maanantai 7. maaliskuuta 2016

Tumma lager, Krušovice Černe ja poronkäristys

Krušovice Černe Dark Lager


Lähes 500-vuotias Krušovice-panimo kuuluu Tsekin vanhimpien panimoiden joukkoon. Panimo perustettiin vuonna 1517 pieneen böömiläiseen kylään lähelle Prahaa, jossa se on sijainnut koko historiansa ajan. Vanhimmat Krušoviceen viittaavat asiakirjat ovat peräisin vuodelta 1581, jolloin kuninkaallinen perhe osti panimon. Krušovice oli kuningasperheen omistuksessa sadan vuoden ajan ja on edelleen ainoa panimo, joka on koskaan ollut Tsekin kuninkaallisen perheen omistuksessa. Krušovice on edelleen Prahan linnassa tarjoiltava virallinen olutmerkki.

Panimon omistajat ovat vaihtuneet vuosien saatossa useaan otteeseen, mutta merkittävin omistajan vaihdos tapahtui vuonna 1773. Tuolloin panimo siirtyi saksalaisen ruhtinasperheen omistukseen, jossa se pysyi vuoteen 1942. Tuona aikana tuotannon taso nousi korkealle ja oluen vienti Saksaan alkoi. Toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1945 Krušovice siirtyi Tsekin valtion omistukseen ja vuonna 1992 panimo muutettiin osakeyhtiöksi. Panimo aloitti noihin aikoihin viennin Britanniaan ja Yhdysvaltoihin ensimmäisenä tsekkiläisenä. 

Vuodesta 2007 Krušovice on ollut Heineken Internationalin omistuksessa ja panimon oluita viedään nykyisin yli 30 maahan. Krušovice tunnetaan pitkistä perinteistään ja laadukkaista oluistaan. Se kuuluu nykyisin kotimaansa myydyimpien olutmerkkien joukkoon ja on myös yksi maan suosituimmista vientioluista. Vaikka panimo kuuluu nykyisin kansainväliselle yritykselle, sen oluita valmistetaan edelleen vain alkuperäisellä panimolla, eli olut on aina alkuperäistä, myytiinpä se sitten missäpäin maailmaa tahansa, mikäli netistä löytyneisiin tietoihin on uskomista. 

Krušovice Černe on tumma lager olut, jota on valmistettu jo yli sadan vuoden ajan. Kuten muutkin panimon oluet, Černe valmistetaan korkealaatuisista ja puhtaista raaka-aineista, lähdevedestä, humalasta ja tarkkaan valituista maltaista, joista ei täysin varmaa tietoa netistä löytynyt. Černe on kerännyt myös palkintoja, kuten kultamitalin vuoden 2011 International Beer Challenge -kilpailussa ja maailman parhaan tumman lagerin tittelin vuonna 2009 World Beer Awards kilpailussa.

Černe on lasissa tummanruskea, aavistuksen punertava ja kirkas olut. Sen päällä on alkuun melko kuohkea ja pienikuplainen beige vaahtokruunu, joka kuitenkin katoaa melko nopeasti jättäen lasin reunoille ja juoman pinnalle hienoista pitsiä. 

Tuoksu on miellyttävän pehmeä ja makeiden maltaiden sävyttämä, etenkin karamellinen ja toffeinen. Siinä on myös hieman leipäisiä, kuten joululimppuisia vivahteita, mutta humalointi tuntuu melko vähäisenä. Taustalla on hienoista tummaa hedelmäisyyttä. 

Maku seurailee tuoksua makean maltaisena, toffeisena ja karamellisena. Siinä on myös joululimppua ja aavistus mämmiä. Humala tuntuu aavistuksen ruohoisena katkerona taustalla. Taustalla on myös kotikaljamaisia piirteitä ja häivähdys paahteista kahvia sekä hieman hedelmäisiä vivahteita. Suutuntumaltaan olut on kevyehkön ja keskitäyteläisen välimaastosta. Hiilihappoisuus on melko pirteää, mutta suutuntuma jää lopulta hieman ohueksi, jopa aavistuksen vetiseksi. Jälkivaikutelma pysyttelee kielellä hetken makean maltaisuuden sävyttämänä, mutta katoaa melko nopeasti. 

Kokonaisuus on ihan kiva. Olut näyttää lasissa hyvältä, kunnes vaahto katoaa nopeasti. Tuoksussa ja maussa selkeän pääroolin vie makeahko maltaisuus ja humala tuntuu vain katkerana häivähdyksenä taustalla. Makeasta maltaisuudestaan huolimatta olut on kuitenkin melko kuivan oloinen. Matala alkoholipitoisuus näkyy kokonaisuudessa, joka on melko ohuen oloinen. Olut kuitenkin toimi poronkäristyksen kaverina sen verta hyvin, että ei se voi huonokaan olla. 

Poronkäristys muusin, suolakurkun ja karpalohyytelön kanssa sai hyvän parin tästä oluesta. Makean maltainen makumaailma sopi hienosti poronkäristyksen riistaisiin makuihin. Vaikka olut on kevyehkön oloinen, se tukee silti hienosti ruoan makuja ja yhdistelmä jäi positiivisesti mieleen. 

Kouluarvosana: 8 - Keskivertoa parempi tumma lager
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä

Jotain pientä infoa:

Alue: Tsekki
Oluttyyppi: Lager, tumma lager
Maltaat: Tsekkiläiset karamelli-, pilsner-, münchener- ja mustamallas *
Humalat: Saaz *
Alkoholi: 3,8 %
Pullo: 0,50 l
Hinta: 3,09e Prisma 13.2.2016

* maltaat ja humalat; ei 100 prosenttista varmuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti