tiistai 22. joulukuuta 2015

Tyylikäs huippuviini Riojasta

Marqués de Riscal Reserva 2010

Marqués de Riscal kuuluu Riojan alueen vanhimpien viinintuottajien joukkoon. Tilan perusti Guillermo Hurtado de Amézaga Elciegoon, eli Álavaan vuonna 1858. Tilan kellari valmistui vuonna 1860 ja sijaitsee samalla paikalla vielä nykyisinkin. Vuosien varrella kellaria on laajennettu muutamaan otteeseen ja siellä on myös suuri viinikokoelma, joka koostuu jokaisesta vuosikerrasta, jonka talo on tuottanut ensimmäisestä vuosikerrastaan 1862 lähtien.

Marqués de Riscal on toiminut koko historiansa ajan innovatiivisesti ja pyrkinyt pysymään jatkuvasti muuttuvan viinialan mukana. Talon tyyliin kuuluu, että viinien alkuperä on selkeästi tunnistettavissa, viinit ovat tuoreita ja helposti lähestyttäviä. Myös vientiin on satsattu alusta lähtien ja nykyään 65 prosenttia tuotannosta viedään yli sataan eri maahan. 

Talon viineihin käytettävät rypäleet kasvavat 1500 hehtaarin alalle levittäytyvillä tarhoilla Rioja Alavesan alueella. Tarhoista talon omia on 500 hehtaaria ja loput 985 hehtaaria ulkopuolisten viljelijöiden omistuksessa, mutta Riscalin määräysvallassa. Tarhat ovat maaperältään köyhää, kalkkipitoista savimaata. Tämä osa Rioja Alavesassa tuottaa perinteisesti hyvin ikääntyviä viinejä rypäleiden korkean hapokkuuden ja hyvä rakenteisten tanniinien ansiosta. 

Vuodesta 1972 Marqués de Riscal on tuottanut viiniä Riojan alueen lisäksi myös Ruedan alueella ja oli myös aktiivisesti mukana alueen viinien laadun ja maineen kehittämisessä. Ruedan alueella Riscalilla on 205 hehtaaria omia viinitarhoja ja 250 hehtaaria sopimusviljelijöiden tarhoja hallinnassaan. Lisäksi Riscal osti vuonna 2010 Marqués de Arienzo tuotemerkin.

Marqués de Riscal Reserva viinit valmistetaan Rioja Alavesan alueella kalkkikivisessä savimaassa kasvaneiden, ennen 1970-lukua istutetuissa köynöksien rypäleistä. Viinin päärypälelajike on Tempranillo, joka antaa viinille hyvän hapokkuuden ja hienot tanniinit, joiden ansiosta viini kestää hyvin tammi- ja pullokypsytystä. Lisäksi sekoitukseen käytetään korkeintaan kymmenen prosenttia Graciano ja Mazuelo lajikkeita. 

Viinin käyminen tapahtuu kontrolloidussa 26 asteen lämpötilassa ja maseroituminen ei kestä koskaan 12 päivää pidempään. Viiniä kypsytetään noin kahden vuoden ajan amerikkalaisissa tammitynnyreissä, jotka saavat viinin kehittymään klassiseen Riojan tyyliin. Vuosikerran 2010 kohdalla viini kypsyi tammessa 25 kuukautta. Ennen myyntiin laskua viini saa pyöristyä pullossa vähintään vuoden. 

Viini on väriltään syvän kirsikanpunainen ja taittuu lasin reunoja kohti tiilen sävyihin. 

Runsas tuoksu on täynnä kypsiä tummia marjoja ja hedelmiä. Siinä on luumuja ja kuivattuja viikunoita sekä lakritsia. Myös tammen tuoma paahteisuus ja mausteisuus sekä mustapippuri ja hento nahkaisuus ovat selkeästi läsnä.

Maku seuraa tuoksua tumman hedelmäisenä ja marjaisena. Kielen päältä löytyy luumua, kypsiä karpaloita sekä kevyttä mustaherukkaisuutta ja kirsikkaisuutta. Myös tuoksun lakritsi ja mausteisuus, kuten kaneli ja mustapippuri löytyvät kielen päältä, minkä lisäksi tammi ja sen tuoma paahteisuus ja nahkaiset vivahteet ovat selkeästi läsnä, mutteivat hallitse kokonaisuutta. Suutuntumaltaan pehmeä viini on täyteläinen ja tanniininen. Pyöreät, pehmeät tanniinit kuivattavat hieman suuta ja antavat marjaisan hapokkuuden kanssa viinille erinomaisen rungon. Todella pitkään viipyilevä, paahteisen tamminen ja kypsän marjainen jälkivaikutelma saa veden nousemaan kielelle. 

Viini on hinta-laatusuhteeltaan parhaita Riojan alueen Reserva-viinejä, joita Alkosta saa. Riojan alueen viinit ovat lähes poikkeuksetta tammisia, jopa tammen dominoimia, mutta tällä kertaa selkeästi läsnä oleva tammi pysytteli hienosti taustalla. Todella pehmeä, jo hieman kehittynyt viini, jonka voi ostaa heti nautittavaksi tai varastoon, odottelemaan vieläkin hienompaa viinielämystä. Harmoninen ja tyylikäs huippuviini hintaluokassaan ja hintaisekseen kelpo ostos. 

Marqués de Riscal Reserva sopii tuhdimpien viinien ystävälle sellaisenaan nautiskeluun, mutta taipuu myös liharuokien ja kovien juustojen kaveriksi. Itse valitsin viinin Entrecôten kaveriksi, jonka lisukkeena olivat ranskalaiset perunat, bataattikuutiot ja Bearnaisekastike. Mediumiksi jätetyn lihan proteiinit pehmensivät viinin tanniinit samettisiksi ja viini tuntui pehmeämmältä, mausteisemmalta ja myös viinin hedelmäinen puoli, erityisesti kirsikkaisuus korostui. Toimiva viinin ja ruoan yhdistelmä.

Kouluarvosana: 9-

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja, Rioja Alavesa
Rypäleet: Tempranillo (90%), Graciano (7%), Mazuelo (3%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 136 SEK (n. 15,02e) Systembolaget 23.11.2015 (Alko 19,98e)

Samalta tuottajalta: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti