maanantai 4. heinäkuuta 2016

Chilen edulliset viinit: Cono Sur Bicicleta Pinot Noir

Cono Sur Bicicleta Pinot Noir 2015

Viña Cono Sur on vuonna 1993 perustettu viinitalo, jonka omistaa suuri chileläinen viinikonsermi Concha y Toro. Alkon valikoimasta löytyy tällä hetkellä noin parikymmentä Cono Surin viiniä, joten uskaltaisin olettaa että talon viinit ovat monille tuttuja. Itse olen tutustunut aiemmin talon viineistä vain Cono Sur Brut -kuohuviiniin ja täällä blogin puolellakin esiintyneeseen Bicicleta Riesling -viiniin.

Bicicleta Pinot Noir valmistetaan Chilen keskuslaakson, eli Central Valleyn alueella kasvaneista rypäleistä. Central Valley on aurinkoinen ja lämmin alue, josta on kehittynyt Chilen viinintuotannon keskus. Keskuslaakso muodostuu Maipon, Rapelin, Curicón ja Maulen viinialueista, joiden tuotanto käsittää yli 90 prosenttia koko Chilen viinintuotannosta. Cono Surin maahantuojan Winestaten mukaan Bicicleta Pinot Noir valmistetaan Rapelin laaksossa kasvaneista rypäleistä, mutta Cono Surin sivuilla ilmoitetaan vain Keskuslaakso.

Tarhat, joilla rypäleet kasvoivat ovat maaperältään lietepitoisia ja kivikkoisia ja ravinteiltaan köyhiä. Aurinkoiset päivät ja viileät yöt, jotka hidastavat rypäleiden kypsymistä sopivat hyvin Pinot Noirille. Sadonkorjuu hoidetaan pääosin käsin, mutta osittain myös koneellisesti. Puristetut rypäleet saivat maseroitua ennen käymistä viileässä lämpötilassa. Käymisen jälkeen puolet viinistä kypsyi ranskalaisissa tammitynnyreissä ja puolet ruostumattomissa terästankeissa yhdeksän kuukauden ajan. 

Tuore ja herkullinen, keskisyvä ja melko läpinäkyvä rubiininpunainen väri. Se on uuden maailman Pinotille tyypillisesti tumman sävyinen.

Tuoksu on runsaan marjainen, kypsän kirsikkainen, mansikkainen ja mustaherukkainen sekä hieman hilloinen. Siinä on myös tuoreita yrttejä ja viinin saadessa ilmaa esiin nousee myös ruusunmarjoja.

Maku on kevyt ja seurailee tuoksun viitoittamalla tiellä kypsän marjaisena ja hieman hilloisena. Kielellä on punaisia marjoja, kuten puolukoita ja ylikypsiä mansikoita sekä tummempaa luumua, kirsikkaa ja mustaherukkaa. Taustalla on myös hieman kermatoffeisia ja hennon savuisia vivahteita. Viini on keskitanniininen ja mukavan hapokas. Samettiset tanniinit tuovat suutuntumaan runsauden tunnetta ja pirteä punamarjainen hapokkuus puolestaan ryhdikkyyttä. Jälkimaku on keskipitkä ja seurailee jo esiintyneitä aromeita, minkä lisäksi siinä on puolukkasurvosta ja katkeroyrttejä. 

Viini on melko tyypillinen uuden maailman Pinot Noir, runsaan marjainen ja mehukas hedelmäpommi. Se on helppo ja yksinkertainen arkiviini, muttei mitään sen kummempaa. Mikäli hakusessa on parempi viini, suosittelen jättämään tämän hyllyyn. Bicicleta Pinot Noir sopii viilennettynä seurusteluun ja monenlaisten kevyempien ruokien, kuten lohikalojen ja vaaleiden lihojen seuraan. Viini on edulliseen hintaansa nähden laadukas "halpis" Pinot.

Parsan seuraan valitaan useimmiten valkoviini, mutta myös Pinot Noir voi olla toimiva vaihtoehto. Niimpä Bicicleta Pinot Noir sai seurakseen grillattua kanaa ja possua sekä parsaa ja muita vihanneksia. Viini pärjää parsan kanssa yllättävänkin hyvin, tosin loppua kohti maku alkaa tuntumaan aavistuksen metalliselta. Myös kana ja possu toimivat hyvin viinin kanssa, possu tosin paremmin. Kirjoitin joku aika sitten ranskalaisesta Joseph Drouhin Givry -viinistä, jonka kanssa kokeilin myös parsaa. Givry oli selkeästi Bicicletaa parempi viini parsan kanssa.

Kouluarvosana: 8- Kelpo arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä, viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Viña Cono Sur
Alue: Chile, Valle Central
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Pinot Noir (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 8,99e Alko 7.5.2016

Samalta tuottajalta:
Cono Sur Bicicleta Riesling 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti