perjantai 5. helmikuuta 2016

BrewDog Hello My Name is Little Ingrid

BrewDog Hello My Name is Little Ingrid

Viime aikoina olen keskittynyt kirjoittamaan vain viineistä, mutta nyt olisi vuorossa ensimmäinen olutarvio tälle vuodelle. Vuoron sai skotlantilaisen BrewDogin lakalla maustettu Session IPA. Hurahdin BrewDogin tarinaan täysin, joten tekstiä ainakin riittää tällä kertaa ja pahoittelen sen määrää joo näin etukäteen.

BrewDog syntyi huhtikuussa 2007, kun ystävykset Martin Dickie ja James Watt kyllästyivät markkinat vallanneisiin teollisiin ja tunkkaisiin oluisiin. He alkoivat panna olutta autotallissa ja parivaljakko on alusta alkaen valmistanut valtavirrasta poikkeavia oluita rikkoen rajoja, välittämättä vanhoista kaavoista luodessaan uusia, erilaisia oluita.

BrewDog on kasvanut vuosien mittaan ja on nykyisin Skotlannin suurin itsenäinen panimo ja Britannian nopeimmin kasvava elintarvikkeita ja juomia valmistava yritys. Yritys toimi alunperin Fraserburghissa, mutta kasvunsa myötä seurasi muutto uusiin tiloihin Elloniin vuonna 2012. Uusi panimo on yksi maailman teknologisesti kehittyneimmistä ja ympäristöystävällisimmistä.

Vuonna 2007 BrewDog oli kaksi miestä ja koira, olutta pantiin vuokratussa rakennuksessa Fraserburghissa ja vuosituotanto oli noin 1050 hehtolitraa. Olutta pantiin pienissä erissä, pullotus hoidettiin käsin ja oluet myytiin paikallisilla markkinoilla ja vanhan pakun perästä. Tavoitteena oli alusta asti saada ihmiset kiinnostumaan bulkkioluiden sijaan persoonallisista pienpanimo oluista ja tämä tavoite jatkuu edelleen. 

Vuonna 2008 pankit myönsivät ystävyksille lainaa ja toiminta alkoi kasvaa. BrewDog aiheutti myös mediamyrskyn luomalla Britannian vahvimman oluen. Myös oluen vienti Ruotsiin, Japaniin ja Amerikkaan alkoi samana vuonna. Vuonna 2009 BrewDogista tuli Britannian nopeimmin kasvava olut brändi. Lisäksi ihmisille tarjottiin mahdollisuus ostaa BrewDogin osakkeita ja panimo keräsi nopeasti yli 1300 sijoittajaa. Yritys kasvoi tämän sukupolven pahimman taantuman aikana huikeat 200 prosenttia.

BrewDog avasi ensimmäisen baarinsa vuonna 2010 ystävysten kotikaupunkiin Aberdeeniin. Seuraavana vuonna yritys avasi kolme uutta baaria, aloitti uuden panimon rakentamisen ja keräsi yli 5000 uutta osakkeenomistajaa. Vuoden aikana yritys kasvoi taas 200 prosenttia. Vuosi 2012 toi tullessaan muuton uuteen panimooon Elloniin ja uusia baareja avattiin jälleen Britanniassa. Yrityksen liikevaihto kasvoi 95 prosenttia ja BrewDog sai sen myötä Skotlannin nopeiten kasvavan yrityksen tittelin.

Vuonna 2013 panimo keräsi lähes 10 000 uutta sijoittajaa 22 eri maasta. Myös ensimmäinen kansainvälinen BrewDog baari avattiin Tukholmassa. Lisäksi joku kiinalainen avasi oman BrewDog baarinsa Kiinaan. Ystävykset olivat tästä kopioinnista lähinnä imarreltuja ja hämmentyneitä. Vuonna 2014 olutvalikoimaa laajennettiin, uusia baareja avattiin ja panimon tuotteita vietiin jo 55 eri maahan. Vuosituotanto nousi tuolloin jo 90 000 hehtolitraan ja yritys työllisti 354 henkilöä. 

Viimeisimmän, eli vuoden 2015 aikana kasvu jatkui entiseen tahtiin. BrewDog työllisti jo 540 henkilöä ja vuosituotanto nousi entisestään 134 000 hehtolitraan. Uusia baareja avattiin viime vuonna 17 ja yhteensä BrewDogilla on jo 44 baaria. BrewDogin baareihin voi eksyä myös Helsingissä ja Turussa. BrewDog on todellinen menestystarina ja yritys on kasvanut uskomatonta vauhtia.

Sitten takaisin alkuperäiseen aiheeseen, eli olutarvioon. Hello My Name Is -sarjaan kuuluuva Little Ingrid on miedompi versio 8,2 prosenttisesta Ingridistä. Niin Ingrid, kuin Little Ingrid oluiden valmistuksessa on käytetty tuoreita pohjoismaisia lakkoja, siis marjoja. BrewDogin mukaan Little Ingrid on isosiskonsa veroinen, vain miedompana versiona. Sitten itse asiaan, eli millainen onkaan Little Ingrid?

Little Ingrid on lasissa kirkasta, vaalean kullanruskeaa ja heijastaa hieman oranssin sävyjä. Sitä peittää valkoinen, alkuun runsas, mutta nopeasti lässähtävä vaahto, joka jää pitsiksi lasin reunalle ja oluen pintaan.

Tuoksu on marjainen ja etenkin mausteena käytetty lakka erottuu selkeästi. Lisäksi tuoksussa on hieman sitruksia, havumetsäisiä ja pihkaisia vivahteita. Kun olut viettää hetken aikaa lasissa, tuoksusta työntyykin päällimmäisenä esiin maltaisia, karamellimaltaisia ja hedelmäisiä aromeja. 

Maku on tuoksun tapaan melko marjainen ja lakka tuntuu siinäkin selvästi. Lisäksi maussa on sitruksia, pihkaa ja havuja sekä trooppista hedelmää, kuten mangoa ja muita keltaisia kivellisiä hedelmiä. Maltaat tuntuvat kevyenä toffeisena vivahteena ja taaempana tuntuu melko runsaasti humalan katkeroa. Little Ingrid on keskiasteisesti humaloitu ja humala puraisee ihan kivasti ja tuntuu pitkään melko kitkeränä taustalla. Kevyehkö session IPA, jossa on pehmeä hiilihappoisuus, mutta suutuntuma on aavistuksen vetinen. Jälkimaku on kuivahko ja aavistuksen vetisen oloinen, mutta greippi, mango ja lakka sekä hienoinen viljaisuus pysyvät kielellä kohtuullisen pitkään.

Little Ingrid on mielenkiintoinen ja persoonallinen olut, josta on vaikea keksiä mitään erityisen hienoa, muttei huonoakaan. Mausteena käytetyt lakat tuntuvat tuoksussa alkuksi selkeästi, mutta katoavat pikkuhiljaa. Maussa lakat tuntuvat puolestaan alusta loppuun asti. Erikoinen olut, joka toimii ihan kohtuullisen hyvin janojuomana. Vaikka en itse ostaisi tätä välttämättä uudelleen, suosittelen silti tutustumaan pikku Ingridiin, jos satut siihen jossain törmäämään.

Kouluarvosana: 8-

Panimo: BrewDog
Alue: Skotlanti, Aberdeenshire, Ellon
Oluttyyppi: Ale, Session IPA
Maltaat: Maltaat.
Humalat: Centennial, Columbus, Nelson Sauvin, Bramling Cross
Alkoholi: 4,4 %
Pullo: 0,33 l
Hinta: 26,90 SEK (n. 2,91e) Systembolaget 17.7.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti