sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Kevään ensimmäinen roseeviini: Joseph Mellot Sancerre Le Rabault Rosé

Joseph Mellot Sancerre Le Rabault Rosé 2014

Domaine Joseph Mellot on perheyritys, jonka historia yltää yli 500 vuoden päähän. Pierre-Etienne Mellot perusti talon jo vuonna 1513 ja talo on pysynyt saman perheen omistuksessa läpi historiansa. 

Vuonna 1920 Alphonse Mellot vei viinejään näytteille Pariisiin ensimmäisien Sancerren alueen tuottajien joukossa. Tämän seurauksena talon viinit keräsivät lukuisia mitaleita viini- ja elintarvikealan tapahtumissa. Alphonsen pojat Edmond ja Joseph siirtyivät talon johtoon isänsä jälkeen vuonna 1946. Veljekset kuitenkin jakoivat omaisuuttaan vuonna 1969 ja Joseph sai viinitilan ja nimesi sen mukaansa. 

Josephin poika, Alexandre siirtyi talon johtoon vuonna 1984. Alexandre näki Sancerren ja Keski-Loiren alueiden potentiaalin, joten hän laajensi viinitarhoja, modernisoi viinitilan ja kasvatti vientiä. Hänen vaimonsa, Catherine Corbeau Mellot otti vuonna 1987 johtaakseen yrityksen myynti ja markkinointi puolen. Nykyään Catherine jatkaa miehensä työtä valvoen talon viinitarhoja ja tuotantoa.

Joseph Mellot on nykyään yksi Sancerren ja Pouilly-Fumén alueiden merkittävimpiä tuottajia. Talo omistaa 100 hehtaaria viinitarhoja Loiren laaksossa ja on myös ainoa sancerrelainen viinitalo, jolla on omistuksissaan tarhoja kaikilla Sancerren alkuperäalueilla. Sancerren ja Pouilly-Fumén lisäksi tarhoja löytyy muun muassa Menetou-Salonin, Pouilly sur Loiren, Quincyn, Reuillyn ja Tourainen alueilta. Talo ostaa lisäksi rypäleitä sopimusviljelijöiltä ja talon vuosituotanto on noin kaksi miljoonaa pulloa viiniä. Joseph Mellot sai myös ensimmäisten Keski-Loiren alueen tuottajien joukossa ISO14001-sertifikaatin vuonna 2009 ja nykyisin kaikkia talon tarhoja viljellään kestävän maatalouden periaatteiden mukaisesti.

Le Rabault Rosé valmistetaan Pinot Noir lajikkeesta ja rypäleet tulevat 15 hehtaarin tarhalta Sancerren alueelta. Tarhat ovat maaperältään pääasiassa kalkkikiveä, jonka seassa on kvartsikivisaostumia. Sadonkorjuu alkaa, kun rypäleet saavuttavat optimaalisen kypsyyden. Ne kuljetetaan nopeasti tilalle, minkä jälkeen rangat ja huonot rypäleet poistetaan. Tämän jälkeen rypäleet puristetaan, mahdollisimman nopeasti keräämisen jälkeen. Käyminen tapahtuu lämpökontrolloiduissa terästankeissa viileässä lämpötilassa. Viiniä myös kypsytetään teräksessä sakan päällä noin 4-5 kuukauden ajan.

Le Rabault Rosé on lasissa kauniin lohenpunaista ja taittuu hennosti persikan sävyihinkin.

Tuoksu on kesäisen raikas ja punamarjainen, etenkin herukkainen, vadelmainen ja kirsikkainen. Siinä on myös kukkaisia ja hennon yrttisiä sekä aavistuksen maanläheisiä vivahteita.

Kuiva maku seurailee tuoksun punaisen marjaisaa maailmaa, vadelmien, herukoiden ja kirsikoiden sekä metsämansikoiden aromein. Siinä on myös sitrushedelmiä, kevyen yrttisiä ja mausteisiakin vivahteita sekä kevyttä mineraalisuutta. Eloisa, herukkainen hapokkuus ja hento mineraalisuus tuovat viinille raikkautta ja sopivasti selkärankaa, joten viinin luulisi pärjäävän hyvin kesäisien ruokien kaverina. Viini jättää kohtuullisen pitkän sitruksisen ja punaisen marjaisen, punaherukkaisen ja hennon yrttisen jälkivaikutelman, joka saa veden nousemaan kielelle.

Le Rabault Rosé on tyylikäs ja tasapainoinen viini, jolla oli hyvä ottaa varaslähtö roseeviinien kauteen. Täydellinen viini kesäiseen päivään, hyvin viilennettynä sellaisenaan aurinkoisena päivänä. Viinillä on myös hyvä runko, joten ei kannata unohtaa kesäisiä kalaruokia ja salaatteja. Jopa grillattua vaaleaa lihaa voisi tämän viinin kanssa harkita. Viini tuli Alkon valikoimiin viime keväänä ja kyseessä on erikoiserä, josta on jäljellä reilut 20 pulloa, joten vielä on mahdollisuus hankkia omasi.

Kouluarvosana: 8,5 Tyylikäs ja hienostunut roseeviini.
Hinta-laatusuhde: Kohtuullisen hyvä, hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Domaine Joseph Mellot, AOC Sancerre
Alue: Ranska, Loire, Sancerre
Tyyli: Roseeviini
Rypäleet: Pinot Noir (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,90e Alko (Erikoiserä) 28.4.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti