keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Lohta, parsaa ja hollandaisea kera roseesamppanjan: Charles Mignon Premium Reserve Brut Rosé 1er Cru

Charles Mignon Premium Reserve Brut Rosé 1er Cru NV

Suosikki kuoharini tulevat Champagnen alueelta. Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa erityisiä hetkiä, kuin kohottaa maljat samppanjalla. Hienoja kuohuviinejä tulee muiltakin alueilta, eikä pidä unohtaa että esimerkiksi laadukas Cava on todennäköisesti edullista samppanjaa parempaa. Mutta aito samppanja kohottaa lähes aina juhlatunnelmaa ja tuo piristystä arkeen. Edellisestä samppanja-arviosta on vierähtänyt jo pari kuukautta, joten eiköhän ole aika palata tämän linnunmaidon äärelle. 

Bruno Mignon perusti isoisänsä mukaan nimetyn Champagne Charles Mignon samppanjatalon yhdessä vaimonsa Laurencen kanssa vuonna 1995. Pieni perheomisteinen talo sijaitsee Épernayn kaupungissa, jonka lähistöltä Mignonin perhe on lähtöisin. Charles Mignonilla on omia viinitarhoja ainakin Côte des Blancsin alueella Grand Cru-luokitellussa Chouillyn kylässä, minkä lisäksi rypäleitä ostetaan sopimusviljelijöiltä. Talon vuosituotanto on noin 600 000 pulloa samppanjaa.

Mignonin viineihin käytettävät Pinot Meunier rypäleet tulevat perheen viinitarhoilta Mesnil Le Huttierin ja Frestignyn kylien alueilta sekä sopimusviljelijöiltä pääasiassa Vallée de la Marnen alueelta ja Épernayn lähistöltä. Pinot Noir puolestaan tulee pääasiassa Montagne de Reimsin Grand Cru- ja Premier Cru-luokitelluista kylistä. Chardonnay muun muassa Côte des Blancsin Grand Cru- ja Premier Cru-luokitelluista kylistä sekä perheen tarhoilta Grand Cru-luokitellusta Chouillyn kylästä. 

Mignonin samppanjoiden tyylissä esiin nousee hedelmäisyys ja tyylikkyys. Premium Reserve Brut Rosé 1er Cru viini valmistetaan Pinot Noir- ja Chardonnay-lajikkeista ja kaikki siihen käytettävät rypäleet tulevat Premier Cru-luokiteltujen kylien tarhoilta. Eri palstojen rypäleet valmistetaan viiniksi erilläään terästankeissa, mikä vie noin viiden kuukauden ajan. Tämän jälkeen perusviineistä sekoitetaan lopullinen cuvée ja sekoitukseen lisätään noin 7-15 prosenttia punaviiniä tuomaan roseen värin. Tämä Pinot Noirista valmistettu kuuluisa Grand Cru Rouge -viini tulee keskeltä Champagnea Boyzyn kylästä. Toinen käyminen ja kypsytys tapahtuu luonnollisesti pulloissa ja vie noin 2-3 vuoden ajan. 

Houkuttelevan vaaleanpunainen rosee väri taittuu hennosti kuparinoransseihin sävyihin. Kauniit pienet kuplat nousevat runsaina kohti juoman pintaa tasaisesti ja kestävät pitkään.

Tuoksu on runsaan punamarjainen ja raikas. Siinä on kirsikoita ja puolukoita, mansikoita ja vadelmia. Lisäksi erottuu sitrushedelmiä, häivähdys appelsiinista sekä hieman keltaista luumua ja aprikoosia. Taustalla on myös hentoa paahteisuutta.

Kuiva maku seurailee tuoksua punaisen marjaisena ja kypsän hedelmäisenä. Siinä on puolukoita, kirsikoita, punaherukoita ja hentoa vadelmaisuutta sekä hieman metsämansikkaa. Hedelmäistä puolta edustavat sitrukset ja kypsä aprikoosi. Pullokypsytys tuntuu maussa miellyttävä paahteisuutena, joka tuo mieleen leivän, ehkä jopa briossin, minkä lisäksi kielellä on myös hieman mineraalisuutta. Suutuntumaltaan viini on varsin ryhdikäs, kiitos pirteän sitrusmaisen hapokkuuden ja runsaiden pehmeiden kuplien. Viini jättää viipyilevän, kypsän punamarjaisen, vadelmaisen ja kirsikkahilloisen, briossisen jälkivaikutelman.

Premium Reserve Brut Rosé 1er Cru on talon tyylin mukaisesti runsaan hedelmäinen ja tyylikäs viini. Punaisten marjojen aromit ovat runsaita, minkä lisäksi viinissä on myös sitruksia ja keltaisia kivellisiä hedelmiä. Paahteisuus ja mineraalisuus on melko kevyttä, mutta ne erottuvat kuitenkin selkeästi niin tuoksusta kuin kieleltä. Kokonaisuutena viini on tasapainoinen ja laadukas. Se sopii hyvin nautiskeluun tai aperitiiviksi, mutta myös ruokapöytään lohen ja parsan tai vaikka mansikoiden seuraan. Alunperin viinin hinta oli Alkossa kolmekymppiä, mutta viime syksynä pullon sai omakseen reilulla parilla kympillä, mihin hintaan viini oli jo todella edullinen laatuisekseen. Viini on jälleen tänä kesänä Alkossa kausituotteena, mutta tällä kertaa pullo on pienempi.


Viini sai seurakseen Paistettua lohta, vihreää parsaa ja hollandaise-kastiketta. Ruoan ja viinin liitto on tasapainoinen: viinin ryhdikkyys tukee hienosti parsan makua ja leikkaa hollandaisen rasvaisuutta. Yhdistelmä on samaan aikaan kevyt ja raikas sekä pehmeä ja suussasulava. Myös lohi sopii hienosti viinin kanssa. Sen paahteiset aromit sopivat hienosti paistetun lohen seuraan ja hapokkuus leikkaa mukavasti kalan rasvaisuutta. Lisäksi lohi tuo viinin mineraalisuutta paremmin esiin, mikä saa viinin tuntumaan raikkaammalta. Roseesamppanja oli erinomainen juoma tälle ruoalle.

Kouluarvosana: 9- Laadukas ja tasapainoinen roseesamppanja.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - Viini oli Alkon alehintaan löytö.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Champagne Charles Mignon, AOC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Côte des Blancs, Épernay
Tyyli: Kuohuviini, roseesamppanja
Rypäleet: Pinot Noir (75%), Chardonnay (25%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 23,89e (29,90e) Alko (kausituote kesä 2015) 20.10.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti