesta 2004 panimo on kuulunut maailmanlaajuiseen InBev-panimokonsermiin ja lukeutuu Saksan suurimpien panimoiden joukkoon. 

Franziskanerin vehnäoluet ovat Hoegaardenin ohella ensimmäisiä maistamiani vehnäoluita. Niiden maahantuoja on Sinebrychoff, joten näitä vehnäoluita löytyy alkon lisäksi lähes joka kuppilasta ympäri Suomen. Ja sitten itse asiaan, eli oluen kimppuun. 

Olut on lasissa erittäin sameaa ja väriltään vaaleaa kinuskin ruskeaa, hieman oranssin sävyihin taittuvaa. Sen päälle nousee heti alkuun tiivis ja kuohkea valkoinen vaahtokruunu, joka laskee hiljalleen ohueksi, pitkään säilyväksi kerrokseksi oluen pinnalle. 

Tuoksu on hieman makeahko, hedelmäinen ja hiivainen. Se antaa myös banaania, vehnää ja hieman saippuaa muistuttavia vivahteita.

Maku seurailee tuoksua runsaan makeahkona, hedelmäisenä ja runsaan hiivaisena. Siinä on kypsää banaania, vehnää ja taustalla hieman viinikumia. Suutuntumaltaan olut on pehmeä ja keskitäyteläinen, hieman makeahko ja miedosti humaloitu. Hiilihappoisuuskin on sopivan pehmeää. Jälkimaussa on banaanin ja hiivan lisäksi myös hieman karamellisiä vivahteita. 

Franziskaner Hefe-Weissbier on juuri sitä mitä perus hefeweizeniltä voi odottaa. Helposti lähestyttävä, hedelmäinen ja hiivainen, ehkä jopa liiankin hiivainen. Olut on massatuotannolle tyypillisesti hieman persoonaton ja paras osa tässä oluessa on se, ettei se ole vetinen. Tämä ja muut hefeweizenit ovat hyvä lähtökohta aloittaa oluiden maailmaan tutustuminen, etenkin jos ei olutta ole paljoa juonut tai ei humalan katkerosta pidä. Ruotsin noin 2,50 euron hinta on edullinen, mutta alkosta en tätä ostaisi, sillä samaan rahaan on tarjolla parempaakin. 

Vehnäoluet taipuvat monenlaisten ruokien kaveriksi. Tällä kertaa olut valikoitui ruokajuomaksi hampurilaisen kaveriksi. Tuhti ja rasvainen burgeri sai raikkaasta oluesta hyvän kaverin ja tuntui kevyemmältä raikkaan oluen kanssa. Hyvä yhdistelmä.

Kouluarvosana: 8-

Jotain pientä infoa:

Oluttyyppi: Vehnäolut, hefeweizen
Panimo: Spaten-Franziskaner-Bräu, München, Bayern, Saksa
Maltaat: Vehnä- ja ohramaltaat
Humalat: En löytänyt varmaa tietoa, mahdollisesti Hallertauer Magnum
Alkoholi: 5,0 %
Pullo: 0,50 l
Hinta: 22,90 SEK (n. 2,48e) Systembolaget 7/2015 (Alko 3,94e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti