perjantai 1. heinäkuuta 2016

Edullinen argentiinalainen: Norton Barrel Select Malbec

Norton Barrel Select Malbec 2014

Bodega Norton on englantilaisen Sir Edmund James Palmer Nortonin vuonna 1895 perustama viinitalo, joka sijaitsee Argentiinan Mendozassa Luján de Cuyon alueella. Vuodesta 1989 talo on ollut kristalleistaan tunnetun itävaltalaisen Swarovskin perheen omistuksessa. Kerroin hieman tarkemmin Nortonin tarinasta pääsiäisen aikaan, joten mikäli talon tarina kiinnostaa, löytyy siitä hieman enemmän täältä

Alkon valikoimasta löytyy kaksi Barrel Select -sarjan viiniä, aikaisemmin maistamani Cabernet Sauvignon ja nyt vuorossa oleva Malbec. Barrel Select -nimi viittaa tynnyreihin, joissa osa viinistä kypsyi. Argentiinan markkinoilla viini myydään ilmeisesti nimellä Roble ja muualla maailmassa Barrel Select. Ainakin tuottajan sivuilla viinien tiedot ovat lähes identtiset. 

Barrel Select Malbec on puhdas lajikeviini ja valmistetaan rypäleistä, jotka kasvoivat 15-30-vuotiaissa köynöksissä. Käyminen tapahtuu 25 asteen lämpötilassa seitsemän päivän ajan ja maseraatio puolestaan 22 asteessa ja kestää reilut pari viikkoa. Viini käy läpi myös malolaktisen käymisen. Puolet viinistä kypsyy 12 kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista osa on uusia ja osa käytettyjä. Lopuksi viini saa kehittyä vielä puoli vuotta pulloissa ennen myyntiin laskua. Viini siis valmistetaan samaan tapaan, kuin Barrel Select Cabernet Sauvignon. 

Nuori, tumman sinipunainen väri on keskisyvä ja taittuu valoa vasten rubiininpunaisiin sävyihin.

Tuoksu on tumman sävytteinen ja kypsän marjainen, etenkin karhunvatukkainen ja luumuinen, mutta erottuupa siitä myös marjahilloisia vivahteita. Myös tammi on selkeästi läsnä ja erottuu vaniljaisena ja hennon savuisena. Lisäksi tuokussa on hieman maaperäistä multaisuutta.

Maku seuraa tuoksua tumman sävytteisenä ja hennon hilloisena. Siinä on tuoksun tapaan kypsiä karhunvatukoita ja luumua sekä tummia kirsikoita ja mustaherukkaa. Myös tammi ja sen tuomat vivahteet, kuten mausteet, pippuri ja vanilja ovat selkeästi esillä. Taaempaa erottuu myös hieman yrttisiä ja savuisia vivahteita. Melko täyteläinen viini saa hyvän rungon tanniineista, jotka ovat vielä hieman nuoret, mutta kohtuullisen pehmeät. Jälkivaikutelma on viipyilevä, kevyen paahteinen ja tumman marjainen sekä luumuinen. Lopusta erottuu myös hieman katkero- ja savuyrttejä sekä häivähdys anista ja aavistus kuivattuja hedelmiä.

Barrel Select Malbec on rypäleelle tyypillisesti hieman rosoinen, mutta tasapainoinen ja miellyttävä viini. Maku on runsas ja voimakas sekä todella pehmeä ja muheva, erottuen positiivisesti esim. Chilen saman hintaluokan viineistä. Ei tämäkään ole mikään erityisen persoonallinen viini, mutta silti laadukas ja moniulotteinen tapaus moniin saman hintaluokan viineihin verrattuna. Alkon edullisten Malbec-viinien parasta antia. Viini on pehmeä ja toimii jopa seurusteluun, mutta on kotonaan liharuokien parissa.


Koska argentiinalaiset punaviinit ovat usein erinomaisia pihviviinejä, täytyi tälläkin kerralla turvautua lihaan. Siispä viini sai kaverikseen grillattua nautaa ja vihanneksia sekä kaupan Italian salaattia. Viinin tanniinit ja hienoinen rosoisuus katoaa roseen lihan seurassa, mutta mausteisuus voimistuu hieman. Yhdistelmä on kuitenkin tasapainoinen ja paprika ja liha toimivat hyvin viinin kanssa.

Kouluarvosana: 8,5 Laadukas ja tasapainoinen viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä, viini on edullinen ostos. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodega Norton 
Alue: Argentiina, Cuyo, Mendoza, Luján de Cuyo
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Malbec (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,39e Alko 21.5.2016

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti