perjantai 8. huhtikuuta 2016

Poronkäristys ja punaviini: Tyto Alba

Tyto Alba Tinto 2012

Companhia das Lezírias on Portugalin suurin maa-, metsä- ja karjatalouden alan toimija. Yritys on perustettu vuonna 1836, jolloin talon viljelysmaat olivat pääasiassa sen aikaisen kuningattaren omistuksessa. Lezírias  on ollut vuosien varrella usein ongelmissa ja vuonna 1975 yritys kansallistettiin. Vuonna 1989 yritys muutettiin osakeyhtiöksi, joka on kokonaan Portugalin valtion omistuksessa. 

Viinintuotannon Companhia das Lezírias aloitti vuonna 1881. Vuosien saatossa tarhoja on uudistettu ja nykyisin yrityksellä on 130 hehtaaria viinitarhoja. Viljeltävistä lajikkeista 65 prosenttia on punaisia ja loput 35 valkoisia. Tarhoilla viljellään mm. punaisia Alicante Bouschet, Castelão, Touriga Franca, Touriga Nacional ja Tinta Barroca sekä kansainvälisiä Cabernet Sauvignon, Merlot ja Syrah lajikkeita. Valkoisista mm. Fernão Pires, Arinto, Roupeiro ja Verdelho lajikkeita. 

Tyto Alba valmistetaan Touriga Nacional, Tinta Barroca ja Alicante Bouschet lajikkeista. Touriga Nacional on yksi Portugalin arvostetuimmista lajikkeista, josta valmistetaan puna- ja portviinejä. Lajike antaa sekoituksessa viinille rakennetta ja aromeja. Touriga Francaa (myös Touriga Francessa) käytetään useimmiten portviinin valmistuksessa. Se on Nacionalia kevyempi ja parfyymisempi, muuten melko samankaltainen. Alicante Bouschet on vuodesta 1866 viljelty, Ranskassa risteytetty lajike. Sen laatupotentiaali on melko huono, mutta rypäleiden hedelmäliha ja mehu on punaista, toisin kuin useimmissa lajikkeissa. Alicante Bouchet'a käytetäänkin yleensä sekoiteviineihin tuomaan väriä.

Tyto alba on tornipöllon luonnontieteellinen nimitys. Viiniin käytettävät rypäleet tulevat Tejon viinialueen eteläosista, keskellä metsää luonnon helmassa sijaitsevalta 45 hehtaarin Tyto Alba tarhalta. Keski-iältään 25 vuotiaat köynökset kasvavat hiekkaisessa maaperässä ja alueen ilmasto on melko lauhkeaa ja välimerellistä. Viini valmistetaan perinteiseen tyyliin; rypäleet poljetaan jaloin ja käyminen tapahtuu luonnonhiivoilla pienissä kaukaloissa. Viiniä kypsytetään 12 kuukautta vanhoissa amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä, minkä jälkeen seuraa puolen vuoden kypsyminen betonisäiliöissä. Lopuksi viiniä kypsytetään vielä pulloissa 12 kuukautta. Viiniä valmistetaan noin 50 000 pulloa vuodessa. 

Intensiivinen ja syvä rubiininpunainen viini ei juurikaan läpäise valoa, mutta vaalenee lasin reunoja kohti hieman kirkkaamman punaisiin sävyihin. 

Miellyttävä, runsaan aromaattinen tuoksu on mausteinen ja mehevän marjainen, runsaan luumuinen ja mustaherukkainen. Myös tammen tuomat, jopa makeahkon mausteiset aromit ja vanilja ovat selkeästi läsnä. Tuoksusta erottuu myös hienoista maanläheisyyttä ja alkoholin terävyyttä sekä taaempaa aavistus savuisia ja mokkaisia vivahteita. Viinin avautuessa lisää, hedelmäiset aromit jäävät hieman taka-alalle ja tuoksusta erottuu myös häivähdyksiä yrteistä, mintusta ja eukalyptuksesta. 

Maku jatkuu tuoksun tapaisena runsaana ja marjaisena, mustaherukkaisena, hennon puolukkaisena ja kuivatun luumuisena. Myös paahteista tammea ja sen tuomia vivahteita, kuten mausteisuutta ja vaniljaa löytyy. Taaempaa erottuu lisäksi selkeästi maanläheisiä, multaisia vivahteita. Täyteläinen viini saa melko kehittyneistä ja hyvin pyöristyneistä tanniineista ja hedelmäisestä hapokkuudesta tyylikkään rungon. Viinin suutuntuma on lähes pureksittavan paksua. Kuivahkot tanniinit nostavat veden kielelle ja kantavat viinin kohtuullisen pitkään paahteiseen, tumman suklaiseen ja vahvan kahvin sävytteiseen jälkivaikutelmaan. 

Hienostunut ja miellyttävä viini Portugalista. Viini on vielä hieman nuoren oloinen, mutta juotavissa jo nyt. Muutaman vuoden kellaroinnilla viini kehittyy varmasti hienosti. Alko luokittelee viinin meheväksi ja hilloiseksi, mutta monopolimme kaavalla sanoisin sitä rotevaksi ja voimakkaaksi. Tyto Alba on tasapainoinen viini hyvällä rungolla ja aromikkuudella. Suosittelisin viiniä tummien, medium-kypsiksi paistettujen liharuokien, kuten riistan seuraan. Punertavan lihan proteiinit kesyttävät varmasti viinin tanniinit. Viinin hinta-laatusuhde on erittäin hyvä.

Kysyin kerrankin Alkossa myyjältä viinisuositusta ruoalle, tällä kertaa poronkäristykselle. Olin jo itse harkinnut muutamaa vaihtoehtoa, joista myyjä suositteli tätä. Poronkäristyksen rinnalla oli tällä kertaa muusia, suolakurkkua ja karpalohyytelöä. Viinin marjaiset ja maanläheiset vivahteet toimivat hyvin yhteen poron riistaisen maun kanssa. Jopa karpalohyytelön seuraan viini toimi erinomaisesti. Mutta, viini oli kuitenkin liian tuhti kaveri ruoalle. Tyto Alba kaipaisi roseeksi jätettyä lihaa, joten suosittelen skippaamaan kypsät liharuoat tämän viinin kohdalla. 

Kouluarvosana: 9- Tyylikäs, tasapainoinen ja runsas viini.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä.

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Companhia das Lezírias, DOC do Tejo
Alue: Portugali, Tejo
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Touriga Nacional (50%), Alicante Bouschet (30%), Touriga Franca (20%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,53e Alko 12.2.2016 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti