maanantai 7. joulukuuta 2015

Mielenkiintoinen ja aromikas viini Uudesta-Seelannista

Spy Valley Gewürztraminer 2013

Tällä kertaa arvioon pääsi Gewürztraminer Uudesta-Seelannista.

Bryan ja Jan Johnson perustivat vuonna 1993 Johnson Estate viinitarhat Marlboroughin alueelle. Tuolloin tarhojen maaperää pidettiin liian kovana, kuivana ja hedelmättömänä viininviljelyyn. Köynökset kuitenkin tuottivat hedelmää ja Johnsonit toimivat sopimusviljelijöinä myyden tarhojensa sadon viinintuottajille. 

Vasta vuonna 2000 Johnsonit perustivat oman viinitalonsa, joka sai nimen Spy Valley läheisen satelliittien tarkkailuun tarkoitetun tutka-aseman mukaan. Vuonna 2003 kaikki talon viinintuotanto siirtyi modernisoituun Spy Valley Winery tuotantolaitokseen. Nykyisin talolla on yli 150 hehtaaria viinitarhoja Marlboroughin alueella. Talon vuosituotanto on noin kaksi miljoonaa pulloa viiniä, josta noin 80 prosenttia menee vientiin.

Spy Valley Gewürztraminer valmistetaan moderneilla viininvalmistus menetelmillä. Viiniin käytetyt rypäleet kasvoivat talon omilla tarhoilla Marlboroughin alueella. Tarhoilla vallitsee merellinen ilmasto ja ne ovat maaperältään hiekkaisen liejun ja saven peittämää kivikkoa. Rypäleet puristettiin hitaasti ja hellästi, minkä jälkeen osa mehusta kävi terästankeissa ja osa vanhoissa, neutraaleissa tammisäiliöissä. Pitkän ja hitaan käymisen jälkeen viiniä kypsytettiin sakan kanssa useampia kuukaisia ennen pullotusta. 

Viini on väriltään vaalean oljenkeltaista ja kevyesti vihertävää.

Runsas ja aromikas tuoksu, jossa tulee päällimmäisenä esiin parfyymisia ja kukkaisia piirteitä, kuten ruusun terälehtiä sekä makeita itämaisia mausteita. Siinä on myös sitruksia ja keltaisia eksoottisia hedelmiä. 

Maku jatkuu runsaana ja moniulotteisena toistaen tuoksun aromeita. Myös maussa päällimmäisenä esillä on parfyymisia ja kukkaisia, ruusun terälehtiä vivahteita. Heti perässä seuraa makea itämainen mausteisuus ja eksoottiset hedelmät, kuten keltaluumut, hunajameloni ja ananas. Puolikuiva, hieman makeahko viini saa kevyestä kypsän hedelmäisestä hapokkuudesta kohtuullisen rungon ja tasapainon. Viini jättää kypsän hedelmäisen, sitruunamarmeladisen ja makean mausteisen jälkivaikutelman.

Viini on jostain puolikuivan ja puolimakean väliltä, mutta varsin tasapainoinen ja laadukas esitys. Se tuntuu suussa mukavan täyteläiseltä ja hapokkuus riittää tuomaan viinille tasapainon. Viini toimii parhaiten itämaisten ruokien kanssa ja makeuden ja melko vähäisen hapokkuuden ansiosta kevyt tulisuuskaan ruoassa ei ole pahasta. Hintansa arvoinen viini jota kannattaa kokeilla.

Kouluarvosana: 8,5

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Spy Valley Wines
Alue: Uusi-Seelanti, Marlborough
Rypäleet: Gewürztraminer (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,70e Alko 3.2.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti