perjantai 8. tammikuuta 2016

Raikasta rieslingiä keskellä pakkasta

Riesling Lieu-Dit Muehlforst 2014

Ulkona on pakkasta -25 astetta, mikäpäs sen parempi syy fiilistellä kesää raikkaalla valkoviinillä? Tällä kertaa lasissa on Riesling Alsacesta. 

Hunawihrissä on viljelty viiniä jo vuodesta 1123, eli kylällä on varsin pitkä historia. Cave Vinicole de Hunawihrin osuuskunta perustettiin vuonna 1954, kun Alsace oli vielä hitaasti toipumassa toisen maailmansodan tuhoista. Tuolloin muutamat Hunawihrin kylän viinintuottajat päättivät toimia yhdessä parantaakseen tuotantoaan. Nykyään osuuskuntaan kuuluu 110 viljelijää ja se kuuluu 20 Alsacen alueen parhaimman tuottajan joukkoon.

Osuuskunnalla on 200 hehtaaria viinitarhoja, joista 80 prosenttia sijaitsee Hunawihrin kylässä ja loput sen ympäristössä. Viinitarhat sijaitsevat vuorten lähistöllä ja ovat maaperältään savea ja merkkeliä. Alueen ilmasto on puolimannermainen ja tarjoaa runsaasti aurinkoa ja vähän sadepäiviä. Osuuskunta myy keskimäärin 1,6 miljoonaa pulloa viiniä vuodessa, josta noin 25 prosenttia menee vientiin. Osuuskunnan filosofiassa Alsacen monimuotoista maaperää kunnioitetaan ja kaikki viinit valmistetaan osuuskunnan omien tarhojen rypäleistä, jotka kerätään pääasiassa käsin.

Lieu-Dit on epävirallinen luokitus, jossa rypäleet tulevat tietyltä tarhalta tai alueelta. Näitä tarhoja hoidetaan kaikin tavoin Grand Cru viljelmien tapaan INAO:n tarkan valvonnan alaisuudessa ja Grand Cru luokitus on mahdollista saavuttaa 10-15 vuoden kuluttua. 

Tähän viiniin rypäleet tulevat Muehlforstin 3,5 hehtaarin viljelmiltä, joilla on kasvatettu viiniä vuodesta 1284 asti. Tarhojen maaperä on savea, kalkkikiveä ja merkeliä. Puristettu rypälemehu käy viileässä lämpökontrolloiduissa terästankeissa 15 päivän ajan, minkä jälkeen viiniä varastoidaan yhdeksän kuukautta terässäiliöissä ennen pullotusta. Osuuskunta kypsyttää viininsä mieluummin tankeissa kuin pulloissa, joten pullotus tapahtuu pääasiassa vasta juuri ennen myyntiin laskua. 

Viini on väriltään vaalean oljenkeltainen ja kirkas, vihrein vivahtein. Lasin reunoille muodostuu myös pieniä kuplia.

Moniulotteinen tuoksu on kukkainen ja kypsän hedelmäinen. Siinä on aprikoosia ja persikkaa, viheromenaa ja päärynää sekä sitruksia, minkä lisäksi hennon parfyymisia ja yrttisiä vivahteita.

Maku toistaa tuoksun kypsien hedelmien ja kukkien aromit, minkä lisäksi siinä on persikan kiveä ja hieman mausteisia ja yrttisiä vivahteita. Taustalla on myös kohtuullisen tuntuvaa mineraalisuutta. Kuivahko viini saa suutuntumaansa raikkautta eloisasta hapokkuudesta, joka saa viinin tuntumaan myös ryhdikkäämmältä. Viini jättää sitrusmaisen ja hedelmäisen jälkivaikutelman, joka saa veden nousemaan kielelle.

Riesling Lieu-Dit Muehlforstin aikaisempi vuosikerta oli kuivempi ja siitä puuttui ehkä juuri se pieni makeuden tunne, joka tästä löytyy. Tämä on tasapainoinen ja laadukas Alsacen Riesling, mikä parasta erinomaisella hinta-laatusuhteella. Viini sopii nautiskeluun, mutta toimii myös vaaleasta kalasta ja ravuista valmistetuille aterioille. Tämä viini kannattaa pitää korvan takana ensi kesää ajatellen.

Kouluarvosana: 8,5

Jotai pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Cave Vinicole de Hunawihr, AC Alsace
Alue: Ranska, Alsace, Hunawihr
Rypäleet: Riesling (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,50e Alko 19.9.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti