tiistai 29. joulukuuta 2015

Alkon myydyin kuohuviini

Freixenet Carta Nevada Semi Seco NV

Joulu meni ja uusivuosi tekee tuloaan. Mikä olisi parempi tapa juhlistaa uuttavuotta, kuin lasi hyvä kuohuvaa hyvässä seurassa. Tällä kertaa vuoroon pääsi Alkon myydyin kuohuviini, joka saa kuplansa samppanjan tapaan toisen käymisen aikana pullossa. 

Freixenetin tarina sai alkunsa, kun kahden tunnetun viinisuvun jäsenet, Dolores Sala Vivé ja Pedro Ferrer Bosch rakastuivat ja menivät naimisiin vuonna 1889. Pariskunta aloitti kuohuviinin valmistuksen pienessä, Sant Sadurní d´Anoian kylässä, Penedèsin alueella, Barcelonasta lounaaseen. Doloresilla oli laaja tietämys viininvalmistuksesta ja Pedrolla visio, joiden avulla he loivat perustan nykyiselle yritykselle. Nimi Freixenet tulee Ferrerien sukutilan nimestä, La Freixenada ja Pedron nuorena saamasta lempinimestä, el Freixenet.

Freixenet on edelleen saman suvun omistuksessa ja perheyrityksessä historia, yhdessä oleminen ja tekeminen ovat edelleen tärkeitä asioita. Freixenet on tuottanut viiniä ennakkoluulottomasti rikkoen rajoja ja toiminut näin suunnannäyttäjänä muille Cava-tuottajille. Talo on nykyään maailman suurin kuohuviinin valmistaja ja silä on yli 50 kilometriä kellareita, joissa kypsyy noin 120 miljoonaa pulloa cavaa. Myös alkuperäisen viinitilan kellareissa valmistetaan edelleen pieniä eriä Cavaa, alkuperäisillä menetelmillä käsityönä. 

Freixenet Carta Nevada viinit valmistetaan Macabeo, Xarel.lo ja Parellada lajikkeista ja viiniä on saatavina viittä eri makeusastetta, jotka ovat brut, extra dry, dry, medium dry ja sweet. Rypäleet kerätään käsin ja niistä saatu mehu käy viiniksi terästankeissa 10-15 päivän ajan. Tämän jälkeen viinit sekoitetaan ja pullotetaan, minkä jälkeen viini käy toisen kerran pullossa 10-14 kuukauden aikana. Millainen suomalaisten suosikki kuohuva sitten on?

Viini on lasissa kirkkaan vaaleankeltaista ja kevyesti vihertävää. Runsaat kuplat ovat keskikokoiset ja kestävät lasissa pitkään kauniisti poreillen. 

Kypsän ja makean hedelmäinen tuoksu tuo etäisesti mieleen Proseccon omenaisine ja päärynäisine aromeineen. Siinä on myös hieman makeaa mausteisuutta ja hevyttä kukkaisuutta.

Myös maku jatkuu tuoksun tapaan makean ja kypsän hedelmäisenä. Päällimmäisenä on päärynää, aprikoosia ja omenaa sekä sitruksia ja aavistus ananasta. Taustalla on myös hieman vivahteita makeista mausteista ja hunajasta. Puolimakea cava saa hyvää vastapainoa miellyttävän pehmeistä kuplista, jotka tuovat makeiden sävyjen keskelle hieman raikkauden tuntua. Makean hedemäinen jälkivaikutelma on melko lyhyt. 

Freixenet Carta Nevada Semi Seco tarjoaa simppelin ja hieman tylsähkön kokemuksen. Suomalaisten suuren suosion se on varmaan saavuttanut juurikin yksinkertaisuutensa, kevyen makeutensa ja helpon juotavuutensa ansiosta.  Joka tapauksessa, viini on ihan mukava juotava ja sopii moneen suuhun, eikä sitä ole hinnallakaan pilattu. Viini sopii hyvin maljajuomiksi erilaisiin juhliin sekä uudenvuoden tai vapun viettoon, mikäli yksinkertainen, helposti alas menevä juoma on hakusessa.

Kouluarvosana: 8-

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Freixenet, DO Cava
Alue: Espanja, Katalonia, Penedès
Rypäleet: Macabeo (34%), Xarel.lo (33%), Parellada (33%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,28e Alko 23.12.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti