perjantai 24. kesäkuuta 2016

Vin de France: Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2015

Veljekset Jacques ja François Lurton perustivat J. & F. Lurtonin viiniliikkeen vuonna 1988. Veljekset ovat kuuluisan Bordeaux tuottaja André Lurtonin perheen viidennen sukupolven edustajia. Nykyisin François Lurton johtaa yritystä yksin ja tuottaa viiniä Ranskan lisäksi Argentiinassa, Chilessä ja Espanjassa. Yrityksellä on 235 hehtaaria omia viinitarhoja, minkä lisäksi rypäleitä ostetaan sopimusviljelijöiden noin 300 hehtaarin tarhoilta. Viinejä tuottajalta löytyy noin 70 erilaista.

Les Fumées Blanches -viinejä myydään vuosittain noin viisi miljoonaa pulloa. Ainakin sarjan Sauvignon Blanc on Vin de France -luokiteltu, mikä tarkoittaa Ranskan matalinta laatuluokitusta. Vin de France-luokitus antaa viinintuottajalle mahdollisuuden yhdistää viiniin Ranskan eri viinialueilla kasvaneita rypäleitä ja näin François Lurton tekeekin.

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc viiniin käytetään rypäleitä, jotka tulevat viileältä Gersin alueelta sekä lämpimiltä Languedocin ja Tarnin alueilta. Gers sijaitsee Lounais-Ranskassa noin 150 kilometriä Bordeaux'sta etelään, Atlantin ja Pyreneiden vuoriston välillä. Alueella vallitseva meri-ilmasto ja kalkkinen savimaa tuottavat Sauvignon Blanc rypäleitä, jotka ovat vihreitä ja ruohoisia, mustaherukkaisia ja sitrushedelmäisiä, etenkin greippisiä. Languedoc ja Tarn ovat lämpimämpiä alueita ja Sauvignon Blanc tuottaa alueilla runsaampia rypäleitä, joissa on trooppisten hedelmien aromeita, kuten mangoa ja passion hedelmää.

Sadonkorjuu tapahtuu koneellisesti ja puristamisen jälkeen rypäleiden kuoria uutetaan mehussa 8-12 tunnin ajan. Ennen käymistä mehu saa asettua muutaman päivän ajan viileässä 8-10 asteen lämpötilassa. Käyminen tapahtuu 18-20 asteessa, minkä jälkeen viiniä kypsytetään sakan päällä viikko tai pari. Lopuksi eri viinit sekoitetaan, suodatetaan ja pullotetaan.

Viini on väriltään vaalea, melko neutraalin vihertävän sitruunankeltainen.

Tuoksu on raikas ja freesin kesäinen sekä aromikas. Siinä on mustaherukan lehtiä, yrttejä ja nokkosta sekä hentoa mausteisuutta. Hedelmäistä puolta edustavat erilaiset sitrukset ja passion hedelmä.

Maku seurailee tuoksua raikkaana ja tuoreena. Se toistaa tuoksun mustaherukanlehtien, nokkosen ja sitrushedelmien aromeita. Lisäksi kieleltä erottuu karviaista ja runsaasti viheromenaa, seljankukkia ja kiiviä sekä hentoa mineraalisuutta ja yrttisiä vivahteita. Melko runsas viini saa suutuntumaansa  ryhdikkyyttä pirteän sitrusmaisesta hapokkuudesta, joka saa veden nousemaan kielelle. Hetken aikaa kestävä jälkimaku on sitrusmainen ja omenainen, siinä on myös hieman nokkosta.

Les Fumées Banches on laadukkaan oloinen ja selkeästi tunnistettavissa Sauvignon Blanc -viiniksi. Rypäleelle ominaiset aromit nousevat hienosti esiin varsin monipuolisina, kiitos erilaisten kasvupaikkojen. Mustaherukkaiset aromit ovat todella runsaita ja voimakkaita, ehkä hieman liiankin hallitsevia, mutta muuten kokonaisuus on oikein miellyttävä. Kympin viiniksi tämä on kuitenkin erittäin aromikas ja mielenkiintoinen tapaus. Viini on hyvä valinta kala- ja äyriäisruoille sekä kasviksille, etenkin parsalle, sillä viini on aromeiltaan erittäin vihreän sävyinen.


Viini sai seurakseen broilerin sisäfileetä ja peruna-kasvispaistosta sekä parsaa ja hollandaisea. Viinin vihreät aromit sopivat erinomaisesti yhteen vihreän parsan kanssa ja parsa nostaa viinistä esiin myös vastaleikatun ruohon aromia. Myös raikas sitrusmainen hapokkuus tuo oman osansa hyvään yhdistelmään. Viini toimii hyvin myös muiden lautaselta löytyvien elementtien kanssa, eikä mikään jyrää viinin yli.

Kouluarvosana: 8 Runsas ja aromaattinen viini
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: François Lurton, Vin de France
Alue: Ranska
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 26.4.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti