perjantai 8. heinäkuuta 2016

Kesäiset roseeviinit: Sartori Bardolino Chiaretto

Sartori Bardolino Chiaretto 2015

Punaisen marjaiset ja raikkaat roseeviinit sopivat kesään kuin silmät päähän. Erilaisia roseeviinejä löytyy hailakan punaisesta tummemman punaiseen, kevyt aromisista runsaampiin ja kuivista makeaisiin. Osa on parhaimmillaan sellaisenaan ja osa kaipaa seuraansa ruokaa. Tänä kesänä roseeviinit ovat kuitenkin jääneet itselläni vähän vähemmälle. Tämä saattaa johtua siitä, että Alkossa roseeviinit osoittautuvat usein turhan korkeasti hinnoitelluiksi ja tuottavat lähinnä pettymyksiä. Jos samalla rahalla saa esimerkiksi kohtuullisen hyvän punaviinin, tuntuu turhalta maksaa samaa hintaa roseeviinistä. Tämä on tietenkin makuasia ja nyt vuoron saa italialainen roseeviini.

Sartorin viiniliikkeen historia yltää vuoteen 1898, jolloin Pietro Sartori osti pienen viinitilan Valpolicellan alueelta. Yritys on edelleen osin Sartorin perheen omistuksessa. Sartori keskittyy tuottamaan klassisia Veneton viinejä, kuten Valpolicellaa, Soavea, Bardolinoa ja Chiarettoa. Yrityksen vuosituotanto on nykyisin noin 20 miljoonaa pulloa viiniä, josta yli 80 prosenttia viedään yli 50 maahan ympäri maailmaa. 

Bardolino Chiaretto valmistetaan rypäleistä, jotka kasvavat kukkuloilla sijaitsevilla tarhoilla Garda-järven itärannalla Bardolino Classicon viinialueella Venetossa. Alueen ilmasto on välimerellisen lämmin ja vähäsateinen. Rypäleet puristetaan kevyesti, minkä jälkeen seuraa lyhyt, noin 24 tunnin maseraatio. Tämän jälkeen rypälemehu käy viiniksi kontrolloidussa lämpötilassa. Viiniä tuskin kypsytetään, ei ainakaan kovin pitkään, mutta tästä en löytänyt tietoa.

Kirkas viini on väriltään todella houkuttelevan ja kauniin pinkin sävyistä.

Tuore ja kesäisen raikas, herkkäarominen tuoksu on roseelle tyypillisen punamarjainen. Tuoksusta erottuu vadelmia, mansikoita ja punaherukoita sekä kukkaisia, etenkin ruusuisia vivahteita ja sitruksia.

Kuiva maku seurailee tuoksua raikkaana, mutta kypsemmän sävytteisenä. Kielellä on punaisia puutarha- ja metsämarjoja sekä hedelmiä. Kielellä on jo tuoksussa vastaan tulleita mansikoita, vadelmia ja punaherukoita, minkä lisäksi löytyy myös karpaloa sekä kevyttä mausteisuutta. Suutuntumaltaan keskitäyteläinen viini saa hyvin ryhdikkyyttä kevyestä, mutta eloisasta hapokkuudesta ja hennoista tanniineista. Veden kielelle nostattava jälkivaikutelma on punaisen marjainen, kirsikkainen, ruusuinen ja hieman yrttinen.

Kokonaisuutena Sartori Bardolino Chiaretto on simppeli arkiviini, ei mitenkään erikoinen. Parasta viinissä on ehkä sen kaunis pinkki väri ja raikas tuoksu. Maku on runsaampi ja ryhdikkäämpi, mitä väri ja tuoksu antavat olettaa. Noin kympin hintaan odotan itse kuitenkin enemmän roseeviineiltä, joten mielestäni hinta-laatusuhde ei kohtaa täysin. Viini on hyvä valinta aperitiiviksi ja voisi toimia myös grillatun kanan tai possun kanssa, mutta myös kasvisruokien kaverina.

Kouluarvosana: 7,5 - Helppo arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Casa Vinicola Sartori, DOC Bardolino Chiaretto
Alue: Italia, Veneto, Bardolino Classico
Tyyli: Roseeviini, Chiaretto
Rypäleet: Corvina Veronese (40%), Rondinella (30%), Molinara (10%), Corvione (10%), Merlot (10%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,48e Alko (Kausituote) 21.6.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti