tiistai 8. joulukuuta 2015

Rosoinen Reserva Riojasta

Marqués de Arienzo Reserva 2010

Sherryistään tunnettu espanjalainen Bodegas Domecq on valmistanut viiniä vuodesta 1730 ja kuuluu maan vanhimpien viinintuottajien joukkoon. Marqués de Arienzo viinejä Domecq on tuottanut Riojassa vuodesta 1972. 

Bodegas Domecq keskittyi alun perin tuottamaan huippulaatuisia sherryjä, joista ovat nauttineet muun muassa Englannin ja Espanjan kuningasperheet. Sherryjen lisäksi talon valikoimiin kuuluuvat brandyt, kuohuviinit ja Riojan Marqués de Arienzo viinit, joita viedään yli 100 eri maahan. Tämän enempää tietoa tuottajasta ei irronnut, sillä kaikki tuottajan sivuihin viittaavat osoitteet johtivat Pernord Ricardin sivustolle, joilla ei tästä tuottajasta kuitenkaan kerrottu. 

Pullon takaetiketti paljastaa itse viinistä sen verran, että Marqués de Arienzo Reserva viiniä valmistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1986. Viiniin valittiin parhaat Tempranillo, Graciano ja Mazuelo rypäleet, jotka kasvoivat Elciegon ja Laguardian alueiden viinitarhoilla, Riojan sydämessä. Vuodesta 2006 viinin on valmistanut Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal, käyttäen talon vaativia ja tarkkoja perinteisiä viinin valmistusmenetelmiä, minkä jälkeen viiniä on kypsytetty 20 kuukautta amerikkalaisissa tammitynnyreissä. Myöskään Riscalin sivuilta ei tästä viinistä kerrottu. 

Väriltään viini on syvän tiilenpunaista ja aavistuksen läpinäkyvä väri taittuu reunoja kohti kevyesti punaruskean sävyihin.

Voimakas tuoksu antaa reilusti nahkaisia ja makean mausteisia sekä kypsän hedelmäisiä vivahteita, kuten luumuja ja kuivattuja viikunoita. Myös tammi on selkeästi läsnä ja taustalla on häivähdyksiä kuivatuista hedelmistä, kahvista ja tupakasta. 

Kehittynyt maku, jossa on tuoksun tapaan nahkaisuutta ja makeita mausteita, joiden perässä seuraa tummia hedelmiä, kuten luumuja ja kirsikoita Siinä on myös yrttisiä ja paahteisen tammisia vivahteita sekä taustalla tupakkaa ja kuivattuja hedelmiä, kuten tuoksussa vastaan tulleita viikunoita. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja keskitanniininen sekä jotenkin rosoinen. Kohtuullisen pehmeiksi kehittyneet, suuta kuivattavat tanniinit antavat viinille selkärankaa yhdessä kypsän hapokkuuden kanssa. Suun kuivattavat tanniinit tuntuvat aina pitkään viipyilevään, paahteisen tammiseenn ja kuivatun hedelmäiseen loppuun asti.

Viini on hieman rosoinen ja levottoman oloinen paketti, joskin mukavan vivahteikas ja perusrakenteeltaan hyvä. Edellinen maistamani vuosikerta tästä viinistä oli 2005, eli viimeinen aikaisemman tuottajan vuosikerta, joka oli todella miellyttävä ja pehmeä viini. Ehkä Marqués de Riscal ei panosta niin kovasti tähän tuotemerkkiin tai sitten viini on vielä aivan liian nuori juotavaksi. Eli samantien juotavaksi en tätä viiniä suosittele ostamaan, mutta jos kärsivällisyys riittää muutamien vuosien kypsyttelyyn, niin mikä ettei. Länsinaapurimme hinnalla viini on edullinen ostos, mutta Alkossa se jäisi minun kohdallani hyllyyn. 

Viinin kanssa maistelin karitsan karetta, palsternakkapyreetä, bataattikuutioita ja portviinikastiketta. Viini tuntui karitsan kanssa huomattavasti pehmeämmältä ja tasapainoisemmalta. Myös lautaselle eksyneiden lisukkeiden kanssa viini kulki mallikkaasti. Päädyin siihen lopputulokseen, että roseeksi jätetty kare pelasti viinin, joka tuntui asettuvan ja rauhoittuvan mukavasti.

Kouluarvosana: 8

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal, DOCa Rioja Reserva
Alue: Espanja, Rioja
Rypäleet: Tempranillo, Graciano, Mazuelo
Pullo: 0,75 l
Hinta: 105 SEK (n. 11,59e) Systembolaget 23.11.2015 (Alko 16,89e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti