keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Mitä piilee taiteellisen etiketin takana

Eufloria Aromatic Blend 2013

Alkon valikoimista löytyy melko suppea valikoima valkoviinejä Yhdysvalloista ja edullisemman pään tuotteet ovat usein tylsiä ja yllätyksettömiä. Eufloria kuuluu paremman puoliskoni suosikkeihin ja on siltä osin jo entuudestaan tuttu viini, joka tekee myös poikkeuksen sääntöön ja tarjoaa ainakin runsaasti aromeita ja makua.

Pacific Rim Winemakers on Washingtonin osavaltion kaakkoisosassa, West Richlandin kaupungissa sijaitseva viinitalo. Talon omistaa Marianin perhe, joka tunnetaan paremmin Banfi-talon omistajina. Banfi on vuonna 1919 New Yorkissa perustettu viinintuottaja ja maahantuoja, minkä lisäksi ainoa yhdysvaltalainen viinin maahantuoja, joka omistaa kansainvälisesti tunnettuja viinitiloja Italiassa. Talo on ollut myös useamman vuosikymmenen ajan yksi Pohjois-Amerikan johtavista viinin maahantuojista. 

Pacific Rim Winemakers viljelee viileän ilmaston lajikkeita ja keskittyy pääasiassa vaaleisiin lajikkeisiin, kuten Rieslingiin. Talolla on viinitarhoja Yakuma Valleyn ja Columbia Valleyn alueilla. 

Eufloria on tuottajan näkemys aromaattisesta valkoviinistä, joka saadaan yhdistämällä Alsacen alueen tärkeimmät lajikkeet eli Riesling, Pinot Gris, Muscat ja Gewürztraminer. Inspiraation viiniin tuottaja sai Flora Bowleyn taiteesta, joka esiintyy myös pullon etiketissä. Bowley kerrostaa maaalauksensa ja täyttää ne erilaisilla teemoilla ja viinitalo päätti matkia hänen tyyliään yhdistämällä erilaiset rypäleet samaan viiniin. 

Tuottajan mukaan viini valmistetaan Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris ja Muscat lajikkeista, mutta Alko ja viinin maahantuoja, Vindirekt ilmoittavat sekoitukseen lisäksi Sauvignon Blancin ja Chenin Blancin, jättäen Gewürztraminerin pois. Rypäleet viiniin tulevat muun muassa Columbia Valleyn ja Yakima Valleyn tarhoilta. Rypäleet poimitaan yöllä, joilloin niiden sisältämä hapokkuus säilyy paremmin. Eri lajikkeet käyvät viiniksi erillään ruostumattomissa terästankeissa ja lopullinen sekoitus tapahtuu sadonkorjuuta seuraavassa tammikuussa. Viini ei käy malolaktisesti, eikä sitä kypsytetä tammessa.

Eufloria on väriltään puhtaan kullankeltainen ja vaalenee lasin reunoja kohti lähes värittömäksi.

Tuoksu antaa runsaasti kypsiä hedelmiä ja hedelmämarmeladia, kuten aprikoosimarmeladia. Siinä on myös kevyttä kukkaisuutta ja kukkaista parfyymia sekä persikoita ja hennon hunajaisia piirteitä. Tuoksu tuntuu hiipuvan lasissa.

Maku seurailee tuoksua kypsän hedelmäistä maailmaa ja on keltaluumuinen, hunajameloninen, persikkainen ja aprikoosinen. Siinä on myös hieman sitruksia ja hedelmähilloa sekä kukkaisia vivahteita ja kevyttä mausteisuutta. Suutuntumaltaan viini on kohtuullisen täyteläinen, puolimakea ja saa kevyestä hedelmäisestä hapokkuudesta hieman raikkautta makeuden vastapainoksi. Viini jättää lyhyehkön, makea aprikoosimarmeladisen ja hennon hunajaisen jälkivaikutelman.

Viini on simppeli ja yksinkertainen kokonaisuus, joka tarjoaa kuitenkin runsaan kirjon aromeita. Siitä löytyy Rieslingin tuomaa hapokkuutta ja raikkautta, Muscatin tuomaa hedelmäisyyttä ja hunajaisuutta sekä Gewürztraminerille tyypillisiä kukkaisia, parfyymisia ja mausteisia vivahteita, kun taas Pinot Gris jää hieman muiden varjoon. Eufloria on laadukkaan oloinen oman tyylinsä edustaja, joka sopii parhaiten hyvin viilennettynä seurusteluun. Ruoan kanssa en lähtisi tätä viiniä ensimmäisenä yhdistämään, mutta jos näin tekisin, olisi ruoka todennäköisesti jotain mausteista aasialaista. Viini on hinnoiteltu hieman yläkanttiin.

Kouluarvosana: 8-

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Pacific Rim Winemakers
Alue: Yhdysvallat, Washington
Rypäleet: Riesling, Muscat, Pinot Gris, Gewürztraminer
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 23.12.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti