perjantai 1. huhtikuuta 2016

Glorioso Crianza: Mehevä riojalainen sinkkupullossa

Glorioso Crianza 2010

Bodegas Palacio sijaitsee keskellä Rioja Alavesan viinialuetta. Don Cosme Palacio y Bermejillo perusti tilan vuonna 1894. Vuodesta 1998 Bodegas Palacio on kuulunut Hijos de Antonio Barcelólle, joka on yksi Espanjan suurimmista viinintuottajista. Riojan alueen lisäksi yrityksellä on viinitiloja muillakin Espanjan tärkeimmillä viinialueilla, kuten Castilla y Leónin, Ribera del Dueron, Ruedan ja Toron alueilla. 

Talolla on monipuolinen valikoima erilaisia viinejä, kuten perinteisillä menetelmillä valmistetut Glorioso viinit, joita on valmistettu vuodesta 1928 lähtien. Bodegas Palacio on jättänyt jälkensä Riojan historiaan 1980-luvulla luodulla Cosme Palacio viinillä, jota pidetään ensimmäisenä modernina riojalaisina, "nuevos riojas"-viininä. Tämä modernimpi tyyli rakentuu kolmen kulmakiven ympärille: tarkka rypäleiden valinta, pitkä ja hidas maseraatio sekä uusien ranskalaisten tammitynnyrien käyttö. Nämä kolme menetelmää ovat talon menestyksen takana. 

Talon viinit ovat keränneet runsaasti mainetta ja tunnustusta kansainvälisellä tasolla niin viinioppaissa kuin kilpailuissakin. Bodegas Palaciolla on 170 hehtaaria omia viinitarhoja, minkä lisäksi rypäleitä ostetaan tarkaan valituilta ja pitkäaikaisilta sopimusviljelijöiltä. Tämä antaa mahdollisuuden hallita prosessia ja rypäleiden valintaa, mikä takaa korkean laadun vuodesta toiseen. Tilan naapurista löytyy vanhempi tila, jossa Don Cosme aloitti yli sata vuotta sitten askartelunsa viinien parissa. Tämä vanha tila on kunnostettu pieneksi hotelliksi. 

Glorioso Crianza viiniin käytettävät rypäleet tulevat Rioja Alavesan alueelta, joka on maaperältään kalkkista savea. Ilmasto on pitkälti Atlantin vaikutuksen alainen ja talvet ovat alueella kylmiä, keväät sateisia, kesät kuumia ja syksyt lauhkeita. Rangat poistetaan ennen rypäleiden puristamista, minkä jälkeen seuraa kylmä maseraatio ennen pitkää käymistä terästankeissa kontrolloidussa lämpötilassa. Viiniä kypsytetään 12 kuukautta ranskalaisissa Bordeaux'n alueen tammirynnyreissä, minkä jälkeen toiset 12 kuukautta pulloissa. 

Viini on lasissa kehittyneen syvän punaista ja taittuu reunoista tiilen sävyihin.

Intensiivinen ja kehittynyt, melko lämminhenkinen tuoksu on tumman hedelmäinen ja tammen sävytteinen. Siinä on kirsikoita, karpaloita, karhunvatukoita ja luumuja. Tammikypsytys on tuonut siihen mausteita ja hieman paahteista kahvia, minkä lisäksi tuoksusta erottuu hentoa maanläheistä multaisuutta.

Myös keskitäyteläinen maku on kehittynyt ja miellyttävä. Se seuraa tuoksun viitoittamalla tiellä tumman hedelmäisenä, kirsikkaisena, karpaloisena, karhunvatukkaisena ja luumuisena. Myös tammi ja sen tuoma mausteisuus on läsnä, minkä lisäksi siitä erottuu hieman lakritsia, maanläheisen multaisia piirteitä ja häivähdys savua. Kypsät tanniinit ja hyvä hapokkuus tekevät suutuntumasta ryhdikkään, mutta viini tuntuu silti mukavan pehmeältä. Jälkivaikutelma on viipyilevä ja samettinen, tumman hedelmäinen ja hennon paahteinenkin.

Kokonaisuutena tasapainoinen ja miellyttävä, kokeilemisen arvoinen viini. Alkon "sinkkupullojen" valikoima on kasvanut hiljalleen, mutta alle kympin pikkupulloista suurin osa on helppoja arkiviinejä. Pienemmät pullot ovat erinomaisia silloin, kun haluaa ottaa lasillisen viiniä yksin tai kaksin. Glorioso Crianza on näiden alle kympin pikkupullojen paremmasta päästä, mutta edullisemin irtoaa esimerkiksi pullo Langa Trilogiaa, oikein miellyttävää luomuviiniä. Jos taas haluat hieman luksusta arkeen, kokeile Ruffino Riserva Ducalea, joka on harmoninen ja todella miellyttävä viini. Glorioso sopii nautittavaksi hyvän kirjan kera kynttilän valossa, mutta viini toimii myös yleisviininä yksinkertaisten liharuokien, kuten grillatun lihan kaverina.

Kouluarvosana: 8+ Miellyttävä viini.
Hinta-laatusuhde: Hieman kallis.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Palacio, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja, Rioja Alavesa
Tyyli: Punaviini, Rioja Crianza
Rypäleet: Tempranillo (100%)
Pullo: 0,375 l
Hinta: 6,99e Alko 16.9.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti