torstai 21. tammikuuta 2016

Sá de Baixo

Sá de Baixo 2012

Dão Sul on portugalilainen Dãon viinialueella sijaitsevaan Carregal do Soliin vuonna 1989 perustettu viiniliike. Liikkeen tavoitteena oli alkuun lisätä alueen tunnettavuutta niin Portugalissa, kuin maailmallakin. Sittemmin toimintaa on laajennettu ja liike omistaakin nykyään useita viinitiloja monilla Portugalin tärkeimmillä viinialueilla, kuten Alentejo, Bairrada, Dão, Douro, Estremadure ja Verde, minkä lisäksi yksi tila löytyy Brasiliasta asti. 

Viiniliikkeen tärkein tehtävä on edelleen Portugalin eri alueiden viinien tunnettavuuden lisääminen niin kotimaassaan kuin muualla. Lisäksi tavoitteina on tuottaa laadukkaita viinejä ja pysyä markkinoiden jatkuvasti muuttuvien vaatimusten perässä.

Portugalin koillisosassa sijaitseva Douro on maailman vanhimpia viinintuotantoalueita ja alue tunnetaan erityisesti portviineistään. Aluetta ympäröivät Marão ja Montemuro vuoret ja suurin osa alueen viinitarhoista on rinteille porrastetuilla "terasseiksi", jotka laskevat alas kohti Douro-jokea. Douron alue on myös kuulunut vuodesta 2001 Unescon maailmanperintöluetteloon.

Sá de Baixo on 22 hehtaarin viinitila, joka sijaitsee Douron laaksossa, tarkemmin Baixo Corgon ala-alueella. Viinitarhat sijaitsevat edellä mainituilla "terasseilla" ja ovat maaperältään kalkki- ja liuskekiven sekä graniitin sekoitusta. Atlantin valtameren vaikutus tuntuu alueella viilentäen ja kosteuttaen sen ilmastoa. Sá de Baixo valmistetaan modernein menetelmin ja käyminen tapahtuu ruostumattomissa terästankeissa. Viiniä kypsytetään kertaalleen käytetyissä ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Kaunis, rubiininpunainen ja syvä väri vaalenee lasin reunoja kohti pinkin sävyihin.

Tuoksussa on kypsiä hedelmiä ja paahteisen tammisia vivahteita. Siinä tuntuu myös puolukkaisia ja kuivatun viikunaisia piirteitä sekä kevyttä mausteisuutta ja nahkaisuutta.

Keskitäyteläinen maku on kehittynyt ja tuoksun tapainen. Maku toistaa tuoksun kypsän hedelmäiset, kuivatun viikunaiset ja puolukkaiset aromit, minkä lisäksi siinä on karpaloa ja yrttejä. Tammiset ja paahteiset sekä mausteiset ja nahkaiset vivahteet saavat seurakseen myös yrttisiä piirteitä. Suutuntuma on miellyttävä ja saa mukavasti ryhtiä hapokkuudesta ja pehmeistä, kehittyneistä tanniineista, jotka kuivattavat hieman suuta. Jälkivaikutelma on viipyilevä, hennon nahkainen ja paahteinen, veden kielelle nostava.

Hintaisekseen viini on harmoninen ja tasapainoinen, laadukas kokonaisuus. Persoonallinen viini Portugalista, josta löytyy runsaasti vivahteita niin tuoksun, kuin maun osalta. Viini toimii sellaisenaan nautiskeluun tai liharuokien kaverina. Hinta-laatusuhteeltaan viini on erittäin hyvä ja kokeilemisen arvoinen vaihtoehto esimerkiksi Chilen massatuotanto viineille.

Kouluarvosana: 8+

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Clobal Wines / Dão Sul, DOC Douro
Alue: Portugali, Douro
Rypäleet: Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,73e Alko 19.6.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti