torstai 17. joulukuuta 2015

Viini-lehden vuoden punaviini

Luigi Bosca Grand Cabernet Franc 2011

Tällä kertaa lasiin pääsi Viini-lehden vuoden punaviinin tittelin juuri napannut argentiinalainen Luigi Bosca Cabernet Franc. Maistelin viinin ensin sellaisenaan, minkä jälkeen kokeilin miten se taipuu paistetun poronfileen seuraksi. 

Perheomisteisen Bodega Luigi Boscan yli 100 vuotinen historia juontaa juurensa 1900-luvun taitteeseen. Espanjalainen Leoncio Arizu saapui vuonna 1890 Argentiinaan etsimään uusia mahdollisuuksia ja perusti vuonna 1901 viinitilan Mendozaan. Hän löi melko pian tämän jälkeen hynttyyt yhteen Piemontesta, Italiasta kotoisin olevan Boscan perheen kanssa ja näin syntyi Bodega Luigi Bosca - Familia Arizu. Arizun perhe omistaa viinitilan jo kolmannessa sukupolvessa. 

Arizun perheen viinitalolla on ollut merkittävä rooli Argentiinan ja etenkin Mendozan alueen viinien tunnettavuuden- ja laadunkehityksessä. Laadun lisäksi talo panostaa myös ympäristöön ja viinitarhojen hyvinvointiin. Nykyään Luigi Boscalla on yhteensä noin 700 hehtaaria viinitarhoja seitsemällä eri viljelmällä Mendozan alueella. Luigi Bosca on johtava argentiinalainen laatuviinien tuottaja kotimaansa markkinoilla ja kerää arvostusta myös muualla maailmalla. 

Grand Cabernet Franc viiniin käytettävät rypäleet tulevat samalta, Finca Los Nobles -nimiseltä tarhalta, joka sijaitsee 960 metrin korkeudessa Andien rinteillä, Luján de Cuyon alueella Mendozassa. Kuoret saavat uuttua rypälemehun kanssa kolmesta viiteen päivään, minkä jälkeen viini käy terästankeissa 15-20 päivän ajan. Viiniä kypsytetään uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä 14 kuukauden ajan, minkä jälkeen vähintään puoli vuotta pulloissa ennen myyntiin laskua. Tuottajan mukaan viini kestää jopa 10 vuotta vuosikerrasta. 

Sitten itse asiaan, eli viinin kimppuun. Kaunis, keskisyvä kirkkaanpunainen väri taittuu reunoja kohti kehittyneen tiilenpunaisiin sävyihin.

Tuoksu on tummansävytteinen ja kypsän marjainen, etenkin karhunvatukat ja herukat tulevat selkeästi esiin. Lisäksi tuoksussa on kypsiä luumuja ja tammen tuomaa mausteisuutta sekä hienoista paahteisuutta. Taustalla on maaperäistä multaisuutta. 

Maku seurailee tuoksua tummansävytteisenä ja maanläheisenä. Siinä on paljon kypsiä marjoja, kuten puolukoita, karpaloita ja herukoita sekä luumua. Maanläheinen multaisuus on myös selkeästi esillä, minkä lisäksi viinissä on mausteisuutta, kuten valkopippuria sekä tammea. Taustalla on myös hieman paprikaa ja häivähdys sikarilaatikkoa. Suutuntumaltaan viini on muhkean täyteläinen ja saa entisestään ryhtiä tuntuvista, veden kielelle nostattavista ja suun kuivattavista, mutta samettisen pehmeistä tanniineista ja marjaisesta hapokkuudesta. Pitkään viipyilevä, kirpeän marjainen ja kevyen mausteinen loppu nostaa veden kielelle. 

Harmoninen ja syvä makumaailma saa tämän tyylikkään viinin loistamaan. Täyteläinen viini saa täydellisen rungon samettisen pehmeistä tanniineista ja runsaasta hapokkuudesta. Viini on laatuisekseen edullinen ja ansaitsi ehdottomasti saamansa vuoden punaviinin tittelin. Seurusteluun en tätä viiniä lähtisi ensimmäisenä suosittelemaan, mutta medium kypsät paistetut tai grillatut liharuoat sekä kovat suolaiset juustot sopivat hyvin tämän viinin vierelle. Alkon hyllyiltä viini on lähes kadonnut, mutta ennen joulua sitä pitäisi ilmestyä lisää, joten jos haluat tätä joulun aikana maistella, kannattaa seurata tilannetta. 

Vuoden punaviini sai hyvän parin paistetusta poronfileestä, jonka kaverina lautasella oli punaviinikastiketta, paahdettuja puikuloita ja vihreitä papuja. Viini korosti hienosti poron mietoa riistan makua, eikä jyrännyt sen yli. Roseeksi jätetty liha puolestaan sai viinin valmiiksi samettiset tanniinit asettumaan täydellisesti. Ruoka ja viini kohtasivat hienosti, viinin tuntuessa hieman lämpimämmältä ja kypsemmältä. 

Kouluarvosana: 9

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Bodega Luigi Bosca - Familia Arizu
Alue: Argentiina, Cuyo, Mendoza, Luján de Cuyo
Rypäleet: Cabernet Franc
Pullo: 0,75 l
Hinta: 17,89e Alko 3.12.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti