maanantai 11. heinäkuuta 2016

E. Guigal Côtes du Rhône Blanc

E. Guigal Côtes du Rhône Blanc 2014

Domaine Etienne Guigal on Pohjois-Rhônen Côte-Rôtien alueella sijaitseva viinitalo. Etienne Guigal perusti omaa nimeään kantavan talon vuonna 1946 Ampuisin kylään, työskenneltyään ensin lähes 20 vuoden ajan Vidal-Fleuryn viinitalossa. Guigal on yksi Rhônen laakson merkittävimmistä viinintuottajista. Mikäli talon tarina kiinnostaa, löydät hieman enemmän tästä.

Côtes du Rhône on Rhônen alueen viinien perusluokitus, jonka saadakseen viinin pitää olla valmistettu alueella kasvaneista rypäleistä. Guigal valmistaa kolmea Côtes du Rhône -viiniä, valkoista, roseeta ja punaista. Guigalin Côtes du Rhône Blanc-viiniä valmistetaan vuosittain noin puoli miljoonaa pulloa. Tosin vuosikerrasta 2014 valmistusmäärä on noussut noin 700 000 tuhanteen pulloon. Guigalin tuotannosta noin neljännes on valkoviiniä, mikä on aika paljon otettuna huomioon, että koko Rhônen tuotannosta vain pieni osa on valkoista.

Viini valmistetaan Viognier, Roussanne, Marsanne, Clairette Blanche ja Bourboulenc lajikkeista. Rypäleet kerätään tarhoilta, joiden köynösten keski-ikä on 25 vuotta. Maaperältään nämä tarhat ovat vaihtelevasti kalkkikiveä, muraa ja graniittia. Käyminen tapahtuu tarkkaan valvotussa matalassa lämpötilassa, minkä jälkeen viiniä kypsytetään ruostumattomissa terästankeissa noin yhdeksän kuukauden ajan.

Melko intensiivinen, vaalean kullankeltainen väri on puhdas ja houkutteleva.

Tuoksu on houkutteleva ja herkullinen, raikkaan hedelmäinen ja hieman trooppinenkin. Siitä erottuu sitrushedelmiä, mandariinia ja ananasta sekä persikoita ja aprikoosia. Myös hentoa mausteisuutta ja kukkaisuutta on havaittavissa.

Kuiva maku on melko runsas, kypsän hedelmäinen ja mausteinen. Maku ei ole aivan tuoksun mukainen, vaan tuntuu etenkin aluksi hieman tunkkaiselta. Vaikkei viiniä ole kypsytetty tammessa, tuntuu viini hieman kuivakan puiselta. Hedelmäisyys on esillä sitruksisena ja persikkaisena, minkä lisäksi kieleltä erottuu kiivin ja päärynän vivahteita. Eloisa hapokkuus tuo viinin suutuntumaan mukavasti ryhtiä. Jälkivaikutelma on hetken aikaa viipyilevä ja kypsän hedelmäinen, etenkin persikkainen ja hennon päärynäinen.

Côtes du Rhône Blanc on kokonaisuutena tasapainoinen ja laadukas pakkaus, mutta kaipaisin siihen itse hieman enemmän raikkautta. Viini on runsaan hedelmäinen ja miellyttävän aromikas, muttei mitenkään erityisesti mieleen jäävä. Se on hyvä valinta aperitiiviksi ja seurusteluun, mutta sopii myös vaalean lihan ja rasvaisen kalan seuraan. Hinta-laatusuhteeltaan hyvä, hintansa arvoinen viini.


Côtes du Rhône Blanc sai seurakseen sitruunaisen katkarapupastan chilillä ja valkosipulilla höystettynä. Raikkaan hedelmäinen viini toimi hienosti kevyen pastan kaverina ja vain chili kaipaisi viiniltä hieman makeutta ja aavistuksen vähemmän hapokkuutta. Pastan sitruunainen maku sopii hyvin yhteen viinin situksisien sävyjen kanssa. Yhdistelmä on kuitenkin tasapainoinen ja simppeli.

Kouluarvosana: 8+ Laadukas perustasoinen viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä, viini on hintansa arvoinen

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Domaine Etienne Guigal, AOC Côtes du Rhône
Alue: Ranska, Rhône, Etelä-Rhône
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Viognier (65%), Roussanne (15%), Marsanne (10%), Clairette (8%), Bourboulenc (2%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 105 SEK (n. 11,49e) Systembolaget 11.6.2016

Samalta tuottajalta:
E. Guigal Côtes du Rhône Rouge 2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti