torstai 25. helmikuuta 2016

Belgialaistyylinen kesäolut, Saison

Slottskällans Saison

Aika katkaista ranskalaisten viinien putki ja vuoroon pääsee ruotsalaisen Slottskällans Bryggerin Saison. Olut oli viime kesänä Alkossa kausituotteena ja kaapin perältä sitä löytyi vielä yksi pullo. Päätin korkata sen vielä, kun sen elinkaarta oli jäljellä kesäkuuhun saakka. 

Slottskällans Bryggeri on vuonna 1997 Uppsalassa perustettu pienpanimo, jonka perustivat Jonas H. Andersson, Hans Finell ja Urban Nilsson. He olivat matkalla Yhdysvalloissa vuonna 1995, jossa oli tuolloin meneillään suuri pienpanimobuumi. He saivat idean oman panimon perustamisesta tuolta matkaltaan. Panimon ensimmäiset oluet tulivat myyntiin vuonna 1998 ja 2000-luvun alkupuolella panimo oli ilmeisesti hyvin lähellä konkurssia, mutta toiminta kuitenkin jatkui. 

Saison on belgialainen oluttyyli, joka on kotoisin maan ranskankielisiltä alueilta. Tätä kesäolutta valmistettiin perinteisesti talven aikana ja kypsytettiin pulloissa kesäksi. Perinteisesti saisonit ovat runsaan hedelmäisiä ja hiilihappoisia, vaaleita, virkistäviä ja hieman mausteisia, jopa pippurisia oluita. Nykyisin ne valmistetaan useimmiten pääosin ohrasta, mutta myös vehnää voidaan käyttää pienissä määrin. Lisäksi valmistuksessa käytetään usein saison-hiivaa, joka antaa oluelle sen mausteisen ja pippurisen maun. Sitten itse asiaan, eli oluen kimppuun. 

Olut on lasissa samean vaaleankeltaista ja tuo mieleen kirkastamattoman hunajan. Reippaasti hiilihappoja. Runsas vaahto on puhtaan valkoista, melko suurikuplaista ja kestää kohtuullisen pitkään. Vaahto jättää kadotessaan oluen pinnalle hienoista pitsiä.

Aavistuksen hapan ja hieman hiivainen tuoksu on miellyttävän viljainen ja hedelmäinen. Etenkin sitruksien sävyttämä ja hennon banaaninen. Siinä on myös hieman mausteisia ja pippurisia vivahteita. Kokonaisuutena tuoksu on raikas ja hedelmäinen. 

Maku seurailee tuoksua pehmeän viljaisena, jopa aavistuksen vehnäisenä ja raikkaan hedelmäisenä sekä hennon hiivaisena. Tuoksun tapaan pääroolin hedelmäisyydessä vievät sitrukset, appelsiinit ja sitruunat, mutta myös trooppista hedelmää, kuten ananasta, päärynää ja banaania löytyy. Taustalla on hieman mausteisia, valkopippurisia ja yrttisiä vivahteita. Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen ja pehmeä, hiilihappojen ja keskiasteisen humaloinnin tuodessa siihen mukavasti raikkautta. Jälkivaikutelma on hetken aikaa viipyilevä, makeahkon maltainen ja hedelmäinen, minkä lisäksi humala tuntuu hieman katkeroisena ja yrttisenä lopussa. 

Raikkaan kesäinen olut, jossa on oluttyylille tyypillisesti runsaasti hedelmää. Olut tuo etäisesti mieleen vehnäoluen, tosin vähemmällä hiivaisuudella ja runsaamalla mausteisuudella, etenkin pippurilla. Oluessa on hienoista makeutta ja happamuutta, jotka vuorottelevat mukavasti kielellä. Tasapainoinen kokonaisuus, johon kaipaisin ehkä hieman lisää humalan tuntua. Tähän hintaan olut on melko hintava, mutta niinhän lähes kaikki muukin valtion monopolin hyllyillä on. Mikäli tämä ensi kesänä sattuu Alkon valikoimiin ilmestymään, päätyy se todennäköisesti minunkin ostoskoriini. 

Kouluarvosana: 8,5 Raikkaan hedelmäinen olut kesäterasseille.
Hinta-laatusuhde: Tyydyttävä.

Jotain pientä infoa:

Alue: Ruotsi, Uppsala
Oluttyyppi: Ale, Erikoisuus, Saison
Maltaat: Ohra- ja vehnämallas
Humalat: -
Alkoholi: 6,5 %
Pullo: 0,33 l
Hinta: 3,62e Alko 3.7.2015 (2015 kesän kausituote)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti