perjantai 4. maaliskuuta 2016

Arvio no. 100: Nicolas Feuillatte Millésime Chardonnay Brut 2006

Nicolas Feuillatte Millésime Chardonnay Brut 2006

Takana on 99 arviota, joista valtaosa on viineistä (93) ja muutama oluista (8). Arvioita löytyy punaviineistä 50 kappaletta, valkoviineistä 23 jne... Sadas arvio tulee lempijuomastani samppanjasta, jota hinnan vuoksi tulee nautittua melko harvoin, mutta jonka valintaan tulee usein panostettua ostohetkellä hieman enemmän.

Nicolas Feuillatte syntyi vuonna 1928 Pariisissa ja hänen perheensä kuului vahvaan liikemiessukuun. Suvun yrityksen jatkaminen ei kiinnostanut Nicolasta, joten hän muutti 1950-luvulla New Yorkiin ja loi uransa pikakahvin avulla. Hän toimi myös YK:n diplomaattina Afrikan Norsunluurannikolla, mikä toi hänelle merkittävät kansainväliset suhteet ja verkostot. Feuillatte liikkui paljon myös New Yorkin seurapiireissä, kunnes kyllästyi kultaiseen elämäänsä ja päätti muuttaa elämän tyyliään. Nelikymppisenä hän muutti valokuvauksen innoittamana Australiaan.

Vuonna 1972 Feuillatte peri 12 hehtaarin viinitilan Champagnen alueelta ja palasi kotimaahansa. Aluksi hän tuotti samppanjaa vain ystävilleen, mutta kuuluisan ystäväpiirin myötä kysyntä kasvoi etenkin Yhdysvalloissa ja Australiassa 1980-luvulla, minkä vuoksi tilan tuotantokapasiteetti ei enää riittänyt.

Vuonna 1986 Nicolas Feuillatte liittyi yhteen suuren viininviljelijöiden osuuskunta yrityksen, Centre Vinicole de la Champagnen kanssa ja näin syntyi samppanjatalo Champagne Nicolas Feuillatte. Osuuskunta koostuu 82 pienemmästä osuuskunnasta, joihin kuuluu yhteensä yli 5000 viljelijää ja yli 2250 hehtaaria viinitarhoja. Yhdistyminen takasi Nicolas Feuillattelle laadukkaiden rypäleiden saamisen ja laajemmat resurssit, joiden myötä talon voittokulku alkoi.

Osuuskunnan tarhat sijaitsevat 13 eri Grand Cru -luokitellun, 33 eri Premier Cru -luokitellun ja 259 muun kylän alueilla. Viineihin käytetään luonnollisesti vain parhaat rypäleet, jotka kuljetetaan talon tuotantolaitokseen Chouilly'n. Eri tarhojen rypäleet ja eri lajikkeet käytetään viiniksi erikseen. Talon kellarimestari David Henault sekoittaa esimerkiksi talon vakiosamppanjan yli 150 eri perusviinistä. Osa viineistä kypsyy terässäiliöissä ennen pullotusta, minkä jälkeen seuraa pullokypsytys talon kellareissa. Nicolas Feuillatten vakiosamppanjaa kypsytetään pulloissa 2-3 vuotta ja vuosikertasamppanjoita puolestaan vähintään 4-5 vuotta. Talon lippulaiva, Palmes d'Or voi viettää kellarissa jopa 8-10 vuotta ennen myyntiin laskua.

Nicolas Feuillatte kuoli elokuussa 2014 jättäen jälkensä samppanjan historiaan. Nykyisin Centre Vinicole Champagne Nicolas Feuillatte on Champagnen alueen kolmanneksi suurin tuottaja, litramäärältään Suomen ja Ranskan myydyin sekä koko maailman kolmanneksi myydyin samppanjabrändi. Ottaen huomioon brändin nuori, vain 40 vuoden ikä, tämä on melko hieno saavutus.

Nimensä mukaisesti Millésimé Chardonnay Brut valmistetaan Chardonnay -lajikkeesta. Vain Chardonnaysta valmistetut samppanjat tunnetaan yleisemmin nimellä Blanc de Blancs (valkoista valkoisista). Viiniin käytettävät rypäleet tulevat Côte des Blancs'n alueelta, joka on tunnettu Chardonnayn kehtona. Netistä löytyy tietoa, että viiniä olisi kypsytetty pulloissa kolmen vuoden ajan, mutta tuottajan mukaan talon vuosikertasamppanjoita kypsytetään vähintään 4-5 vuotta, joten tiedä häntä.

Millésimé Chardonnay on väriltään puhtaan vaaleankeltaista kultaisin vivahtein. Runsaat ja kauniit kuplat ovat äärimmäisen pieniä ja samppanjalle tyypillisesti todella pitkäkestoisia.

Houkutteleva tuoksu on runsaan hedelmäinen ja päällimmäisenä esiin tulevat sitrukset, limetit ja vihreät omenat sekä hieman persikkaisiakin vivahteita. Myös mineraalisuus ja pullokypsytyksen tuomat hienostuneen paahteiset ja briossiset, jopa aavistuksen kermatoffeiset vivahteet ovat selkeästi läsnä tuoksussa.

Erittäin kuiva maku seurailee tuoksua raikkaan hedelmäisenä ja moniulotteisena. Hedelmäisyys tuntuu kielellä vihreän omenaisena, hennon persikkaisena ja aprikoosisena sekä sitrushedelmäisenä, etenkin limenä, aavistuksen greippisenä ja sitruunankuorena. Myös aavistuksen kalkkinen mineraalisuus tuntuu selkeästi kielellä, minkä lisäksi paahteiset ja briossiset vivahteet sekä kermaisen toffeiset häivähdykset ovat läsnä. Maku siis seurailee melko tarkasti tuoksun aromimaailmaa. Viinin suutuntuma on täyteläinen ja mousse erinomaisen pehmeä. Runsas ja tuntuva, mutta pehmeä hapokkuus tekee viinistä mukavan raikkaan ja antaa sille tyylikkään rungon. Pitkään viipyilevä, kypsän sitruksinen ja hienostuneen paahteinen, aavistuksen pähkinäinenkin loppu saa veden nousemaan kielelle.

Nicolas Feuillatte Millésimé Chardonnay Brut on näin kymmenen vuoden ikäisenä tasapainoinen ja hienostunut kokonaisuus pehmeillä kuplilla. Viini on samaan aikaan uskomattoman freesi ja kehittynyt, raikkaat hedelmäiset aromit kohtaavat hienosti pullokypsytyksen mukanaan tuomat paahteiset, briossiset ja jopa makean sävytteiset, kermaisen toffeiset vivahteet. Viini sopii sellaisenaan nautiskeluun, ennen ateriaa tai vaikka läpi koko aterian, riippuen tietenkin mitä on tarjolla. Länsinaapurimme monopolissa tälle jää hintaa noin 15 euroa vähemmän, mutta tästä huolimatta viini on Alkossakin edullinen ja hintaluokkansa parasta antia.

Olisin halunnut kokeilla viinin kanssa kampasimpukoita, mutta niitä ei valitettavasti mistään löytynyt. Siispä samppanja sai kaverikseen valkosipulivoissa paistettuja tiikeriravunpyrstöjä ja patonkia. Viinin raikkat sitrusmaiset aromit, mineraalit ja hapokkuus toimivat hyvin yksiin rapujen kanssa jättäen miellyttävän jälkivaikutelman. Myös valkosipuli toimi yllättävänkin hyvin viinin kanssa ja yhdistelmä oli oikein miellyttävä.


Nicolas Feuillatten sivuilta löytyy kaikille talon viineille sopiva menu aperitiivista jälkiruokaan. Tälle viinille jälkiruoka ehdotus oli niinkin yksinkertainen, kuin trooppinen hedelmäsalaatti kiivistä, mangosta ja litsistä. Tätä piti tietenkin kokeilla ja yhdistelmä mielenkiintoinen. Hedelmät saavat alkuun viinin hapokkuuden voimistumaan hieman, mutta se myös pehmenee yhtä nopeasti. Myös viinin hedelmäiset aromit tulevat selkeämmin esiin, minkä lisäksi mineraalisuus korostuu hieman. Tuoreet hedelmät toimivat hienosti viinin kanssa ja yhdistelmää toi kivasti mieleen kesän.

Kouluarvosana: 9,5 - Tyylikäs ja hienostunut, moniulotteinen samppanja.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - yksi hintaluokkansa parhaista samppanjoista Alkossa.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Centre Vinicole Champagne Nicolas Feuillatte, AOC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Côte des Blancs, Chouilly
Tyyli: Kuohuviini, samppanja, blanc de blancs
Rypäleet: Chardonnay (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 45,90e Alko 12.1.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti