maanantai 25. heinäkuuta 2016

Kesäiset kuohuvat: Soligo Prosecco Brut

Soligo Prosecco Brut NV

Kevyet ja raikkaan hedelmäiset Proseccot kuuluvat monien suosikki kuohuvien joukkoon. Itse en ole vielä törmännyt yhteenkään Proseccoon, joka olisi herättänyt erityisen positiivisia tunteita. Tästä huolimatta ostin pullollisen tätä italialaista kuohuvaa ja jälleen kerran mietin jälkikäteen miksi tein niin. Olen kirjoittanut kerran aiemmin arvion Proseccosta ja kyseinen teksti on blogini ylivoimaisesti luetuin/katsotuin viiniarvio. En tiedä vaikuttiko tuo ostopäätökseen, tiedä häntä.

Alkosta löytyy muutamia erilaisia Proseccoja kymmenen euron molemmin puolin. Valitsin vuonna 1957 perustetun Cantina Colli del Soligon valmistaman viinin. Soligon viinitila ja -tarhat sijaitseva Coneglianon ja Valdobbiadenen välillä Trevison alueella, noin 50 kilometrin päässä Venetsiasta. Yritys toimii ilmeisesti osuuskunnan tavoin ja tuottaa kuohuviinien lisäksi myös puna- ja valkoviinejä. 700 viljelijän viljelyksistä 65 prosenttia on Gleraa, minkä lisäksi viljellään mm. Pinot Grigio, Chardonnay ja Pinot Noir -lajikkeita. Noin kahdeksan miljoonan pullon vuosituotannosta noin 60 prosenttia menee vientiin.

Soligo Prosecco Brut valmistetaan Glera-lajikkeesta. Rypäleet kerätään käsin kesken kypsymisen, jolloin niiden hapokkuus on runsaimmillaan. Proseccot valmistetaan tankkikäymismenetelmällä, eli viini käy myös toiseen kertaan tankeissa. Tämä on edullisempi ja nopeampi tapa valmistaa kuohuviiniä, kuin esimerkiksi perinteinen pullokäymismenetelmä, jossa kuplat synnyttävä toinen käyminen tapahtuu pulloissa. Hidas käyminen tapahtuu alhaisessa lämpötilassa, jotta rypäleen hedelmäisyys säilyy. Tämän jälkeen seuraa toinen käyminen terästankeissa.

Proseccolle tyypillinen tuore, vihertävän vaaleankeltainen väri. Pienet kuplat nousevat kohtuullisen runsaina poreilemaan juoman pinnalle, muodostaen lasin reunoille vaahtoa ja hieman olutmaista pitsiä.

Tuoksu on kohtuullisen raikas, mutta kypsä hedelmäisyys ja kukkaisuus tekevät siitä hieman makeahkon sävytteisen. Päällimmäisinä aromeina ovat Proseccolle tyypillinen päärynä ja omena. Lisäksi löytyy hennon yrttisiä ja makean mausteisia vivahteita.

Kypsä hedelmäisyys saa kuivahkon maun tuntumaan hieman makeahkolta. Kielellä on runsaasti päärynöitä ja omenoita sekä hieman rusinoita. Kypsän omenaisten makujen ympäriltä löytyy myös omenamehua ja omenan kotaa muistuttavia vivahteita. Myös tuoksun kukkaisuus ja hento yrttisyys ovat läsnä kielellä, minkä lisäksi löytyy kypsiä sitrushedelmiä. Kevyt ja hedelmäinen viini saa suutuntumaansa hieman raikkautta virvoitusjuomat mieleen tuovasta, mutta hieman pehmeämmästä hapokkuudesta, joka myös tukee hieman kokonaisuutta. Jälkimaku on lyhyt, omenamehumainen, hieman rusinainen ja mausteinen.

Tämäkään Prosecco ei onnistunut muuttamaan käsitystäni tästä viinityylistä. Yksinkertainen ja tylsä viini, joka on lähinnä makeahkon hedelmäinen, lämmetessään jopa hieman imelä. Olen edelleen sitä mieltä, että samalla rahalla saa paljon parempia, jopa hienostuneita ja vivahteikkaita kuohuviinejä. Proseccojen suosio pohjautuu selvästi niiden helppoon hedelmäiseen tyyliin ja itse valitsisin ennemmin kympin Cavan kuin Proseccon, mutta makuasioistahan ei voi kiistellä.

Kouluarvosana: 7 - Yksinkertainen arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Huono - viini on laatuisekseen kallis.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Cantina Colli del Soligo, DOC Treviso
Alue: Italia, Veneto, Treviso
Tyyli: Kuohuviini, Prosecco
Rypäleet: Glera (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 15.7.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti