sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Ribera del Dueron helmi

Briego Vendimia Seleccionada 2013

Bodegas Briegon viinitalo sijaitsee Valladolidin provinssissa pienessä Fompedrazan kylässä, Douro-joen laaksossa. Perheyrityksen omistavat Benito Hernandon veljekset Gaspar, Fernando ja Javier. He perivät mielenkiintonsa viiniin isältään, joka viljeli viiniä alueella 1960-luvulla. Veljekset halusivat palauttaa perinteet, joita heidän isänsä oli seurannut lähes 50 vuotta aikaisemmin.

Niimpä veljekset aloittivat ostamalla takaisin vanhoja viinitarhoja, joiden uudelleen istutukset alkoivat vuonna 1988. Vuonna 1992 talon ensimmäinen D.O. Ribera del Duero luokiteltu viini sitten valmistui, 20 000 pulloa nuorta kuusi kuukautta tammessa kypsynyttä viiniä. Talon nimi Briego on synonyymi sanalle taistella ja veljekset ovatkin taistelleet laadukkaampien viinien ja viinitarhojen paremman hoitamisen puolesta.

Nykyään Bodegas Briegolla on 77 hehtaaria viinitarhoja ja viiniä valmistuu noin 400 000 pulloa vuodessa. Talon viinitarhat sijaitsevat jopa 910 metrin korkeudessa ja niillä viljellään vain Tempranilloa lukuun ottamatta todella pientä osaa Merlot'a. Tarhoista huolehditaan antaumuksella, jotta köynökset saavat mahdollisimman hyvät kasvuolosuhteet. Määrän sijaan tuotannossa panostetaan laatuun ja Briegon viinit ovatkin keränneet lukuisia palkintoja ja tunnustusta kansainvälisissä kilpailuissa.

Vendimia Seleccionada viiniin käytettävät rypäleet tulevat 20 hehtaarin tarhalta, joka on 750 metrin korkeudessa Peñafielissa. Noin 20-vuotiaat köynökset kasvavat hiekkaisessa maaperässä ja ilmasto alueella on mannermaisen ja välimerellisen väliltä. Rypäleet kerätään käsin ja käyminen tapahtuu terästankeissa. Viiniä kypsytetään kahdeksan kuukautta amerikkalaisissa ja ranskalaisissa terästankeissa, joista 30 prosenttia on uusia.

Viini on väriltään tyylikkään syvän punaista ja vaalenee reunoja kohti kevyesti tiilen sävyihin.

Miellyttän pehmeä tuoksu on kypsä ja vivahteikas. Siinä on hedelmiä, kuten kypsiä luumuja, kuivattuja taateleita ja viikunoita sekä kirsikkahilloa ja karhunvatukkaa. Tuoksussa tuntuu myös jouluisia mausteita ja häivähdys vaniljaa sekä taustalla paahteisen tammisia vivahteita.

Runsas ja vivahteikas maku seurailee tuoksun aromeja kypsän hedelmäisenä, kuten luumuisena ja kirsikkaisena sekä kuivatun taatelisena ja viikunaisena. Lisäksi muheva mausteisuus, kevyt tammisuus ja yrttiset vivahteet ovat selkeästi kielellä. Taustalla tuntuu myös tammikypsytyksen tuomaa paahteisuutta ja vaniljaa sekä häivähdys rusinaa ja maaperäisiä, kevyen multaisia sävyjä. Pehmeät, suuta kuivattavat tanniinit ja hyvä kirsikkainen hapokkuus antavat täyteläiselle viinille hienon ja tyylikkään rungon. Jälkivaikutelma on viipyilevä kevyen tamminen ja mausteinen, kuivatun hedelmäinen ja aavistuksen nahkainen.

Briego Vendimia Seleccionada on tyylikäs ja erinomainen esimerkki Alkon valikoiman edullisemman pään Ribera del Dueron viineistä. Viini on tasapainoinen ja lämmittävä, alueelle tyypillisesti muhkean hedelmäinen ja tuhti kokonaisuus. Siinä on hedelmäisten vivahteiden lisäksi tammikypsytyksen tuomia vivahteita, kuten vaniljaa ja mausteisuutta, joka tuo mieleen joulun. Se sopii sellaisenaan nautiskeluun näin pakkasen keskellä, mutta toimii myös erinomaisesti tummien liharuokien kanssa. Viini on hintaluokkansa parasta antia ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tuttavuus.

Kouluarvosana: 8,5

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Alberto y Benito, Bodegas Briego, DO Ribera del Duero
Alue: Espanja, Castilla y León, Ribera del Duero
Rypäleet: Tempranillo (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,68e Alko 14.11.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti