lauantai 30. tammikuuta 2016

Campo Viejo Crianza

Campo Viejo Crianza 2012

Tällä kertaa vuorossa on Crianza, Riojan alueen markkinoita johtavalta Campo Viejolta. Tuottajan viinit ovat minulle entuudestaan tuttuja ja etenkin talon Reserva kuuluu omiin Riojan alueen suosikkiviineihini.

Riojan Logroñossa sijaitseva, vuonna 1959 perustettu Bodegas Campo Viejo tunnetaan laadukkaista viineistään ja uniikista tyylistään sekä innovaatioistaan. Talon viinit ovat menestyneet kansainvälisissä kilpailuissa siitä asti, kun talo aloitti viiniensä viennin 1970-luvulla. Campo Viejo on nykyään markkinajohtaja Riojan viineissä, myydyin riojalainen viinimerkki Espanjassa ja myöskin alueen kansainvälisesti tunnetuin viinintuottaja.

Campo Viejon filosofiaan kuuluu syvä rakkaus ja kunnioitus maata sekä viinin valmistuksen perinteitä kohtaan. Talon kellari on yksi maailman moderneimmista ja se on suunniteltu sulautumaan ympäristöönsä mahdollisimman hyvin. 400 hehtaarin viinitarhat sijaitsevat kellarin läheisyydessä ja tärkein viljeltävä lajike on Riojalle tyypillisesti Tempranillo, minkä lisäksi viljellään myös Garnacha, Graciano, Mazuelo ja Maturana Tinta lajikkeita. Suurin osa köynöksistä on yli 25 vuotiaita. Talon kellareissa, seitsemän metrin syvyydessä on varastoituna 70 000 tynnyriä ja kuusi miljoonaa pulloa.

Campo Viejon sivuilla ei kerrota tästä viinistä, eikä sen valmistuksesta löytynyt juurikaan tietoa. Mikäli valmistus menee lähellekään talon muiden punaviinien tapaan, käyminen tapahtuu todennäköisesti kontrolloidussa 25-28 asteen lämpötilassa terästankeissa. Maseroituminen kuorien kanssa puolestaan vie noin 12-20 päivää. Tämä on toki arvailua, mutta näin voisin olettaa. Joka tapauksessa viini saa kypsyä vuoden päivät amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä, minkä jälkeen se lepää vielä kuusi kuukautta pulloissa ennen myyntiin laskua. 

Syvän rubiininpunainen, valoa läpäisevä väri taittuu reunoja kohti kevyesti tiilen sävyihin.

Mehukas tuoksu on mehevän punamarjainen ja etenkin kirsikkaiset sekä hennon karpaloiset aromit ovat vastassa heti. Myös tammikypsytys tuntuu melko runsaana paahteisen tammisina ja mausteisina vivahteina sekä hienoisina nahkaisina ja vaniljaisina piirteinä. Taustalla on lisäksi hieman kuivattuja hedelmiä.

Maku on tuoksun tapainen ja päällimmäisenä esiin tulee mehukas marjaisuus, punaherukkaiset sekä tuoksun kirsikkaiset ja kirpeän karpaloiset piirteet. Tammi on läsnä myös maussa erittäin selkeästi paahteisina ja mausteisina, hennon vaniljaisina ja nahkaisina piirteinä. Suutuntuma on mehevä ja keskitäyteläinen ja viini saa hyvän rungon marjaisesta hapokkuudesta ja pyöreistä, hieman suuta kuivattavista tanniineista. Jälkivaikutelma on viipyilevä, kevyen kirsikkainen, hennon nahkainen ja paahteisen tammen sävytteinen, alkoholin lämmittäessä mukavasti nielua.

Mukava perustasoinen crianza, joka ei tarjoa mitään ihmeellistä elämystä, mutta on kaikessa yksinkertaisuudessaan tasapainoinen ja miellyttävä kokonaisuus. Hedelmäiset aromit ja tammi ovat hienossa tasapainossa, minkä lisäksi viini saa hyvän rungon hapokkuudesta ja pyöreistä tanniineista. Isoveljensä, reservan tapaan viini sopii sellaisenaan nautiskeluun, mutta toimii hyvin myös erilaisten liharuokien kanssa. Hinta-laatusuhte on ihan kohtuullinen, eli kannattaa antaa tälle mahdollisuus. 

Kouluarvosana: 8+

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Campo Viejo, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja
Rypäleet: Tempranillo, Mazuelo, Garnacha
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,98e Alko 19.1.2016

Samalta tuottajalta:
Campo Viejo Reserva 2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti